Vīrieši D vitamīnu lieto retāk nekā sievietes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Trešdaļa jeb 33% vīriešu atzinuši, ka nelieto D vitamīnu, kamēr sieviešu vidū šādu atbildi snieguši vien 17% aptaujāto, secināts "Mēness aptiekas" un pētījumu aģentūras "Norstat" veiktajā aptaujā.

Kopumā ceturtā daļa jeb 24% respondentu norādījuši, ka nelieto D vitamīnu.

Lielākā daļa jeb 70% respondentu D vitamīnu lieto, iegādājoties to gan pēc ārsta izrakstītām receptēm, gan farmaceita ieteikumiem, gan pērkot lētāko. Visbiežāk jeb 34% respondentu D vitamīnu iegādājas ar ārsta izrakstītu recepti, savukārt 26%, pērkot D vitamīnu, uzticas farmaceita ieteikumam. Tikmēr 10% respondentu parasti iegādājas lētāko D vitamīnu.

Kā skaidro "Mēness aptiekas" farmaceits Vadims Brižaņs, aptauja apliecina, ka arvien vairāk iedzīvotāji apzinās D vitamīna nozīmi un to arī lieto. "D vitamīnu dēvē par saules vitamīnu, un mūsu klimatiskajos apstākļos uzņemt organismam nepieciešamo devu dabiskos apstākļos ar sauli visbiežāk nevaram," sacījis farmaceits.

Pēc viņa paustā, D vitamīns ir nepieciešams visa vecuma iedzīvotājiem. Tomēr pirms uzsākt D vitamīna lietošanu, ieteicams veikt analīzes, lai pārbaudītu D vitamīna līmeni asinīs.

Kā liecina aptauja, D vitamīnu ar ārsta izrakstītu recepti visbiežāk iegādājas iedzīvotāji vecumā virs 50 gadiem, savukārt farmaceita ieteikumam vienlīdz uzticas visus vecuma grupu iedzīvotāji. Jauni cilvēki vecumā līdz 29 gadiem vai vecuma posmā no 40 līdz 49 gadiem biežāk nekā citi norāda, ka izvēlas iegādāties lētāko.

Aptaujas rezultātos iezīmējas kopsakarība - jo lielāks ir respondenta vecums, jo mazāks šīs grupas īpatsvars nelieto D vitamīnu. 32% vecumā līdz 29 gadiem un tikai 21% vecumā virs 60 gadiem atzīst, ka D vitamīnu nelieto, jo uzskata, ka nevajag.

"Mēness aptieka" un pētījumu aģentūras "Norstat" augustā veiktajā iedzīvotāju aptaujā piedalījās 1015 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu