"Progresīvie": Nākamā gada budžetā valdība plāno "aizņemties no iedzīvotāju nākotnes"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nauda
Nauda Foto: Edijs Pālens/LETA

Nākamā gada valsts budžetā valdība plāno "aizņemties no iedzīvotāju nākotnes", uzskata Saeimā nepārstāvētā partija "Progresīvie".

"Progresīvie" uzskata, ka valsts budžeta piedāvājums 2021. gadam parāda, ka valdības pārstāvju bieži lietotās frāzes par Latvijas tuvināšanu Ziemeļvalstu labklājībai esot "tikai tukši saukļi bez pamatojuma".

"Progresīvo" skatījumā, lai gan eksistē globāli ekonomikas un veselības izaicinājumi, valdības apstiprinātā budžeta struktūra paredzot bīstamu ieguldījumu deficītu veselības sistēmā, izglītības un sociālās drošības jomā.

Tāpat partija pārmet, ka valdība turpinot pieeju veselības aprūpes sistēmu "uzturēt uz tajā strādājošo pienācīgi neapmaksātā darba rēķina, kas nevarēs turpināties bezgalīgi". "Tas draud ar veselības sistēmas sabrukumu laikā, kad riski mūsu veselībai ir augstāki nekā jebkad," teiks partijas paziņojumā.

"Progresīvie" uzsver, ka citi valdības budžeta priekšlikumi paredzot paaugstināt nodokļus zemāko ienākumu saņēmējiem, bet lielākos nodokļu samazinājumus piešķirt augstāko algu grupām. Tas parādot nevēlēšanos risināt sociālo nevienlīdzību un vēl vairāk samazinot sociālo drošību.

"Progresīvie" uzskata, ka Covid-19 un ekonomiskās lejupslīdes apstākļos esošais budžeta piedāvājums esot nopietns apdraudējums Latvijas iedzīvotāju labklājībai un nākotnei.

"Topošais 2021. gada budžets ir vēl viens pierādījums tam, ka "Jaunā vienotība" (JV) un finanšu ministrs Jānis Reirs nespēj saredzēt kopējo ekonomikas ainu un cilvēku vajadzības. Saukļu līmenī valdība sola mazināt aizņēmumus, bet realitātē redzam, ka notiek aizņemšanās uz mūsu nākotnes labklājības rēķina. Nevar runāt par Ziemeļvalstu ceļu, ja trūkst izpratnes, ka ieguldījumi veselības aprūpē, izglītībā un sociālajā drošībā Latvijas situācijā dotu daudz lielāku atdevi nekā atsevišķu uzņēmumu glābšana," JV, kas ir "Progresīvo" partneri Rīgas domes valdošajā koalīcijā, kritizēja "Progresīvo" līdzvadītāja Antoņina Ņenaševa.

Kā ziņots, 22. septembrī Ministru kabinets atbalstīja priekšlikumu 2021.gada budžetā novirzīt papildu līdzekļus mediķu un pedagogu atalgojuma celšanai, kā arī veikt izmaiņas nodokļos, "lai vecinātu iedzīvotāju sociālo aizsardzību".

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka ar nākamā gada budžetu tiek risināta virkne jautājumu, tostarp palielināts mediķu un pedagogu atalgojums, kā arī nodrošināta sabiedrisko mediju iziešana no reklāmas tirgus.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu