Merkele kritizē Ķīnas "nežēlīgo izturēšanos" pret minoritātēm un pauž bažas par represijām Honkongā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Angela Merkele.
Angela Merkele. Foto: EPA/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien apsūdzēja Ķīnu, ka tā "slikti un nežēlīgi" izturas pret minoritātēm, kā arī pauda bažas par represijām Honkongā.

Runājot Bundestāgā dienu pirms Eiropas Savienības (ES) samita, Merkele sacīja, ka dialogā ar Pekinu izvirzīs cilvēktiesību jautājumu, kā arī runās par Vācijas bažām saistībā ar situāciju bijušajā britu kolonijā.

Vācija šobrīd pilda ES prezidējošās valsts pienākumus.

"Protams, mums sarunās ir jāapliecina mūsu atšķirīgais viedoklis," sacīja Merkele.

"Tāpēc mēs esam vērsuši uzmanību uz mūsu dziļajām bažām saistībā ar notikumu attīstību Honkongā. Vienas valsts un divu sistēmu princips ir spēkā, bet tas atkal un atkal tiek grauts."

"Mēs izvirzīsim šo jautājumu, kā arī jautājumu par slikto un nežēlīgo izturēšanos Ķīnā minoritāšu tiesību kontekstā," norādīja Merkele.

Merkele konkrētas minoritātes neminēja, bet aktīvisti apsūdz Pekinu par uiguru musulmaņu turēšanu koncentrācijas nometnēs Siņdzjanā.

Vairāk nekā miljons uiguru un citu minoritāšu pārstāvju Siņdzjanā tiek turēti koncentrācijas nometnēs, kur viņi pakļauti ideoloģiskai apstrādei, apgalvo cilvēktiesību organizācijas un eksperti.

Pekina arī tiek pelta par jauno drošības likumu, kas jūnijā tika ieviests Honkongā. Šis solis radikāli palielinājis kontroli pār finanšu centru un tā rezultātā oponentu kustība tiek apspiesta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu