Intensīvas rūpniecības un vājas atkritumu apsaimniekošanas rezultāts - planētas vispiesārņotākās upes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Raksta turpinājums
1 / 11
Nākamais
Foto: TERRAY SYLVESTER/REUTERS

Upes ir planētas nozīmīgākais saldūdens resurss, kurš uztur pie dzīvības veselas ekosistēmas, nodrošina floras un faunas daudzveidību un rada labvēlīgus apstākļus cilvēka eksistencei. Taču nereti tieši cilvēka saimnieciskās darbības rezultāts izrādās postošs kā upei, tā visam, kas atrodas tās krastos.

Dažādas dabas aizsardzības organizācijas ik gadu publicē katra savu netīrāko upju sarakstu. Var atšķirties sarakstos iekļauto upju skaits, kā arī tas, pēc kāda piesārņojuma veida upe tiek iekļauta sarakstā. Tomēr ir upes, kuras atrodamas visos šajos sarakstos jau vismaz pēdējos 10 gadus. Tās visas vieno viens faktors - tās plūst cauri biezi apdzīvotām teritorijām ar vāji attīstītu atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūru un intensīvu rūpniecību.

Sitaruma

Daudzu ekologu un vides aizsardzības speciālistu uzskatā tieši Sitaruma ir planētas vispiesārņotākā upe. Tā tek pa Javas salu Indonēzijā, tās baseinā dzīvo desmitiem miljonu cilvēku. Upe plūst cauri biezi apdzīvotiem reģioniem, kuros atrodas aptuveni 2000 rūpniecības uzņēmumu.

Industriālie notekūdeņi un atkritumi ir būtiski paaugstinājuši dzīvsudraba līmeni Sitarumas ūdeņos. Upe ir piesārņota no pašas iztekas kalnos līdz pat sazaratojai deltai pie ietekas Javas jūrā.

Raksta turpinājums
1 / 11
Nākamais
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu