"Baltijas valstīm jābūt uzmanīgām un vienotām." Lietuvas ārlietu ministrs pauž, ka Lukašenko darīs visu, lai saglabātu savas pozīcijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

"Aleksandrs Lukašenko darīs visu, lai saglabātu savas pozīcijas, nevis Baltkrievijas valstiskumu. Tāpēc Baltijas valstīm jābūt uzmanīgām un vienotām," tā komentējot situāciju Baltkrievijā, "TV3 Ziņām" teica Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs.

Lietuvas ārlietu ministrs otrdien ieradies Latvijā atzīmēt nu jau par tradīciju kļuvušo Baltu vienības dienu, taču abu valstu apspriežamo tematu augšgalā, protams, bija situācija Baltkrievijā. Polija un Lietuva izpelnījusies īpaši naidīgus autoritārā Lukašenko izteikumus. Gan draudus ar atbildes sankcijām, gan pārmetumus par bruņošanos Lietuvas pierobežā. Lukašenko izteikumus par to, ka Baltkrievijai esot jāaizsargājas, īpaši no Lietuvas un Polijas, Linkēvičs nodēvēja par blefu. Vienlaikus Lietuvas ārlietu ministrs neslēpa bažas par Baltkrievijas tuvināšanos Krievijai.

"Viņš blefo, tie ir melīgi paziņojumi. Viņš ir izmisis vīrietis, kurš cenšas spiest uz ļoti satraucošiem paziņojumiem. Protams, mums tas ir jāņem vērā un jābūt uzmanīgiem. Viņu ekonomika ir bankrota priekšā. Mums ir jāapzinās politiskie sponsori no Krievijas, un tas ir risks.

Viņš darīs visu, lai saglabātu savas pozīcijas. Savas pozīcijas, ne jau valsti vai valsts suverenitāti un neatkarību. Tas ir satraucoši, un mums ar to ir jārēķinās," norādīja Linkēvičs.

Lietuvas ārlietu ministrs norādīja, ka patlaban nekas neliecina, ka Lukašenko varētu sākt dialogu ar sabiedrību vai opozīciju.

"Nav nekādu signālu par to, ka varētu sākties sarunas. Viņš, visticamāk, domā, ka notiks tas scenārijs, kas ir bijis iepriekš, ka cilvēki nomierināsies un pieņems situāciju. Bet šajā reizē es neticu, ka tas notiks. Pārāk daudz cilvēku ir ielās, un tie nav dzērāji un bezpajumtnieki, kā to saka Lukašenko režīms," teica Linkēvičs.

Tādēļ esot nepieciešamību sūtīt skaidru vēstījumu Krievijai, lai tā nejaucas Baltkrievijas iekšējās lietās. Vienlaikus Lietuvas ārlietu ministrs pauda vilšanos par Eiropas Savienības pasīvo reakciju uz notiekošo Baltkrievijā.

"Es esmu vīlies, un skaidrs, ka tas bojā Eiropas Savienības tēlu. Sankcijas gan ir tikai daļa kopējās bildes, bet tās ir svarīgas. Tikpat svarīgas kā atbalsts sabiedrībai, represijās cietušajiem. Mums ir jāparāda šiem cilvēkiem, ka viņi nav to pelnījuši, viņi dzīvo Eiropā. Viņi nav Eiropas Savienības daļa, bet viņi ir mums blakus," piebilda Linkēvičs.

Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Jaunā Vienotība") "TV3 Ziņām" neslēpa sarūgtinājumu par to, kā pirmdien beidzās sanāksme Briselē, kurā Kipra bloķēja vienošanos par sankcijām pret Baltkrieviju. Saistot šo jautājumu ar sankcijām pret Turciju par Kipras teritoriālās nedalāmības aizskārumu.

"Tās ir divas dažādas situācijas, divi dažādi mehānismi. Turcijas gadījumā tiek apspriestas arī ekonomiskās sankcijas, bet, ja sāk saistīt un tirgoties, tad mēs varam paralizēt Eiropas lēmuma pieņemšanas procesu. Ja mēs sāksim tādā veidā sasaistīt lēmumu pieņemšanu, tad nepaies ne pāris mēneši, kad visa ārpolitiskā darbība Eiropas Savienībā būs paralizēta un tad no tā cietīs pilnīgi visi," norādīja Rinkēvičs.

Vienlaikus ministri bija vienisprātis, ka Baltijas valstu un Eiropas Savienības uzdevums ir sniegt Baltkrievijas tautai politisku, morālu un praktisku atbalstu – bet ne iejaukšanos Baltkrievu iekšējās lietās.

Latvijas ārlietu ministrs akcentē –  šis nav sprints, šis ir maratons un atbalsts Baltkrievijas tautai ir un būs jāsniedz. Tā, piemēram vīzu skaits, ko Latvija izsniegusi humānu apsvērumu dēļ pieaug šobrīd – izsniegtas jau aptuveni 100 vīzas.

Video: "TV3 ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu