Ģirģens rosina noteikt sodu par ziņu saistībā ar Covid-19 nesniegšanu personu uzraudzības informācijas sistēmā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Ieva Leiniša/LETA

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) rosina likumā noteikt sodu par personu uzraudzības informācijas sistēmā paredzēto ziņu saistībā ar Covid-19 neiesniegšanu.

Ministrs iesniedzis priekšlikumus grozījumiem Covid -19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Likumprojekts paredz, ka Covid-19 infekcijas izplatības draudu mazināšanai un Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā noteikto personu uzraudzības nodrošināšanai tiks izmantota arī personu uzraudzības informācijas sistēma.

Jau izstrādāti attiecīgi grozījumi Ministru kabineta noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, paredzot, ka jebkurai personai tiks noteikts pienākums, ieceļojot Latvijā, iekļaut attiecīgās ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā.

Ņemot vērā personu uzraudzības informācijas sistēmas izveides mērķi, ir svarīgi nodrošināt minētā pienākuma izpildi, līdz ar to ir paredzama administratīvā atbildība par attiecīgo ziņu personu uzraudzības informācijas sistēmā neiekļaušanu, norāda Ģirģens.

Proti, Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā kā nozares likumā jau ir ietverti konkrēti administratīvie pārkāpumi šajā jomā, par kuru izdarīšanu ir paredzēta administratīvā atbildība. Līdz ar to likumā ir paredzama arī administratīvā atbildība par personai noteiktā pienākuma iekļaut ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā nepildīšanu.

Tāpat, ievērojot to, ka ziņu iekļaušana personu uzraudzības informācijas sistēmā ir cieši saistīta arī ar pienākumu attiecīgajos gadījumos ievērot pašizolācijas prasības, likumprojekts paredz, ka sankcija par minētā pārkāpuma izdarīšanu ir analoģiska sankcijai, kāda tā ir paredzēta par pašizolācijas neievērošanu, proti, naudas sods no desmit līdz 2000 eiro apmērā.

Ievērojot Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 6.pantā noteikto, kā arī izstrādātajos grozījumos epidemioloģiskās drošības pasākumos Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai paredzētās piekļuves tiesības personu uzraudzības informācijas sistēmai, likumprojekts paredz noteikt, ka administratīvā pārkāpuma procesu par attiecīgo ziņu neiekļaušanu personu uzraudzības informācijas sistēmā veiks Veselības inspekcija, Valsts policija, Valsts robežsardze un pašvaldības policija.

Tāpat, ņemot vērā to, ka valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām un tā darbojas normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros, attiecīgajiem uzraudzību un kontroli veicošo institūciju nodarbinātajiem būtu nosakāmas tiesības veikt pārbaudi par ziņu iekļaušanas sistēmā prasību izpildi, ja ir pamats uzskatīt, ka transportlīdzeklī esošajai personai ir pienākums iekļaut ziņas personu uzraudzības informācijas sistēmā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu