Foto ⟩ Milzu žurka tiek apbalvota ar medaļu par dzīvību glābšanu un mīnu meklēšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas veterinārā labdarības organizācija PDSA pirmo reizi piešķīrusi zelta medaļu par varonību Āfrikas milzu žurkai Magavai, kura Kambodžā meklē kājnieku mīnas, vēstī ziņu aģentūra AP.

Kambodžas iedzīvotāji ir pakļauti briesmām, ko var izraisīt tūkstošiem nesprāgušu lādiņu. Sprādzienbīstamās karadarbības atliekas ik gadu nogalina vai ievaino desmitiem cilvēku.

Ar citu valstu palīdzību Kambodža lēnā garā atbrīvo zemi no nesprāgušās munīcijas, tomēr šie darbi ir ļoti laikietilpīgi.

Foto: REUTERS/Scanpix

Tāpēc palīgā tiek ņemtas žurkas, un viena no tām ir laureāte Magava. Žurku apmācīja Beļģijas nevalstiskā organizācija APOPO, kuras galvenā mītne atrodas Tanzānijā.

Organizācija APOPO apmāca žurkas atrast sauszemes mīnas, nosakot tās pēc aromāta.

Āfrikas milzu žurka ir daudz lielāka par parasto žurku, taču joprojām ir pietiekami viegla, lai, uzkāpjot uz mīnas, to nedetonētu.

Foto: EPA/Scanpix
Foto: REUTERS/Scanpix

Septiņu gadu laikā Magava ir atklājusi 39 mīnas un 28 sprādzienbīstamus priekšmetus, palīdzot iztīrīt vairāk nekā 141 000 kvadrātmetru zemes. Magava kājnieku mīnas meklē tik ātri, ka 30 minūšu laikā var apsekot tenisa korta izmēra platību. 

Foto: REUTERS/Scanpix
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu