"de facto": Pierādījumi bija, bet ne pietiekami. Kāpēc izgāzās "Trukšņa dzīvokļa lieta"? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis Jūrmalas domes ārkārtas sēdes laikā, kurā lemj par opozīcijas rosināto viņa atstādināšanu no amata.
Jūrmalas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis Jūrmalas domes ārkārtas sēdes laikā, kurā lemj par opozīcijas rosināto viņa atstādināšanu no amata. Foto: Zane Bitere/LETA

Kaut gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) bija savācis pierādījumus tam, ka uzņēmēja Jūlija Krūmiņa celtajos apartamentos Jūrmalā viens dzīvoklis tika īpaši iekārots domes priekšsēdētājam Gatim Truksnim (ZZS), nogādājot tajā arī mēra mantas, ar to bijis par maz, lai pierādītu prettiesisku vienošanos par dzīvokļa nodošanu mēram bezatlīdzības lietošanā. Tādēļ ar prokuratūras atbalstu šī korupcijas lieta izbeigta, svētdien vēstīja LTV raidījums "de facto".

KNAB Truksni un Krūmiņu aizturēja 2016. gadā. Viens no izmeklēšanas virzieniem bija saistīts ar mēra uzturēšanos uzņēmēja celtajā apartamentu kompleksā Turaidas ielā. Pēc atbrīvošanas no apcietinājuma aizturētie klāstīja, ka lielākajā no mitekļiem Truksnis apmeties uz laiku, kamēr remontē viņa īrēto dzīvokli Bulduros.

Taču abi noklusēja, ka politiķis par dzīvokli un tā iekārtojumu interesējās jau pusotru gadu pirms aizturēšanas un veda uz to mēbeles, pat ja tiešām pats tur tobrīd nedzīvoja. Tas izriet no KNAB dokumenta, ar kuru lieta izbeigta, neceļot nevienam apsūdzības.

Kvartāls vēl nebija pabeigts, kad Krūmiņš uzaicināja Truksni apskatīt kādu dzīvokli.

Tas fiksēts 2015. gada 18. martā ierakstītā telefonsarunā, kurā Truksnis atrodas ceļā uz dzīvokli un Krūmiņš dod norādes, kur apstāties, lai varētu mēram parādīt dzīvokli. 

Ap to laiku projekta oficiālā īpašniece - Krūmiņa meita Maija Krieviņa (tolaik - Čerņavska) - centās kompleksu nodot ekspluatācijā, bet ceļā stāvēja negatīvs Veselības inspekcijas atzinums. Krūmiņš liecībās KNAB neslēpa, ka mēģināja runāt ar Truksni, lai viņš ietekmē sev padotos domes darbiniekus.

Jūrmalas būvvaldes vadītāja Vita Zvejniece KNAB liecinājusi, ka neesot piekritusi pieņemšanai ekspluatācijā bez inspekcijas atzinuma, bet pēc Trukšņa spiediena bijusi spiesta pieņemšanu steidzināt. Zvejniece arī KNAB minējusi, ka spiediens no Trukšņa saistībā ar šo objektu bija sistemātisks.

Sazvanīta tagad, Zvejniece "de favto" mēra interesi raksturoja kā normālu.

"Es tiešām negrasos neko noliegt, bet tajā pašā laikā izraut no konteksta, ka šis nu ir vienīgais objekts, ko priekšsēdētājs ir kontrolējis, tas ir pilnīgi nepamatoti.

Par visiem lielajiem objektiem ir tikai normāli, ka pilsētas vadītājs zina, kādi ir lieli objekti pilsētā," pauda Zvejniece.

No izmeklēšanā ierakstītajām telefonsarunām izriet, ka par vēl neuzceltajiem Turaidas ielas apartamentiem Truksnis bijis labi informēts, un viņa ģimene arī, vēstīja raidījumā. Proti, kādā citā ierakstītā telefona sarunā Truksnis Krūmiņam lūdz iespēju izrādīt dzīvokli sievai un bērniem. 

Krūmiņš un viņa meita jau 2015. gada aprīlī - pusotru gadu pirms Trukšņa un Krūmiņa aizturēšanas - savā starpā runāja, ka objektā dzīvos Truksnis. Krūmiņa meita, piemēram, īsziņā prasīja, vai Trukšņa virtuvē liks tādas pašas flīzes kā pie Krūmiņa. 

Neilgi pēc objekta nodošanas ekspluatācijā Krūmiņa meita atdevusi Truksnim atslēgas, par ko īsziņā informēja tēvu.

Uz dzīvokli 2015. gadā sāka piegādāt Trukšņa pirktas mantas - vairākus dīvānus, galdu, bufeti - gandrīz 6000 eiro vērtībā. Tāpat izmeklēšanā noskaidrots, ka 2016.gada pavasarī Truksnis iegādājies paklāju 20 000 eiro vērtībā, kurš ticis piegādāts 38. dzīvoklī Turaidas ielā. Paklāja piegādātājus pazemes stāvvietā sagaidījis mērs pats.

Savukārt 2015. gada 27. oktobrī - gadu pirms Truksnis oficiāli bija dzīvoklī apmeties - uzņēmēja Krūmiņa dēls Mārtiņš Krūmiņš atveda mēram zolītes galdu, ziņoja "de facto".

KNAB lēmumā, ar kuru lieta izbeigta, lasāms, ka, neskatoties uz visām šīm norādēm, biroja ieskatā pierādījumi nav pietiekami, lai apgalvotu, ka jau sākotnēji dzīvoklis nodots Truksnim bezatlīdzības lietošanā uz prettiesiskas vienošanās pamata.

KNAB lēmumu nekomentē, bet uzraugošais prokurors šādam iznākumam piekritis.

"Šeit vairāk vilkt garumā, manā skatījumā, nebija nozīmes. Mēs varam, protams, vēl pratināt vienu, otru, trešo, ceturto, piekto, sesto personu cerībā, ka kaut ko atradīs, bet izredzes uz to..." raidījumā pauda Māris Leja.

Prokurors min, ka, pirmkārt, jau sākotnēji netika precīzi noskaidrots, ar ko Truksnis par dzīvokļa izmantošanu vienojies - ar Krūmiņu, viņa meitu vai ar abiem diviem.

Līdz ar to nav skaidrības, kuru saukt pie atbildības, vēstīja "de facto".

"Šis jau ir pamatu pamats, kas radīja būtiskus robus, lai varētu lemt jautājumu par lietas nosūtīšanu prokuratūrai.

Diemžēl, kas attiecas uz šo jautājumu, operatīvajā ceļā [iegūtas] nekādas informācijas nav bijis. Līdz ar to atlika izmeklētājam strādāt ar viņam pieejamajām metodēm, kas ir ierobežotākas," skaidroja Leja.

Otrkārt, uzraugošais prokurors atzīmēja "de facto", nebija skaidrs, vai Truksnis dzīvoklī dzīvojis no 2015. gada vai tikai interesējies par dzīvošanu.

Viena no bijušajām domes darbiniecēm atcerējās, ka jau 2015. gada nogalē Truksnis darbā minējis, ka plāno risināt jautājumu par dzīvokļa īri vai iegādi Turaidas ielas kvartālā. Pilsētas būvvaldes vadītāja savukārt liecināja, ka Truksnis 2016. gada sākumā atklājis, ka viņam jau ir īres līgums.

Taču prokurors raidījumā norādīja, ka komunālie maksājumi neliecināja, ka dzīvoklī kāds būtu regulāri uzturējies līdz 2016.gada rudenim, kad Truksni aizturēja un viņš par īri par dažām nedēļām nekavējoties arī samaksāja prasītos 1714,52 eiro.

"Iespējams, tagad raugoties, KNAB varbūt nebija jāpasteidzas tik ātri. Ja būtu nogaidīts pēc tam, kad bija uzsākta faktiskā dzīvošana, ja ļautu vēl padzīvot pāris mēnešus un skatītos, vai tie maksājumi tika maksāti vai nē, varbūt aina būtu citādāka," sacīja Leja, atzīmējot, ka šī nebūt nav vienīgā lieta, kurā, viņaprāt, ne līdz galam noskaidroti apstākļi operatīvās lietas ietvaros rada problēmas aizpildīt robus, vēlāk lietu izmeklējot.

Pēc izmeklēšanas rezultātiem raidījumā secināja, ka valsts amatpersona var vairāk kā gadu iekārot sev dzīvokli, par to nemaksājot īri. Bet amatpersonu sodīt nevar, kamēr tā tur patiešām nedzīvo.

Truksnis intervijai "de facto" nepiekrita, tās vietā atsūtot lakonisku komentāru: "Jau daudzkārt esmu teicis, ka neviena no man izvirzītajām apsūdzībām nav bijusi pamatota. Precizējošus jautājumus par izbeigto kriminālprocesu jautājiet iestādēm, kuras procesu uzsāka un izbeidza."

Jūrmalas aizsardzības biedrības pārstāvis un domes opozīcijas deputāts Uldis Kronblūms ("Tev, Jūrmalai") atceras, ka jau 2015. gadā bija saņēmis signālus, ka Truksnim Turaidas ielas apartamentos ir rezervēts dzīvoklis.

Kronblūms "de facto" atgādināja, ka tieši Trukšņa laikā dome pieņēma kvartāla īpašniekam izdevīgus lēmumus:

"2016. gadā tika pieņemti grozījumi, kas ļāva šo tikko uzcelto viesnīcu pretēji jebkurai loģikai pārveidot par daudzīvokļu namu.

Nebija solīto darba vietu un nodokļi bija 40 tūkstoši eiro mīnusā," saka Kronblūms

Trukšņa darbībās KNAB saskatījis iespējamas interešu konflikta pazīmes, taču arī administratīvi Truksni sodīt nevar, jo izmeklējot krimināllietu, administratīvā pārkāpuma procesā iestājies noilgums.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu