FOTO ⟩ Māja ar bagātīgu vēsturi. Igaunijā kāda dzīvokļa restaurācijas laikā atklāj virkni neparastu atradumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Margus Ansu

Tartu iedzīvotājs Egerts Ivasks nopirka mansarda dzīvokli pilsētas parka nomalē. Viņu esot piesaistījusi mājas vēsture. Mainot grīdas dēļus, tika atklāts interesants atradums: neliels sarūsējis revolveris kopā ar daudzām patronām, vēstī laikraksts "Postimees".

Dzīvokļa īpašnieks izsauca policiju, un likumsargi zem grīdas atrastos ieročus un munīciju paņēma kā lietiskos pierādījumus.

Tur bija 102 patronas. Revolvera izmērs ir tāds, ka tas lieliski iekļaujas kalsnas sievietes rokā. Pirms dzīvokļa pirkšanas Ivasks uzzināja, ka mājas pirmie īpašnieki bijuši baltvācieši.

Pirms Otrā pasaules kara šo māju iegādājās Tartu Universitātes profesors, Igaunijas Republikas premjerministrs un pirmais Igaunijas valsts vecākais (valsts vadītājs) Ants Pīps (1884–1942) sievai Benitai (1902–1990). Vēlāk tajā pašā ēkā dzīvoja Tartu universitātes rektors Arnolds Kopss (1922-1988).

"Nav zināms, kas šos ieročus un munīciju paslēpa bēniņos zem grīdas un kāpēc tie netika paņemti," piebilda Ivasks.

Bēniņos dzīvoklis tika izveidots pirms 20 gadiem. Remonts turpināsi arī tagad, un nav vairs pārsteigumu, ja tiek atrasts kas interesants.

Ivasks vēlas, lai pēc visu nepieciešamo pasākumu veikšanas policija viņam atgrieztu revolveri, lai to varētu restaurēt. Viņš vēlas to saglabāt pēcnācējiem, lai pastāstītu stāstu par mājas vēsturi un atradumiem tajā.

Foto: Margus Ansu
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu