Nosaukta aptuvenā summa, cik izmaksājusi Navaļnija evakuācija no Krievijas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Medicīniskais reiss, ar kuru Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs tika pārvests no Omskas uz Berlīni, varētu izmaksāt vairākus desmitus tūkstošus eiro, vēsta “Forbes” atsaucoties uz aviācijas tirgus ekspertiem un dalībniekiem. Kas organizē šādus reisus?

22. augusts, 5:59 no rīta pēc Latvijas laika, Omskas lidosta. Gaisā paceļas īpaši aprīkota lidmašīna “Bombardier Challenger 604”, kas pieder Vācijas čarteraviokompānijai “FAI Rent-a-jet”. Lidmašīnā atrodas vācu reanimatologu brigāde, kā arī Navaļnijs, kurš ir komā. Kopā ar viņiem lido arī opozicionāra sieva Jūlija Navaļnaja.

Divas dienas pirms tam, 20. augustā Navaļnijs bija vizītē Sibīrijā, lai atbalstītu neatkarīgos kandidātus gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. Atpakaļceļā lidmašīnā opozicionārs sajutās slikti. Pilots steidzami veica ārkārtas nosēšanos Osmkā, un tur politiķim tika injicēta pretinde – atropīns, un viņš tika nogādāts vietējā slimnīcā, kur politiķis nonāca komā.

Tajā pašā dienā labdarības fonds “Cinema for Peace Foundation” paziņoja, ka pēc izdevniecības “Mediazona” lūgumu uz Omsku tiks nosūtīta sanitārā lidmašīna ar medicīnas aprīkojumu un speciālistiem, lai varētu pārvest Navaļniju uz Vāciju – Berlīnes klīniku “Charite”.

21. augustā Navaļnija radiniekiem izdevās panākt Omskas slimnīcas mediķu piekrišanu steidzamai politiķa pārvešanai uz Vāciju. Tiek norādīts, ka lidojumu apmaksājis “Vimpelkom” dibinātāja Dmitrija Zimina dēls Boriss. Par to pats Zimins pastāstīja Krievijas “Forbes” versijai, tiesa gan – cik šis lidojums izmaksājis, viņš neatklāj.

Berlīnes klīnikas ārsti, pateicoties militārās laboratorijas speciālistiem, secināja, ka Navaļnijs saindēts ar “Novičok” grupas indi. Divas nedēļas vēlāk Navaļnijs pamodās no komas un tagad atlabst.

“Avio ātrās palīdzības” tirgus pasaulē

Ātrā palīdzība aviācijas jomā ir miljardiem vērts tirgus. Kompānija “Fortune Business Insights” 2018. gada beigās šā tirgus apjomu novērtēja ar 4,2 miljardiem dolāru, un tas ik gadu pieaug par 4,7%. Līdz ar to 2026. gadā tirgus vērtība var sasniegt sešus miljardus. Lielākie tirgus spēlētāji ir ASV uzņēmumi, kuri apkalpo aptuveni pusi no pieprasījuma. Tirgus līderi specializējas tikai uz aviomedicīnu – “Acadian Companies”, “Air Medical Group Holdings”, “Air Methods”, kā arī Zviedrijas un Somijas uzņēmums “Babcock Scandinavian Air Ambulance”. Tāpat tirgus līderu vidū ir Luksemburgas kompānija “European Air Ambulance”, Šveices “REVA Inc.”. Tāpat ir vairākas citas kompānijas, kam aviomedicīna ir papildu nozare.

Krievijas eksperti norāda, ka Krievijā šāda veida aviācijas nozares nav, un faktiski visus nepieciešamos reisus izpilda ārvalstu kompānijas. Krievijā ik mēnesi ar speciāli aprīkotām lidmašīnām tiek pārvadāti aptuveni 10-15 smagi slimi pacienti. Tiesa gan, Krievijā ir kompānijas, kam ir tiesības lemt par pacientu pārvešanu ar gaisa transportu, taču lidojumus izpilda ārzemju firmas. Krievijā gan ir viena kompānija – “Weltall Avia Airlines”, kam ir sertifikāts šādu lidojumu veikšanai.

Kā aprīko lidmašīnas

Parasti medicīniskās lidmašīnas ir nelielas – būtībā tās ir tādas pašas kā biznesa lidmašīnas, taču ar īpašu konfigurāciju. Piemēram, divu sēdvietu vietā var tikt uzstādīts medicīniskais modulis, kas var būt arī funkcionālā gulta ar dažādiem stiprinājumiem. Modulis tiek pieslēgts pie lidmašīnas borta elektriskās sistēmas un ļauj darboties medicīniskajam aprīkojumam ar 12, 24 un 220 voltu spriegumu.

Pacientu parasti pavada divu ārstu – reanimatologu brigāde, bet aprīkojums ir atkarīgs no pacienta diagnozes.

Cik varētu izmaksāt Navaļnija glābšanas lidojums?

Lidojuma stunda ar biznesa lidmašīnu “Bombardier Challenger 604” bez medicīniskā aprīkojuma izmaksā aptuveni piecus tūkstošus eiro. Aptuvenais lidojuma laiks no Omskas līdz Berlīnei – piecas ar pusi stundas, savukārt vienas ekipāžas lidojuma izmaksas – ap diviem tūkstošiem eiro. Pēc Krievijas uzņēmuma “Weltall” aprēķiniem,

lidojums ar šādu lidmašīnu, kas aprīkota ar medicīnisko moduli, varētu izmaksāt aptuveni 65 000 eiro.

Tiek norādīts, ka Navaļnijs tika pārvests lidmašīnā ar borta numuru D-AFAD, kas bāzējas Nirnbergas lidostā. Tieši no turienes lidmašīna arī izlidoja uz Krieviju. Ja rēķina, ka reiss veikts maršrutā Nirberga – Omska – Berlīne – Nirnberga, tad kopējās lidojuma izmaksas varētu būt ap 80 tūkstošiem eiro.

Salīdzinājumam – 2015. gadā, dažus mēnešus pēc opozicionāra Borisa Ņemcova slepkavības, bija mēģinājums noindēt Ņemcova līdzgaitnieku Vladimiru Kara-Murzu. Arī viņam bija nepieciešama pārvešana uz ārzemēm. Tas tika darīts ar kompānijas “US Air Ambulance” lidmašīnu, jo politiķis tika pārvests uz Vašingtonu. Šis lidojums izmaksāja ap 100 000 dolāru, un šo summu, tāpat kā Kara-Murzas ārstēšanu apmaksāja krievu biznesmenis, opozīcijas atbalstītājs Mihails Hodorkovskis.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu