Pieci pārtikas produkti, kas paātrina novecošanos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Spēcīga saules staru iedarbība, kā arī kaitīga pārtika var paātrināt novecošanos. Uzzini, kādus produktus izvēlēties, lai saglabātu veselīgu ādu, vēsta portāls "Womanhit".

Ir divi galvenie vaininieki, kas paātrina mūsu ādas novecošanās procesu: saules iedarbība un pārtikas produkti. Ar vecumu saistītas izmaiņas kļūst pamanāmas, ja olbaltumvielas vai tauki šūnās apvienojas ar cukuru.

Kaut arī šie novecošanās cēloņi nav 100% pakļauti mūsu kontrolei, sauļošanās līdzekļu lietošana un uzmanības pievēršana diētai kopumā var palīdzēt aizsargāt un dziedēt mūsu ādu. Lai arī diētu ir vieglāk pateikt nekā izdarīt, vienmēr ir noderīgi nedaudz atgādināt, kā daži pārtikas produkti var ietekmēt jūsu ādas veselību.

Saldie kartupeļi frī kartupeļu vietā

Frī kartupeļi paātrina novecošanos, jo tie ir cepti un sāļi. Pārtika, kas cepta eļļā, augstā temperatūrā, atbrīvo brīvos radikāļus, kas var sabojāt ādas šūnas. Brīvo radikāļu iedarbība paātrina novecošanās procesu, izmantojot darbību, ko sauc par savstarpēju savienošanos. Krusteniskā saistīšana ietekmē DNS molekulas un var vājināt ādas elastību.

Turklāt, patērējot pārāk daudz sāls, no organisma var iztukšot šķidrumu un tas var izraisīt dehidratāciju, kas padara jūsu ādu sausu un pat grumbainu. Frī kartupeļus nomainiet pret krāsnī ceptiem kartupeļiem vai ceptiem saldajiem kartupeļiem. Saldie kartupeļi ir bagāti ar anti-novecošanās varu, kas veicina kolagēna ražošanu.

Diedzēta maize baltmaizes vietā

Kad rafinētie ogļhidrāti integrējas ar olbaltumvielām, tas izraisa AGE veidošanos. AGE tieši ietekmē hroniskas slimības, kā arī novecošanās procesu. Pārtika ar augstu glikēmisko indeksu, piemēram, baltmaize, organismā var izraisīt iekaisumu, kas ir tieši saistīts ar novecošanās procesu.

Izmēģiniet alternatīvu tradicionālajai maizei, piemēram, sadīgušu graudu maizi, kurai nav pievienots cukurs. Diedzēta maize satur arī ādai draudzīgus antioksidantus.

Baltā cukura vietā medus vai augļi

Cukurs ir pazīstams ar negatīvo ietekmi uz ādas kvalitāti. Kā minēts iepriekš, cukurs veicina tādu AGE veidošanos, kas bojā kolagēnu. Kad cukura līmenis paaugstinās, AGE process paātrinās. Tas paātrinās vēl vairāk, ja ir iesaistīta saules gaisma. Tāpēc, tā vietā, lai pludmalē ēstu saldējumu, izvēlieties atsvaidzinošus saldētus augļus vai saldētu sulu bez cukura piedevas. Paņemiet līdzi augļus vai tumšo šokolādi ikreiz, kad vēlaties kaut ko saldu. 

Margarīna vietā olīveļļa vai avokado

Pirmie pētījumi parādīja, ka tiem, kas nelieto margarīnu vai sviestu, ir mazāk ādas bojājumu un grumbu nekā tiem, kas tos lieto . Margarīns ir zemāks par vidējo īstā sviesta porciju, jo tajā ir daudz daļēji hidrogenētu eļļu. Šīs transtaukskābes padara ādu neaizsargātāku pret UV starojumu, kas var sabojāt kolagēnu un ādas elastību. Margarīnu aizstāj ar olīveļļu vai avokado, kas bagāts ar anti-novecošanās antioksidantiem.

Izvēlieties mājputnus, nevis gaļu

Hotdogi, pepperoni, bekons un desa ir pārstrādātas gaļas piemēri, kas var kaitēt ādai. Tajos ir daudz nātrija, piesātināto tauku un sulfītu, kas var dehidrēt ādu un vājināt kolagēnu, izraisot iekaisumu. Lai iegūtu lētu olbaltumvielu pārtiku, apmainiet apstrādātu gaļu pret olām vai pupiņām. Izvēlieties liesāku gaļu, piemēram, tītaru un vistas gaļu. Šī gaļa satur olbaltumvielas un aminoskābes, kas ir būtiskas kolagēna dabīgai veidošanai.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu