Francijas prezidenta Makrona vizīte Latvijā noslēgusies (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (no kreisās) un Francijas prezidents Emanuels Makrons pirms tikšanās pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (no kreisās) un Francijas prezidents Emanuels Makrons pirms tikšanās pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. Foto: Zane Bitere/LETA

29. septembrī un 30.septembrī Latvijā oficiālā vizītē uzturas Francijas prezidents Emanuels Makrons ar kundzi Brižitu Makronu. Tā ir pirmā Francijas prezidenta vizīte Latvijā divpusējā formātā kopš prezidenta Žaka Širaka oficiālā apmeklējuma 2001. gadā.

Foto: Ministru prezidents Krišjānis Kariņš sagaida Francijas prezidentu Emanuelu Makronu

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā šodien plkst. 8.45 notika Francijas prezidenta Emanuela Makrona divpusējā tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs informēja, ka tikšanās laikā pārrunās aktuālos Eiropas Savienības un ārējo attiecību jautājumus.

Latvija ir ieinteresēta spēcīgā, uz kopīgām vērtībām balstītā Eiropas Savienībā, abām valstīm ir līdzīgas pozīcijas vairākos gan Eiropas Savienības, gan ārējo attiecību jautājumos, piemēram, klimata politikā, tiesiskuma stiprināšanā un dezinformācijas apkarošanā.

Tikšanās laikā iecerēts pārrunāt arī abu valstu divpusējo attiecību jautājumus, skaidroja Sabajevs.

Pēc tikšanās plkst. 9.45 notiks premjera un Francijas prezidenta kopīgā preses konference. Tikmēr dienas pirmajā pusē Francijas prezidenta kundze Brižita Makrona un Latvijas Valsts prezidenta kundze Andra Levite viesosies Eiropas Savienības mājā.

Pēc tikšanās ar Kariņu Makrons apmeklēs Latvijas Okupācijas muzeju, kam sekos svinīgā ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa. Pēc ziedu nolikšanas ceremonijas pie Brīvības pieminekļa Levite un Makrona viesosies Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Vizītes turpinājumā Francijas prezidents dosies pastaigā pa Vecrīgu, pēc kā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā paredzēta apaļā galda diskusija par demokrātiju digitālajā laikmetā.

Diskusijā piedalīsies Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Makrons, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, fonda atvērtai sabiedrībai "Dots" izpilddirektore un sarunu festivāla "Lampa" direktore Ieva Morica, domnīcas "Sabiedriskās politikas centrs Providus" direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka un Latvijas ANO Jauniešu delegāte Natālija Knipše.

Savukārt Levite un Makrona apskatīs Dainu skapi un ar Franciju saistītu reto grāmatu un manuskriptu kolekciju Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Vizītes noslēgumā Francijas prezidents ar kundzi dāvinās grāmatu Tautas grāmatu plauktam.

Foto: Francijas prezidenta Emanuela Makrona oficiālā vizīte Latvijā

Makrona oficiālās vizītes laikā šodien notiks arī Latvijas ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (JV) un Francijas Eiropas lietu un ārlietu ministra Žana-Īva Ledriāna divpusējā tikšanās.

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM), amatpersonu tikšanās laikā tiks parakstīti divi dokumenti - Latvijas un Francijas Rīcības plāns sadarbībai izglītībā un zinātnē 2020.-2025. gadam un Deklarācija par prioritātēm 2020.-2022. gadam, kas ir daļa no Latvijas un Francijas stratēģiskās partnerības rīcības plāna 2018.-2022. gadam.

Ministrijā norādīja, ka dokumentu parakstīšana notiks plkst. 12.45 ministrijas vestibilā.

Savukārt aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) šodien tiksies ar Francijas Bruņoto spēku ministri Floransu Parlī, lai pārrunātu Latvijas un Francijas turpmāko sadarbību aizsardzības jomā un reģionālās drošības aktualitātes, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Francijas Bruņoto spēku ministre Parlī uzturēsies vizītē Latvijā Francijas prezidenta delegācijas sastāvā.

Francija regulāri piedalās NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā, rotācijas kārtībā nodrošinot pastāvīgu vienību klātbūtni Baltijas reģionā.

2017. gada 7. februārī Parīzē tika parakstīta Latvijas un Francijas starpvaldību vienošanās aizsardzības jomā, paredzot attīstīt divpusējās attiecības starp Latvijas un Francijas Aizsardzības ministrijām un bruņotajiem spēkiem tādās jomās kā drošības un aizsardzības koncepciju izstrāde, stratēģiskā komunikācija, aizsardzības un plānošanas politika, kiberaizsardzība, militārās informācijas un komunikācijas sistēmas un ar to saistītās tehnoloģijas, militārās mācības, iniciatīvas bruņojuma un militārā ekipējuma jomā, kara medicīna, valodu apmācība.

Francija ir viena no pirmajām valstīm, ar kuru Aizsardzības ministrija uzsāka sadarbību, un toreizējais Francijas aizsardzības ministrs Pjērs Žoks bija viens no pirmajiem ārvalstu aizsardzības ministriem, kurš apmeklēja Latviju jau 1993. gada janvārī.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu