Daudzviet Teksasas ūdensapgādē atrasta smadzenes ēdošā amēba (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Astoņu pilsētu iedzīvotāji ir brīdināti, ka Teksasas dienvidaustrumu ūdensapgādē tika atrasta smadzenes ēdoša amēba, kuras dēļ viena no pilsētām nāca klajā ar paziņojumu par katastrofu, vēstī raidsabiedrība CNN.

Teksasas vides kvalitātes komisija izsniedza ūdens lietošanas padomus iedzīvotājiem, kurus apkalpoja Brazosportas ūdens pārvalde, brīdinot klientus neizmantot ūdeni, jo piektdienas, 25. septembra, vakarā ūdensapgādē tika konstatēta "Naegleria fowleri" - smadzenes ēdoša amēba.

"Teksasas vides kvalitātes komisija gubernatora biroja vadībā sadarbojas ar Brazosportas ūdens pārvaldi, lai pēc iespējas ātrāk atrisinātu šo jautājumu," teikts konsultatīvajā ziņojumā.

Saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centra datiem smadzenes ēdošā amēba parasti sastopama augsnē, siltajos ezeros, upēs un karstajos avotos. To var atrast arī slikti uzturētos vai hlorētos baseinos.

Paziņojums par katastrofu izdots Džeksona ezerā

Džeksona ezers ir izsludinājis katastrofu, un iedzīvotāji joprojām tiek aicināti ņemt vērā aicinājumu neizmantot ūdeni.

Incidents sākās 8. septembrī, kad pilsēta tika informēta par sešus gadus vecu zēnu, kurš tika hospitalizēts ar amēbu. Inficēšanās avots tika meklēts divās vietās: ūdens strūklakas "šļakatu laukumā" Džeksona ezera centrā un ūdenī, kas nāca no šļūtenes zēna mājās, teikts pilsētas paziņojumā.

Pilsētas atbildīgās iestādes paziņoja, ka "šļakatu laukums" tika nekavējoties aizvērts, un viņi nolīga privātu laboratoriju, lai veiktu testu ar piecu galonu ūdens paraugu.

Atbildīgās iestādes uzsver, ka, lai gan "Naegleria fowleri" infekcijas ir retas, lielākā daļa no tām ir letālas. No 2009. līdz 2018. gadam ASV tika ziņots tikai par 34 infekcijām. No šiem gadījumiem 30 cilvēki inficējās publiskās atpūtas vietās.

No 1962. līdz 2018. gadam ar smadzenes ēdošo amēbu inficējušies 145 cilvēki, un tikai četri izdzīvojuši.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu