Raidījums: Plāno aizliegt publiskos pasākumos izmantot Georga lentes (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Velosipēds ar Georga lentīti.
Velosipēds ar Georga lentīti. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien konceptuāli vienojās publiskos pasākumos aizliegt oranži melnās jeb tā sauktās Georga lentes, ko Krievijā izmanto, lai dižotos ar savu militāro spēku, vēsta "TV3 Ziņas".

Publiskos pasākumos jau ir aizliegts izmantot bijušās PSRS un nacistiskās Vācijas simbolus. Nacionālā apvienība aicinājusi aizliegumu paplašināt un ārpus likuma pasludināt arī Georga lenti. Tā esot vairāku cariskās Krievijas un PSRS militāro apbalvojumu sastāvdaļa, kas sākotnēji tika izmantota kā 18. gadsimtā dibinātā Svētā Jura kara ordeņa lente. Tā arī cēlies tās nosaukums.

Priekšlikuma autori norāda, ka oranži melnā lente simbolizē Latvijai naidīgu totalitāro ideoloģiju, tāpēc publiskos pasākumos tā būtu jāaizliedz.

"Dzeltenīgi oranžā krāsa nāk no Krievijas impērijas karoga, un melnā krāsa nāk no Krievijas impērijas karoga. Tās nav vienkārši nevainīgas krāsas jaukā krāsu paletē kā Purvīša gleznās," sacīja Saeimas deputāts Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA)).

Likuma izmaiņu apspriešana izraisīja plašas debates. Kategoriski pret tām asi iestājās politiskās partijas "Saskaņa" deputāti.

"Aicinu neatbalstīt šāda veida muļķības un ķerties klāt pie nopietnām lietām, kas tiešām ir svarīgas un vajadzīgas iedzīvotājiem, Latvijas tautai, kas nedara mūs starptautiskajā skatījumā par pēdējiem idiotiem," pauda Saeimas deputāts Sergejs Dolgopolovs.

Tikmēr citi vērsa uzmanību definīcijai.

"Manā skatījumā, galvenais trūkums šajā priekšlikumā ir tas, ka mēs īsti nezinām, ko mēs taisāmies aizliegt. Vai kaut kur ir Georga lentes juridiskā definīcija?" taujāja Saeimas deputāts Boriss Cilvevičs.

Saeimas Cilvēktiesību komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš gan oponēja, ka arī citām vispārzināmām lietām vai parādībām nav definīcijas.

"Kas ir mīlestība? Jums ir juridisks termins vārdam "mīlestība"? (..) Iekšlietu ministrija beigās saprata, ka vārdu "mīlestība" definēt nevar, un vieglāk būtu definēt Georga lenti. Un ar solījumu to izdarīt otrajā lasījumā komisijā mēs šo turpināsim skatīt," viņš sacīja.

Tāpat no Saeimas tribīnes deputāti vērsa uzmanību, ka Georga lenšu lietošanu plāno aizliegt nevis vispār, bet tikai publiskos pasākumos.

"Šis, ko es redzu, ir tas kārtējais likums, kur uzsist tev pa plecu. Āhaha! Kaimiņš skries, noteikti teiks: "Mēs aizliedzām Georga lentītes! Aizliedzām, aizliedzām!" Da neko jūs neaizliedzat," viņa vērsa uzmanību.

Pēc vairāk nekā stundu garām debatēm deputātu vairākums priekšlikumu konceptuāli atbalstīja. Vēl gaidāmi divi balsojumi. Ja izmaiņas pieņems, NA sola cīnīties par Georga lenšu vispārēju aizliegumu.

Video: "TV3 ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu