EP pēc pašreizējā pilnvaru termiņa beigām neatzīs Lukašenko par Baltkrievijas prezidentu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Parlaments (EP) pēc pašreizējā pilnvaru termiņa beigām 5.novembrī neatzīs Aleksandru Lukašeno par Baltkrievijas prezidentu, uzsvēruši EP deputāti.

Kā aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, EP ceturtdien ar 574 balsīm par, 37 pret un 82 atturoties noraidīja Baltkrievijā 9.augustā notikušo tā saukto prezidenta vēlēšanu rezultātus, jo tās "rīkotas, klaji pārkāpjot visus starptautiski atzītos standartus".

Balsojumā piedalījās visi astoņi Latviju pārstāvošie eiroparlamentārieši, no kuriem par nobalsoja Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), Roberts Zīle (VL-TB/LNNK), Sandra Kalniete (JV), Inese Vaidere (JV), Ivars Ijabs (AP), Andris Ameriks (GKR) un Nils Ušakovs (S), savukārt pret bija Tatjana Ždanoka (LKS).

Parlaments atzinīgi novērtēja izveidoto Koordinācijas padomi, atzīstot to par "to cilvēku pagaidu pārstāvniecību, kuri pieprasa demokrātiskas pārmaiņas Baltkrievijā". Viņi arī atkārtoti pauda aicinājumu pēc iespējas drīzāk rīkot jaunas, brīvas un godīgas vēlēšanas starptautiskā uzraudzībā.

EP deputāti pauduši aicinājumu noteikt Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret personām, kas ir atbildīgas par vēlēšanu rezultātu falsifikāciju un represijām Baltkrievijā, tostarp pret Lukašenko, un aicina ES dalībvalstis nekavējoties un ciešā sadarbībā ar starptautiskajiem partneriem, sākt šīs sankcijas īstenot.

EP deputāti nosoda Baltkrievijas varas iestādes par vardarbīgajām represijām pret miermīlīgajiem protestētājiem, demonstrāciju vadītājiem un žurnālistiem, norādot, ka no Baltkrievijas cietumiem un aizturēšanas centriem pienāk simtiem ziņojumu par spīdzināšanu, izvarošanu un sliktu izturēšanos pret aizturētajiem.

Pieņemtajā rezolūcijā deputāti pauž atzinību par Baltkrievijas sieviešu nozīmīgo ieguldījumu protestos, īpaši minot to vadītājas Svetlanu Tihanovsku, Veroniku Cepkalo un Mariju Koļesņikovu. Viņi arī akcentējuši, ka daudzi Baltkrievijas iedzīvotāji uzskata Tihanovsku par prezidenta vēlēšanu uzvarētāju un Baltkrievijas ievēlēto prezidenti.

Parlamenta deputāti pieprasa nekavējoties atbrīvot arestētos Koordinācijas padomes locekļus un visus tos, kas patvaļīgi aizturēti politisku iemeslu dēļ.

LETA jau vēstīja, ka Baltkrievijā jau vairāk nekā mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - tikai 10,1%.

Opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu