Krievijas parlamenta spīkers: Navaļnija saindēšanās lieta ir provokācija ES sankciju paplašināšanai (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanas lieta ir provokācija, lai paplašinātu Krievijai noteiktās Eiropas Savienības (ES) sankcijas, piektdien sacīja Krievijas parlamenta apakšnama spīkers Vjačeslavs Volodins.

Vācijas, Zviedrijas un Francijas laboratorijās gūts apstiprinājums, ka Navaļnijs saindēts ar vēl PSRS izstrādāto ķīmisko ieroci "Novičok".

Tomēr Volodins, kas ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais, uzmanību mudināja pievērst kam citam.

Vācijas parlamentam vajadzētu diskutēt par to, vai Vācijas "specdienesti un amatpersonas nav bijušas iesaistītas šajā situācijā", norādīja spīkers.

Nekādus argumentus šim aicinājumam viņš neminēja.

"Iemesls provokācijai ar Alekseju Navaļniju ir skaidrs - noteikt jaunas sankcijas un bloķēt mūsu valsts soļus Baltkrievijas aizsardzībai," skaidroja spīkers.

"Pēc visiem Eiropas Parlamenta (EP) paziņojumiem mēs varam pateikt, ka ārvalstu izlūkdienesti ir atbildīgi par to, kas notika ar Alekseju Navaļniju," sacīja Volodins.

EP ceturtdien pauda stingru nosodījumu Navaļnija slepkavības mēģinājumam Krievijā un bažas par kārtējo gadījumu, kad pret Krievijas pilsoņiem izmantotas neiroparalītiskas ķīmiskas vielas.

Rezolūcijā EP deputāti pieprasīja nekavējoties sākt starptautisku izmeklēšanu Navaļnija lietā.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Pirmdien šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

Navaļnijs 7.septembrī tika atmodināts no medicīniskās komas, bet pirmdien atslēgts arī no mākslīgās elpināšanas aparāta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu