Necieņa vai normāla parādība? Sociālos tīklus sašūpo deputāte Mairita Lūse, kura ieradusies darbā ar bērnu (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ekrānšāviņš no RD deputātes Mairitas Lūses "Twitter" konta.
Ekrānšāviņš no RD deputātes Mairitas Lūses "Twitter" konta. Foto: Ekrānšāviņš

Otrdien, 22. septembrī, Rīgas domes deputāte Mairita Lūse ( savā "Twitter" kontā publicējusi attēlu, kurā redzams, ka atrodas sanāksmju telpā ar bērnu ratiņiem. Dotais attēls izraisījis aktīvas diskusijas interneta lietotāju vidū - kamēr daži norāda, ka bērna klātbūtne darbavietā ir traucējoša un necienīga pret citiem, citi norāda, ka tā ir normāla un pat vēlama parādība.

Lūse citā "tvītā" paskaidrojusi notikuma apstākļus: "Vakar uz 3 stundām iegāju Rīgas domes sēžu zālē. Man nebija ne jābalso, ne jārunā, tikai jāklausās. Paņēmu līdzi meitu. Plāns B: ja meita raudās, iešu ārā.

To nofotografēja Rita Eva Našeniece un ielika internetā. No komentētājiem uzzināju, ka vēlos ierīkot Rīgas domē dzemdību nodaļu un atcelt BKA."

Daudzi interneta komentētāji metušies norādīt, ka ar sievietei nevajadzētu ierasties darbā ar savu bērnu, kas izsaucis pretreakciju - viedokli, ka, ja bērns netraucē darba gaitām, nebūtu jābūt šķērslim.

Mairita Lūse savā "Facebook" kontā īsi pēc diskusijas sākuma raksta:

"Netaisnošos. Jaunajiem vecākiem, īpaši mātēm, jau tā nākas daudz taisnoties, lai arī kā viņas izvēlētos audzināt savus bērnus.

Jaunās māmiņas drīkst gan strādāt, gan nestrādāt. Ja zīdainis ir nemierīgs un traucē, tad viņš ir no darba telpas jāved prom.

Vai vienmēr darbu un bērnu var viegli apvienot? Nē.

Vai tas ir iemesls kritizēt jaunās māmiņas, kas izvēlas strādāt? Nē.

Vai, ja man nebūtu bērna, es varētu uzrakstīt krietni garāku tekstu un atbildēt visiem jaukajiem un nejaukajiem komentāriem? Droši vien, bet vai tas tiešām ir nepieciešams? Bērni iemāca prioritizēt lietas. Saprast, kam vajag veltīt laiku, un kam nē. Tā vietā, kamēr meita gulēja, izlasīju Latvijas pozīciju Par Eiropas 2030. gada klimata politikas ieceru kāpināšanu.

Manai meitai ir astoņi mēneši. Pēc gada viņa ies dārziņā. Mans darbs domē beigsies pēc gandrīz pieciem gadiem. Cik vecam jābūt bērnam, lai māte varētu iesaistīties politikā? Divus gadus vecam? Piecus? Astoņpadsmit? Cik vēlēšanu iekritīs attiecīgajā periodā? Vai vīrietis saņemtu šādus komentārus, vai arī tiktu vainotu māte, kas nepieskata savu bērnu?"

Pati Mairita Lūse notikušo "skandālu" gan vērtē pozitīvi, norādot, ka šāda diskusija ir vērtīga un izgaismo svarīgu tēmu.

Klimata krīze. Bioloģiskās daudzveidības straujā samazināšanās. Nodokļu reforma. COVID epidēmija. Sieviete uz 3 stundām...

Posted by Mairita Lūse on Piektdiena, 2020. gada 25. septembris

"Publiskas personas ir sabiedrības katalizators. Ar tik vienkāršu rīcību esmu aizsākusi diskusiju, kas, acīmredzot, jau sen ir bijusi nepieciešama, un par kuru katram ir savs viedoklis. Dažiem viedokļiem gan nav nekāda sakara ar mūsdienu realitāti, un tie nenāk par labu ne vecākiem, ne bērniem, ne arī tām ģimenēm, kas tikai apsver ģimenes pieaugumu.

Kā jau sacīja Jana Simanovska un citi, demogrāfiskās situācijas uzlabošanai ir vajadzīgi ne tikai pabalsti, bet arī atbalsts, piemēram, bērnudārzu rindu samazināšanai un dažādiem ģimenes modeļiem.

Šeit izmantošu iespēju izcelt ne tikai mātes, kuru raksturs vai profesionālās ambīcijas prasa uzņemties papildus slodzi BKA laikā, bet arī viendzimuma ģimenes, kuras joprojām nesaņem to pašu atbalstu no likumdošanas viedokļa."

"Noteikti vēl uz kādu īsu pasākumu parādīšos ar +1, bet neuzskatu, ka tas ir kaut kas ievērības cienīgs. Neesmu pirmā sieviete Latvijā, kas paņem bērnu līdzi uz darbu, kā to jau ir parādījušas daudzas soctīklos publicētās skaistas bildes un atmiņas. Ceru, ka tas, ko domē darīšu, lai uzlabotu Rīgas atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, samazinātu radīto atkritumu daudzumu un spertu soļus klimatneitralitātes virzienā, saņems vismaz desmito daļu no šīs uzmanības."

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu