Valdība atbalsta papildu iemaksu veikšanu, lai nodrošinātu plašāku Covid-19 vakcīnu pieejamību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs foto.
Vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Valdība otrdien, 22. septembrī, atbalstīja Veselības ministrijas virzīto informatīvo ziņojumu par nepieciešamību nodrošināt papildu iemaksas Ārkārtas atbalsta instrumentā, lai nodrošinātu plašāku Covid-19 vakcīnu portfeļa pieejamību.

Veselības ministrijā 10.septembrī tika saņemta Eiropas Komisijas un Vācijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē vēstule, kurā tiek uzsvērta nepieciešamība nodrošināt papildus iemaksas Ārkārtas atbalsta instrumentā, lai nodrošinātu plašāku Covid-19 vakcīnu portfeļa pieejamību.

Lai Latvija varētu apstiprināt savu nodomu veikt papildus iemaksas Ārkārtas atbalsta instrumentā un par to oficiāli informēt Eiropas Komisiju, šodien tika gūts Ministru kabineta mandāts.

Saskaņā ar Informācijas atklātības likuma 5. panta otrās daļas 2. punktu un šī panta trešo daļu, ziņojuma projektam un protokollēmumam noteikts ierobežotas pieejamības statuss, jo tajos ietverta informācija, kas ir paredzēta un noteikta iestādes iekšējai lietošanai un tās izpaušana var traucēt iestādei normatīvajos aktos noteikto pienākumu izpildi.

Pieejamības ierobežojums ziņojuma projektam un protokollēmumam paliek arī pēc jautājuma izskatīšanas Ministru kabineta sēdē līdz brīdim, kamēr Veselības ministrija nav paziņojusi par tā atcelšanu.

LETA jau ziņoja, ka, vadoties pēc Veselības ministrijas iepriekš sniegtās informācijas, Latvija ir apzinājusi pret Covid-19 prioritāri vakcinējamo personu loku un tajā ietilpst aptuveni 800 000 cilvēku.

To vidū ir personas, kurām ir lielāks risks veselībai, saslimstot ar Covid-19, piemēram, seniori, cilvēki ar hroniskām slimībām, sociālo aprūpes centru klienti un darbinieki, ārstniecības personas un citi, kas ir nodarbināti augstāka riska darbos, kā arī operatīvo dienestu darbinieki.

Prioritāri vakcinējamo personu loks apzināts, ņemot vērā Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijas un citu valstu praksi. Ministrijā gan atzīmē, ka Pasaules veselības organizācijas eksperti rekomendē vakcinēt 20% cilvēku no populācijas, bet Latvijā šis skaits sanāktu lielāks.

Kā vēstīts, Eiropas Savienība (ES) bija vienojusies ar farmācijas kompāniju "AstraZeneca" par 300 miljonu devu iespējamās jaunā koronavīrusa vakcīnas iegādi, ja tā kļūs pieejama, iepriekš paziņoja EK. EK plāno iepirkt vakcīnu 27 ES dalībvalstu vārdā, ja vakcīna tiks atzīta par drošu un efektīvu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu