"Domā, ka mēs mirsim?" Kā NBA pirms 60 gadiem gandrīz zaudēja vienu no visu laiku talantīgākajām komandām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eldžins Beilors
Eldžins Beilors Foto: AP/Scanpix

Losandželosas "Lakers" ir, iespējams, visu laiku slavenākā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda. Tiesa leģendārā kluba stāstu jau pašos tā pirmsākumos varēja piemeklēt pavisam drūms mirklis.

Losandželosas "Lakers" NBA finālā ir viesojusies 31 reizi (šogad ir reālas iespējas šo skaitu papildināt), kas ir visvairāk līgas vēsturē. Tāpat klubam ir arī 16 čempiona tituli un aizvadītā gadsimta sešdesmitajos gados leģendāro klubu pārstāvēja spēlētāji, kuru vārdi vēl šobaltdien tiek pieminēti, kad runa ir par visu laiku labākajiem basketbolistiem.

Tomēr 1960. gada 18. janvārī šo spēlētāju karjeras un dzīves varēja aprauties priekšlaicīgi. "Lakers", kas tobrīd vēl bāzējās Mineapolisā, ar lidmašīnu devās mājās no izbraukuma spēles Seintluisā pret vietējo "Hawks". 

Lidmašīnā tobrīd tādi leģendāri spēlētāji kā Eldžins Beilors, Rudijs Laruso un Džerijs Vests, kura siluetu redzam NBA logo, kā arī karjeras norietu aizvadīja piecdesmito gadu zvaigzne Rejs Fēlikss.

Tajā dienā debesīs bijusi bieza migla un lidmašīnas pilots esot apmaldījies, kā rezultātā nācās veikt piespiedu piezemēšanos. Par laimi viss beidzās veiksmīgi un basketbolistu un komandas personāla dzīvības netika laupītas, tomēr, kā notikušo atceras paši spēlētāji, varējis būt daudz sliktāk...

"Mēs spēlējām kārtis, kad pēkšņi pazuda gaisma un kļuva ļoti auksts. Kādu laiciņu pilots neko neteica. Beidzot, kad visi gribēja zināt, kas notiek, pilots atklāja, ka nestrādā nekas, izņemot ģeneratoru. Viņi [piloti] neko neredzēja," sarunā ar "Open Court" atminējās Beilors, kurš togad aizvadīja savu otro sezonu līgā.

Cits "Lakers" spēlētājs, Bobs Lenards atcerējās, ka ar kolēģi apspriedis pašu drūmāko scenāriju: "Bijām iekļuvuši sniega vētrā. Mēs ar Toniju Hovkinsu sēdējām zem segas un viņš man prasīja: "Bob, domā, ka mēs mirsim?" Es atbildēju, ka viss būs kārtībā."

Kā jau minēts, lidmašīnai nestrādāja nekas, tai skaitā arī logu tīrāmie, kā rezultātā pilotiem nācās izliekties pa logu, lai priekšējo stiklu notīrītu ar roku. Viens no pilotiem šādi pamatīgi apsaldēja pusi sejas. Neviens lidmašīnā nezināja, cik augstu viņi ir, vai arī, kur atrodas. Vienīgā skaidrība bija par to, ka degviela paliek arvien mazāk.

"Bija nakts un mēs bijām apmaldījušies, tāpēc piloti sāka sekot vienai mašīnai. Viņi nodomāja, ka mašīna brauc uz pilsētu, bet izrādās, ka tā sasodītā lieta brauca kalnā. Pilots pēdējā mirklī paspēja pacelt lidmašīnu," turpināja Lenards.

Piloti zināja, ka degviela bākā vairāk nepaliek, līdz ar to bija jāpieņem lēmums par piezemēšanos. Par laimi viens no pilotiem saskatīja kādu lauku, kur lidmašīna varētu piezemēties. Tomēr tas bija tālu no droša varianta un piloti visus aicināja būt gataviem triecienam.

"Tavu acu priekšā paskrien visa tava dzīve. Man mājās bija trīs mazi bērni. Manam prātam tobrīd cauri izskrēja daudz domu, izņemot vienu - es nedomāju, ka mēs mirsim," atcerējās Lenards.

Pilotiem lidmašīnu izdevās nosēdināt kukurūzas laukā, bet arī tur viņiem paveicās, jo aptuveni 70 metrus tālāk no apstāšanās punkta bijusi stāva nogāze, no kuras kritienu lidmašīna, visticamāk, nebūtu pārdzīvojusi.

"Mēs bijām tik laimīgi. Apkārt bija tik daudz sniega. Mēs vienkārši no prieka sākām pikoties," sarunas ar "Open Court" nobeigumā atminas Lenards.

Nav šaubu, ka NBA vēsture būtu ievērojami atšķirīga, ja tajā dienā pilotu izveicība un profesionalitāte tomēr nebūtu glābusi lidmašīnā esošās dzīvības. 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu