RSU kopā ar EDI izstrādā prototipu ierīcei, kas analizēs cilvēku roku mazgāšanas kvalitāti (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: pexels.com

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs (MITC) sadarbībā ar Elektronikas un datorzinātņu institūtu (EDI) ir sācis darbu pie prototipa izstrādes ierīcei, kas spēs analizēt un sniegt tūlītēju informāciju par konkrētā cilvēka roku mazgāšanas kvalitāti, aģentūra LETA uzzināja RSU.

Šādu ierīci plānots izstrādāt, lai mazinātu saslimšanas risku ar infekcijas slimībām. Prototipa izstrāde ir daļa no Valsts pētījumu programmas projekta Covid-19 seku mazināšanai.

Tika uzsvērts, ka lietotājam būs iespēja uzreiz uzzināt, vai rokas ir nomazgātas pareizi. Izvērtēšanas pamatā ir Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijas, kurās ir definētas noteiktas roku mazgāšanas kustības. Tās ievērojot, var nodrošināt, ka rokas ir tīras.

Lai radītu prototipu, MITC eksperti strādā pie datu vākšanas, apstrādes, analīzes un datu anotēšanas, bet EDI izstrādā tehnoloģisko risinājumu, kas primāri paredz neironu tīkla, ko var saukt par mākslīgo intelektu, apmācību, kā arī veic prototipa programmatūras izstrādi.

RSU informēja, ka pētījums tiek īstenots Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS), un to koordinē infektoloģe Aija Vilde. Iespējams, ka tas varētu notikt arī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā.

PSKUS desmit roku mazgāšanas vietās ir izvietota datu ievākšanas sistēma, kuras funkcionalitāte balstīta uz kustību sensoru un videokameru ar ieraksta funkciju darbību, skaidroja universitātē. Kad ārstniecības personāls sāk mazgāt rokas, datu ievākšanas sistēma aktivizējas un veic roku mazgāšanas epizodes video ierakstu. Savukārt, kad roku mazgāšana ir pabeigta, sistēma savu darbību beidz un datus saglabā.

Iegūtie video materiāli ar roku mazgāšanas epizodēm tiek uzkrāti, sistematizēti un vēlāk apstrādāti. Katrs videomateriāls tiek apskatīts, un saskaņā ar PVO rekomendācijām speciāli izstrādātā programmā tiek veiktas atzīmes par attiecīgajām roku mazgāšanas kustībām. Kad dati sagatavoti, tiks sākts neironu tīkla apmācības process, klāstīja universitātē.

Valsts pētījumu programmā ir plānots savākt datus, atbilstoši tos apstrādāt un apmācīt neironu tīklu. RSU uzsvēra, ka ņemot vērā pieejamo finansējumu, iespējams, tiks izveidots prototips, kura kvalitāte un precizitāte tiks analizēta MITC simulētā klīniskā vidē.

Tāpat tika norādīts, ka mākslīgā intelekta vadīta iekārta vai katrā telefonā pieejama aplikācija roku mazgāšanas kvalitātes novērtēšanai primāri būs paredzēta izmantošanai ārstniecības iestādēs, taču to būs iespējams lietot arī sabiedriskajās vietās, ēdināšanas uzņēmumos, mācību iestādēs un citur. 

Plānots, ka projekta rezultāts palīdzēs izvairīties no dažādām infekcijas slimībām un stiprinās sabiedrības veselību kopumā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu