Video ⟩ Imantā dārza veltes tirgojošai tantiņai policisti "iet virsū kā briesmoņi". Kā RPP izskauž "kriminālās vecumdienas"? (31)

Foto: Pexels/LETA/"Apollo" kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trešdien, 23. septembrī, plašu ažiotāžu sociālajos tīklos izpelnījās kāds video, kurā kāda dārza veltes tirgojoša tantiņa Rīgā, Imantā saķērusies ar Rīgas pašvaldības policiju (RPP). Video dzirdams un komentāros lasāms, ka līdzcilvēki ir neizpratnē par likumsargu darbībām. Portāls "Apollo" sazinājās ar RPP un uzzināja pieejamo informāciju par incidentu, un noskaidroja, cik bieži likumsargiem nākas apkarot "kriminālos sirmgalvjus"?

Video sociālajā tīklā "Facebook" ievietojis kāds vīrietis, kurš bijis aculiecinieks šai saspīlētajai situācijai. Tiesa, ar minēto vīrieti portālam "Apollo" neizdevās sazināties.

Nofilmētajā materiālā kāda pensionāre acīmredzami krīt panikā, jo pie viņas piegājuši RPP policisti, kuri viņu aicina doties prom no kundzes ierīkotās "tirdzniecības vietas".

Video dzirdams, ka kāda garāmgājēja likumsargiem uzteic: "Ļaujiet viņai mierīgi novākt visas mantas un viņa dosies prom."

Tikmēr sirmgalve izplūda asarās un nespēja valdīt emocijas. "Viņi man nāca virsū kā tādi briesmoņi!"

Сегодня.Максима в Иманте

Posted by Melnikovs Igors on Trešdiena, 2020. gada 23. septembris

Iepriekš minētā garāmgājēja centās nomierināt veco kundzi. "Nedariet neko nepareizu, pēc tam būs vēl sliktāk. Būs jādzer zāles. Viņi neliks jūs mierā, tāpēc mierīgi savāciet savas mantas un dodieties mājās."

Tāpat aculieciniece veltīja skarbus vārdus RPP darbiniekiem: "Viņiem tāpat darīt nav ko. Aizbrauciet labāk apskatīties, kas notiek māju pagalmos. Bērni nevar aiziet šūpolēs pašūpoties, viss ir suņu sūdos..."

RPP ziņojums

RPP Komunikācijas nodaļas vadītājs Toms Sadovskis portālam "Apollo" norādīja, ka šāds izsaukums patiešām tika saņemts.

Likumsargiem zvanījis kāds iedzīvotājs, kurš ziņoja, ka Imantā pie tirdzniecības centra notiekot nesankcionēta tirgošanās.

Ierodoties notikuma vietā, kārtības sargi sastapa kundzi gados, kura tirgoja dažus ābolu saiņus un pāris puķu pušķīšus.

Ņemot vērā, ka pārkāpums bija formāls un zaudējumus kundze ar savu darbību nevienam nevarēja radīt, policisti pārkāpumu atzina par maznozīmīgu un nolēma, ka nav pamata uzsākt administratīvo procesu. Kārtības sargi kundzei izskaidroja, kā iegūt atļauju ielu tirdzniecībai un ļāva doties projām.

Cik bieži policistiem nākas "apkarot" dārza veltes tirgojošos sirmgalvjus?

Sadovskis norādīja, ka šādus izsaukumus policija saņem vidēji pāris reizes gadā, taču, ņemot vērā, ka pārkāpums ir formāls un maznozīmīgs, sodi par to parasti netiek piemēroti.

Regulējums, kas paredz tirgošanās saskaņojumu, drīzāk ir paredzēts komersantiem, kuriem ielu tirdzniecība nodrošina lielu daļu apgrozījuma, nevis sirmgalvjiem, kuri pārdod pāris dārzā izaudzētus dārzeņus vai rokdarbus.

"Godīgi sakot, es nezinu nevienu gadījumu, kurā šādas tantiņas tiek sodītas. Likumsargi aizbrauc uz izsaukuma vietu un pārbauda apstākļus," skaidroja Sadovskis.

Viņš atzīmēja, ka lielākoties izsaukuma vietās sastopamas tieši kundzes gados, kuras tirgo savā dārzā salasītus ābolus un saplūktas puķes. 

"Ir skaidrs, ka viens šāds tirgotājs vispār nevar nodarīt nekādu kaitējumu tirdzniecības centram. Pārkāpums ir maznozīmīgs," stāstīja Sadovskis.

Likumsargi šādās reizēs parasti izskaidro situāciju un nesankcionētais tirgotājs pēc tam var doties mājup.

Kādos gadījumos tiek piemērots sods?

Sadovskis norādīja, ka sods tiek piemērots gadījumos, kad esot acīmredzama uzņēmējdarbība.

"Piemēram, notiek Rīgas svētki, kurus apmeklē ļoti daudz cilvēku. Uz svētkiem ir atbraucis, teiksim, cukurvates tirgotājs, kurš jau par konkrētu summu ir iegādājies aparātu, kas veido minēto saldumu. Tāpat viņam nav kases aparāta un vienkārši tiek pieņemta skaidra nauda," pastāstīja RPP pārstāvis.

Sadovskis sacīja, ka šāda persona dienā spēj ietirgot pāris tūkstošus eiro. Šādu cilvēku mērķis ir gūt vieglu un lielu peļņu plaša mēroga pasākumos.

Tāpat viņš atzīmēja, ka pirms Latvijā parādījies taksometru uzņēmums "Bolt", Jauno gadu vakaros aktivizējās nelegālie taksometru vadītāji. 

2014. gada ažiotāža

Portāls "Apollo" 2014. gada septembrī jau ziņoja par līdzīgu gadījumu, kad Lidoņu ielā Iļģuciemā RPP darbinieki sodīja sirmgalves par dārza velšu tirgošanu pie veikala.

Policija sievietei esot konfiscējusi visus trīs kilogramus ābolu, kādai citai sirmgalvei konfiscēti divi litri gaileņu, vēl kādai - puse no puķēm.

Policijas protokolā tika sastādīts "par tirdzniecību ar precēm - grieztiem ziediem, fizāļu un gladiolu pušķiem - neatļautā vietā bez pašvaldības izsniegtas atļaujas, neievērojot Ministru kabineta 2010. gada 12. maijā apstiprinātos noteikumus par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību un tirdzniecības organizēšanas kārtību."

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu