Ekonomikas ministrs: Covid-19 otrā viļņa laikā svarīgi būs sabalansēt veselības un ekonomikas nozares (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste / LETA

Iespējamā Covid-19 otrā viļņa laikā nepieciešams atrast balansu starp veselības un ekonomikas nozarēm, intervijā Latvijas Radio sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

"Mans pienākums - lai cilvēkiem būtu darbs un viņi varētu nodrošināt līdzekļus sev, nevis ietu un cerētu uz valsti. [Situācija] tūrisma nozarē ir apgrūtināta. Eksports atgriežas [pirmskrīzes līmenī], iekšējais patēriņš atgriežas. Jāatbalsta cietušās nozares. Ir grūti ļaut ekonomikai attīstīties, ja Latvija un Vatikāns ir tikai divas Eiropas valstis starp kurām var ceļot. Šaubos, ka tūristi brauks uz Latviju, ja desmit dienas ir jāsēž pašizolācijā," sacīja ministrs.

Viņš norādīja, ka šobrīd valdībā nav diskusiju par kaut kādiem jauniem ierobežojumiem. "Mūsu uzņēmēji ir ļoti priekšzīmīgi. Mēs esam gatavi šim vīrusam. Arī es uzskatu, ka veselības joma ir svarīga un tai jābūt primārai, [bet] ir svarīgi sabalansēt. Gan ekonomika, gan veselība var pastāvēt līdzās."

Ministrs uzsvēra, ka Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijas nosaka - pašizolācija jāievēro ceļotājiem no Eiropas valstīm, kur 14 dienu kumulatīvais saslimšanas rādītājs sasniedz 50 cilvēkus.

"No šodienas nekursē prāmis no Rīgas uz Helsinkiem. Sadarbība ar Somiju ir apstājusies. Ir interesanti, ka parasti esam centīga valsts, ieklausīties EK rekomendācijās. Citas valstis sekoja rekomendācijai un to ieviesa. Desmit dienas pašizolācijā ir pārāk smags solis. Varam runāt par testēšanu iebraucējiem," sacīja Vitenbergs.

Intervijā ministrs arī norādīja, ka aizvadītās nedēļas nogalē ticies ar viesnīcu un tūroperatoru pārstāvjiem, kas lūguši: "ļaujiet aizrāpot līdz pavasarim".

"Esam kontaktā ar tūrisma nozari. Smagi ir viesnīcām un tūroperatoriem. Svarīgs ir dialogs ar bankām, lai nenotiek vēršanās pret uzņēmējiem, kas ir grūtībās. Esam daudz ieguldījuši "airBaltic", mums svarīgi, lai tūrisma nozare saglabājas," skaidroja ministrs

"Svarīgi ir ieziemošanas mehānismi. Par pārējām nozarēm, ceru, ka ierobežojumi netiks ieviesti. Tās ir spekulācijas un es gribu domāt pozitīvi, bet uzskatu, ka otrais vilnis ir LV sasniedzis. Pirmā viļņa laikā parādījās tas, ka darbu zaudē cilvēki ar zemu kvalifikāciju. Labklājības ministrija rūpējas par bezdarbniekiem, mēs apmācam cilvēkus pie darba devējam. Šis ir laiks pārmaiņām. Pirms Covid-19 bija skaidrs, ka mēs ražojam preces ar zemu pievienoto vērtību. Mums jāpaaugstina produktivitāte," sacīja Vitenbergs.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu