Vietām Sibīrijā atkūst mūžīgais sasalums - mainīgā klimata dēļ veidojas uzkalniņi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vietām Sibīrijā atkūst mūžīgais sasalums. Šis fenomens negatīvi ietekmē ne vien Sibīrijas ainavu, bet arī klimatu un vietējo iedzīvotāju dzīvi, vēsta raidorganizācija BBC.

Sibīrijas daļās, kur valda mūžīgais sasalums, zemei būtu jābūt sasalušai visu cauru gadu. Taču, tā kā reģions pieredz neparasti augstas temperatūras, sasalums vietām kūst.

Tiek uzskatīts, ka, kūstot mūžīgajam sasalumam, atmosfērā nonāk liels daudzums siltumnīcas gāzu, kuras pastiprina globālo sasilšanu. 

"Šīs ir klimata pārmaiņu rētas," BBC žurnālists Stīvs Rozenbergs saka par termokarstiem - ieplakām, kas zemes slāņu kušanas rezultātā parādījušās Jakutijas reģionā. Dažas no ieplakām drīz vien piepildās ar ūdeni; ja tas notiek vairākās līdzās esošās ieplakās, izveidojas ezers.

Vietas, kur kādreiz bija līdzenumi, tagad ir grūti izbraucamas. Ganībām piemērotas zemes paliek arvien mazāk, un vietējie iedzīvotāji satraucas, ka viņu mājas varētu aprīt jaunas ieplakas.

Zinātnieki uzskata, ka Sibīrijas mežu ugunsgrēki paātrinājuši mūžīgā sasaluma kušanas tempu teritorijā līdz pat Ziemeļu polārajam lokam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu