"Būvnieku lietā" lūdz apsūdzēt vēl vienu personu, bet izmeklēšanā esošai daļai nomaina prokurori

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dokumenti. Ilustratīvs attēls.
Dokumenti. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova / LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret vēl vienu personu procesā, kas izdalīts no tā dēvētās "būvnieku lietas", ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Tā dēvētā "būvnieku lieta" sākta 2014. gadā. Šobrīd atsevišķi izdalītos procesos notiek izmeklēšana pret vairākiem Latvijas būvuzņēmumiem.

Raidījums vēsta, ka 2019. gadā no "būvnieku lietas" atsevišķi izdalītajā kriminālprocesā figurē uzņēmums "Adiva Actio", kas nodarbojies ar reklāmas pakalpojumiem. Uzņēmuma darījumos figurē fiktīvi uzņēmumi, kas atrodami arī "būvnieku lietā".

Septembrī VID Nodokļu un muitas policijas pārvalde, uzskatot, ka savākts pietiekami daudz pierādījumu, prokuratūrai lūdza sākt kriminālvajāšanu pēc 218. panta otrās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas pret "Adiva Actio" bijušo valdes locekli Antu Dišereiti.

Šonedēļ prokurore viņai cēlusi apsūdzību, taču tās saturu, kamēr apsūdzība nav uzrādīta, neatklāj. Tomēr jau iepriekš tiesa atzinusi par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem 30 000 eiro, kas ir konfiscēti un ieskaitīti valsts budžetā.

Vēl divās citās izdalītās krimināllietās aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas pusotra miljona eiro apmērā tur piecas reāli strādājošas būvfirmas - "Moduls Rīga" jeb šobrīd - "Moduls Engineering", "Velve", "Moduls Interjers" jeb šobrīd - "Lucidus", "Volts-1" un "Evopipes". Pret četrām pēdējām izmeklētā lieta vēl nav nonākusi līdz prokuratūrai.

Kā vēsta raidījums, Valsts ieņēmumu dienestam bija aizdomas, ka uzraugošā prokurore nevis palīdz, bet kavē šo procesu. Savukārt jaunais ģenerālprokurors Juris Stukāns uzraugošo prokurori nomainījis.

"Manā izpratnē prokurore bija nedaudz par daudz gribējusi, vai par daudz plaši redzēja šo lietu - tā ir nepareiza pieeja, mēs nevaram izmeklēt visu cilvēka dzīvi. Ja mēs esam konstatējuši konkrētu darbību, izmeklējam šo darbību un virzām lietu tālāk. Visu pārējo varam izmeklēt pēc tam, ja mums noilgums to atļauj. Jānosaka robežas - mēs nevaram uzreiz atklāt visu. Bet tur, kur ir nofiksēti pietiekoši pierādījumi, tad mums lieta jāvirza uz tiesu," uzsver Stukāns.

Nodokļu un muitas policijas vadītājs Kaspars Podiņš tagad cer, ka lieta drīz izkustēsies un nebūs bažu par noilguma iestāšanos. "Mēs esam kopā ar lietu iesnieguši arī izmeklēšanas plānu, ko konkrēti mēs redzam, lai pēc iespējas ātrāk šo lietu virzītu kriminālvajāšanai, un šīs iesaistītās personas, kā arī uzņēmumus, kas ir reāli strādājuši, saukt pie likumā paredzētās atbildības," viņš uzsvēra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu