Tuvākajā nākotnē Latvijā sāks darboties mākslīgā intelekta vadīta atkritumu depozīta sistēma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Depozīta operatora "Nulles depozīts" un Latvijas uzņēmuma "WinGo" radītā mākslīgā intelekta atkritumu šķirošanas iekārta, kas atpazīst, pieņem un šķiro dažādu veidu un tilpumu iepakojumus.
Depozīta operatora "Nulles depozīts" un Latvijas uzņēmuma "WinGo" radītā mākslīgā intelekta atkritumu šķirošanas iekārta, kas atpazīst, pieņem un šķiro dažādu veidu un tilpumu iepakojumus. Foto: Zane Bitere/LETA

Tuvākajā nākotnē Latvijā sāks darboties "gudrais" depozīta sistēmas risinājums "WinGo", kas pieņems ne tikai PET pudeles, kartonu, tetrapakas, stiklu un skārdenes, bet arī baterijas, kosmētikas iepakojumus un šampūna pudeles.

"WinGo" vadītājs Vismands Menjoks skaidro, ka depozīta sistēmas aparāts veidots gadu. Tā unikalitāte, salīdzinot ar klasisku depozīta sistēmas automātu, slēpjas mākslīgajā intelektā, datorredzē un neironu tīklos.

Pateicoties "gudrajam prātam", aparāts spēj uzņemt arī sabružātu, saplacinātu, bojātu iepakojumu, kas būtiski atvieglos cilvēku ieradumu atbrīvoties no atkritumiem.

Aparāts būs savienots ar mobilo lietotni, kas samazinās fizisku čeku patēriņu, digitalizējot atprečošanu.

"Atkritumu šķirošanas iekārta ar mākslīgo intelektu un neironu tīkliem pieņem gan neskartu, gan saplacinātu iepakojumu. Mūsu vīzija ir efektīvs un atbildīgs depozīta sistēmas risinājums, lai Latvija ar daudz plašāku iepakojumu klāstu kļūtu par veiksmes stāstu ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē," stāsta Menjoks.

"WinGo" vadītājs skaidroja, ka vispirms ar lietotni noskenē QR kodu uz aparāta ekrāna. Tad aparāts atver paredzēto vietu, kur nodot atkritumus, un cilvēks var sākt nodot atkritumus depozītā. Savukārt tiem, kuriem ir "podziņtelefoni", zem ekrāna jānoskenē veikala lojalitātes karte, un iekārta atpazīs klientu, kura lojalitātes kartē uzkrās depozītā nodoto atkritumu punktus. Viņš atklāja, ka sakrātos lojalitātes punktus gan lietotnē, gan lojalitātes kartēs varēs pārvērst arī par iespēju aiziet uz kādu restorānu, braukt bez maksas ar taksometru un citās iespējās.

Depozīta sistēmas operatora "Nulles depozīta" pārstāvis Arnis Salnājs stāsta, ka  "Nulles depozīts" apvienojies ar "WinGo", lai Latvijai izveidotu modernu depozīta sistēmu. Kā skaidro Salnājs, "nulle" uzņēmuma nosaukumā simbolizē "nulli" neērtību lietotājiem, kā arī nulli problēmu nodot atkritumus depozītā. Viņš norādīja, ka "gudrie aparāti" tiks nodrošināti visā Latvijā, bet konkrētu skaitu patlaban neatklāja.

Ir saprotams, ka no visiem atkritumiem nevar atbrīvoties, taču gudra depozīta sistēma ir risinājums, kā panākt atkritumu minimālu esamību dabā.

Abi uzņēmumi plāno izmantot gudru loģistikas risinājumu. Tā būtu sistēma, kas cilvēkos veicinās uzticību un kas varētu iekļauties nākotnes aprites ekonomikā.

"Mēs nepiedāvājam burvju līdzekli - šī nav "burvju nūjiņa". Patērētājs ir cilvēks, kas izmanto dažādus dzēriena iepakojumus, un viņš pats pieņems lēmumu, ko ar patērēto iepakojumu darīt tālāk. Tas ir ilgstošs sabiedrības izglītošanas ceļš."

Jau ziņots, ka Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest ar 2022. gada 1. februāri.

Kā liecina "Firmas.lv" dati, SIA "Wingo Deposit" reģistrēts šā gada sākumā, tā pamatkapitāls ir 5836 eiro. Uzņēmuma īpašnieku vidū ir AS"BAO" (36%), SIA "KMPGB" (20%), Menjoks (19,8%), SIA "Correctus" (16,2%), SIA "Ventax" (8%). Kā uzņēmuma patiesais labuma guvējs norādīts Jānis Vilgerts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu