"Kā cilvēka nolaupīšana Āfrikas valstī!" Latviešu mūziķe nonākusi Itālijas cietumā (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dženifere Rumpāne
Dženifere Rumpāne Foto: publicitātes

Latviešu džeza un populārās mūzikas pianiste, vokāliste, komponiste, aranžētāja un pedagoģe Dženifere Rumpāne nonākusi šausminošā situācijā - viņa jau vairāk nekā mēnesi atrodas apcietinājumā Itālijā sešus gadus veca pārkāpuma dēļ, kuru jau bija aizmirsusi.

Trillera cienīgos notikumus pastāstīja viņas mūzikas partneris un draugs Dins Sumerags, kas Dženiferei bijis līdzās.

Kā izrādās, Dženifere esot arestēta par identitātes zādzību un šobrīd notiesāta ar 12 mēnešu cietumsodu. 

Notikumus sīki izklāstīja Dins: 

"19. augustā Itālijā, Santanjello pilsētas klostera viesnīcā, iebrauca divas policijas ekipāžas. Mūķenes palūdza Dženiferi Rumpāni nonākt uz recepciju ar pasi. Policisti, neuzrādot ne savas apliecības, ne arī kādus dokumentus, palūdza Dženiferi sēsties mašīnā, lai brauktu viņiem līdzi. Uz jautājumu, kādēļ, tika saņemta atbilde – nekas nopietns, tikai pārbaude, drīz tiksiet atpakaļ.

Man braukt līdzi policijas mašīnā viņi aizliedza, teica, lai neuztraucos. Viņi aizbrauca, paņemot Dženiferi. Nedomāju neziņā gaidīt, tādēļ palūdzu, lai mūķenes izsauc taksi. Taksometra šoferis, paldies Dievam, zināja, kur atrodas policijas iecirknis. Piebraucot pie ēkas ar ļoti augstu divmetrīgu žogu, taksometra šoferis teica - te tas ir. Uz žoga nebija nekāda uzraksta, nezināju, kā lai tieku iekšā.

Tad pēkšņi vārti atvērās un izbrauca viena mašīna, es ātri ielavījos teritorijā. Tad mani pamanīja apsargi un lika iet prom, es teicu, ka meklēju Dženiferi, viņi teica, ka man jāiet prom, te nedrīkst atrasties. Tad pavērās otrā stāva logs, no kura paskatījās policisti, es viņus atpazinu, jautāju viņiem, vai Dženifere ir te, viņi apstiprināja, tad ātri uzskrēju otrajā stāvā un ieraudzīju Dženiferi raudam, viņa kļuva priecīgāka, ieraugot mani.

Ap viņu rosījās policisti, liekot parakstīt dažādus dokumentus. Man viņi paziņoja, ka steidzīgi vedīs Dženiferi uz cietumu, bet vēl viņa var paspēt piezvanīt valsts nozīmētam advokātam, ko viņa izdarīja, bet advokāte negrasījās uzreiz braukt palīdzēt, tad es palūdzu ar viņu parunāt. Telefona sarunā sapratu, ka advokāte īsti nav ieinteresēta un pēc pāris dienām varot pieslēgties lietai.  Tikmēr jau policisti gatavojās Dženiferi vest uz cietumu, kam viņa galīgi nebija gatava.

No policistiem uzzināju, kādēļ apcietināta - 2014. gadā braukusi bez biļetes sabiedriskajā transportā un neatklāja savu identitāti.

Viņi teica, ka es varot paspēt viņai iedot līdzi kādas viņas personiskās lietas, ja paspēšu, jo brauks gar viesnīcu uz cietuma pusi, bet tas jādara žigli; ja nepaspēšu, tad neko nedabūs. [..]

Agrā rītā ap 6:00 devos uz cietumu. Nonācu līdz cietumam, bet iekšā mani nelaida, teica, ka varot sūtīt telegrammu no pasta, ko arī izdarīju. Uzrakstīju, lai neuztraucas, mēs dabūsim viņu ārā no cietuma un uz Latviju! Nogaidīju visu dienu pie cietuma mūriem, domājot, ka drīz Dženiferi atbrīvos.

Tajā laikā vismaz divas reizes zvanīju uz Latvijas vēstniecību Itālijā, bet tur visas reizes atbildēja tikai autoatbildētājs, kur ierunāju notikušo un atstāju savu tālruņa numuru, bet tā arī neviens neatbildēja. Biju ļoti sašutis par to. Vietējā "Pozzuoli" policijas iecirknī man vēlējās, bet nevarēja palīdzēt, jo teica, ka viss jākārto caur Latvijas konsulātu un vēstniecību, bet kā var sakārtot, ja tikai autoatbildētājs pieejams?!

Tālāk devos uz Romas lidostu, pa ceļam nolīgstot Dženiferei labu advokāti, ko ieteica draugi. Lidmašīnā bija ļoti skumīgi, jo no diviem mūziķiem, kas grasījās nofilmēt videoklipu dziesmai, izmantojot Itālijas ainavas, biju palicis tikai viens. [..]

Asociatīvi viss šis notikums man atgādināja cilvēka nolaupīšanu kādā no Āfrikas valstīm. Tāda sajūta, ja manis nebūtu blakus, cilvēks bez sakariem vienkārši pazūd. Ne vecāki, ne tuvinieki neko nezina, jo telefons konfiscēts un tu esi ieslodzīts svešā valstī cietumā.

Nu jau ir pagājis vairāk par mēnesi, kopš Dženifere atrodas Dienviditālijas cietumā, advokāte strādā, bet nepieciešamas sabiedrības atbalsts, lai viņa varētu atgriezties Latvijā.

Sumerags rezumē: "Izglābsim Dženiferi, kas ieslodzīta cietumā Itālijā!"

Uz jautājumu, kā tad sabiedrība var palīdzēt, vīrietis atbildēja: "Es domāju, ka Ārlietu ministrijai un diplomātiem ir liels spēks un viņi var novērst šo netaisnību un atgriezt Latvijā Dženiferi. Es domāju, ka pašlaik mēs varam tikai izplatīt šo vēsti, lai valstsvīri, kam spēks rokās, palīdz, jo visa informācija pašlaik vēstniecībai un konsulātam ir."

Daudzi gan pauda neizpratni, kā par braukšanu bez biļetes sabiedriskajā transportā var izveidoties tik nopietna situācija, uz ko Sumerags atbildēja: 

"Bailēs, lai neuzzina Mūzikas akadēmijā, kur mācījās Itālijā, par braukšanu bez biļetes viņa toreiz 2014. gadā nosauca citu vārdu, bet vēlāk parādīja pasi un tika atlaista no policijas ar vārdiem, lai vairāk tā nedarot.

Sākumā arī advokāte domāja, ka tur ir kas vairāk, bet, pārbaudot oficiālo apsūdzību, nekādi citi pārkāpumi nav norādīti."

19.augustā Itālijā, Santanjello pilsētas klostera viesnīcā Domus San Vincenzo iebrauca 2 policijas ekipāžas. Mūķenes...

Posted by Dins Sumerags on Otrdiena, 2020. gada 22. septembris
Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu