Lielbritānija gatavo sankcijas pret Lukašenko režīmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: AP/Scanpix

Lielbritānija gatavo sankcijas pret personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju apspiešanu, ceturtdien paziņojis Lielbritānijas ārlietu ministrs Dominiks Rābs.

Rābs sacīja, ka Lielbritānija piemēros pati savas sankcijas, saskaņojot tās ar ASV un Kanādu.

Ministrs parlamentā paziņoja, ka, ņemot vērā aizkavēšanos ar Eiropas Savienības (ES) sankciju pieņemšanu un Aleksandra Lukašenko inaugurāciju, viņš ir uzdevis Ārlietu ministrijas komandai sagatavot Magņitska sankcijas pret tiem, kas atbildīgi par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Kremļa kritiķa jurista Sergeja Magņitska nāve 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām pamudināja vairākas Rietumu valstis noteikt sankcijas Krievijas amatpersonām. Pēc tam šāda veida sankcijas tika attiecinātas arī uz citām valstīm.

Magņitski aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Rābs sacīja, ka Londona sadarbojas ar Vašingtonu un Otavu, lai steidzami sagatavotu "melno sarakstu".

Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret Lukašenko režīmu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas Rietumvalstis, tostarp Lielbritānija.

Paziņojot par sankciju gatavošanu, Rābs uzsvēra, ka Lielbritānija neatzīst šo vēlēšanu rezultātus, un uzskata, ka Lukašenko trūkst leģitimitātes.

Arī ASV neatzīst Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu un gatavo sankcijas.

Vašingtona arī izdara spiedienu uz Kipru, lai tā atceļ savu veto sankcijām, ko ES gatavo pret Baltkrievijas režīmu.

Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu neatzīst arī Latvija, Lietuva, Vācija, Dānija, Čehija, Slovākija un Polija.

Baltijas valstis jau ir piemērojušas sankcijas Lukašenko un vēl 29 citām augsta ranga Baltkrievijas amatpersonām.

Šobrīd Baltijas valstis gatavojas šo sarakstu papildināt.

Rābs norādīja, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), kuras locekle ir arī Baltkrievija, veiks pilnīgu un neatkarīgu izmeklēšanu par Baltkrievijā notiekošo.

"Ja varasiestādes Baltkrievijā nereaģēs, balstoties uz EDSO izmeklēšanas rezultātiem, (..) mēs apsvērsim tālāku rīcību ar mūsu starptautiskajiem partneriem," paziņoja Rābs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu