Putins norādījis, ka Latvija ir iesaistīta nervu indes "Novičok" tapšanā (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins
Vladimirs Putins Foto: Ivan Sekretarev / AP

Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefonsarunā ar savu Francijas kolēģi Emanuelu Makronu izteicis pieņēmumu, ka Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija indēšanas lieta varētu būt saistīta ar Latviju, jo tur dzīvojot viens no nervu indes "Novičok" izstrādātājiem. 

Francijas laikraksts "Le Monde" pirms dažām dienām publiskoja Putina un Makrona sarunas satura pārstāstu. 

Šajā sarunā Putins izteicies, ka Navaļnijs varētu būt pats ieņēmis "Novičok", kā arī norādīja uz iespējamo Latvijas saistību ar Navaļnija indēšanu. 

Krievijas medijs "Meduza" mēģinājis noskaidrot, ko tieši Putins domājis ar šo "Latvijas versiju", jo līdz šim nekad nav izskanējusi informācija, ka kāds no "Novičok" radītājiem varētu būt Latvijas iedzīvotājs. 

Pasaules medijos līdz šim kā zinātnieki, kas piedalījušies "Novičok" izstrādē, minēti trīs cilvēki - Vils Mirzajanovs, Vladimirs Ugļevs un Leonīds Rinks. Viņi visi iepriekš strādājuši Valsts organiskās ķīmijas un tehnoloģiju zinātniski-pētnieciskajā institūtā, kas padomju laikā nodarbojās arī ar ķīmisko ieroču izstrādi. 

Mirzajanovs jau kopš 1996. gada dzīvo ASV.  

Savukārt Ugļevs un Rinks dzīvo Krievijā. Viņi abi "Meduza" norādīja, ka neko nezinot par to, ka kāds no "Novičok" izstrādes procesā iesaistītajiem cilvēkiem tagad varētu dzīvot Latvijā. 

Kā uzsver "Meduza", zināma saistība Latvijai ar "Novičok" tomēr esot, jo Latvijā kopš 2007. gada dzīvo cilvēks, kura rīcībā ir informācija par "Novičok". 

Šis cilvēks ir advokāts Boriss Kuzņecovs - viņa rīcībā ir krimināllietas materiāli par baņķiera Ivana Kivelidi noindēšanu ar "Novičok" 1995. gadā. 

Šomēnes Kuzņecovs visu viņam zināmo informāciju nosūtīja Vācijas klīnikai "Charite", kur pēc saindēšanas ar "Novičok" ārstējas Navaļnijs. 

Kuzņecovs sarunā ar "Medzua" izteicies, ka viņš varētu būt vienīgais Latvijas iedzīvotājs, kuram ir zināma "Novičok" ķīmiskā formula.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu