"Nav jēgas visā valstī noteikt ierobežošanas pasākumus." Epidemiologs komentē Covid-19 uzliesmojumus Kuldīgā un Daugavpilī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs
SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs Foto: Edijs Pālens/LETA

No vienā diennaktī veikta rekordliela - 4271 Covid-19 testa - trešdien arī rekordliels atklāto saslimšanas gadījumu skaits – 95. Slimību profilakses un kontroles centrs norāda, ka slimības ierobežošana joprojām tiek kontrolēta, tomēr aicina iedzīvotājus un īpaši darba devējus rūpīgāk pārdomāt piesardzības pasākumus, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Pavasarī 29. aprīlī lielākais testu skaits bija 3250. Tomēr 95 saslimušie vienas diennakts laikā gandrīz dubultā pārspēj lielāko reģistrēto saslimušo skaitu - 48 reģistrētus saslimšanas gadījumus 1. aprīlī.

"Sadalot pa teritorijām, vislielākais gadījumu skaits konstatēts Daugavpilī – 41, Rīgā -18, Kuldīgā - 11 un Olainē – 9, citos 14 novados pa vienam vai pa diviem gadījumiem," informēja Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

"Mums ir 67 uz doto brīdi jau zināmi [inficēšanās avoti] no 95 reģistrētiem jaunatklātiem gadījumiem, bet citos gadījumos mēs vēl turpinām epidemioloģisko izmeklēšanu, tad vēlāk būs lielāka skaidrība," pastāstīja Perevoščikovs.

Deviņi jaunatklāti, bet kopumā 14 saslimšanas gadījumi ar Covid-19 konstatēti Olainē, metālapstrādes uzņēmumā "European Seel production".

Tomēr īpaša epidemiologu uzmanība pievērsta Daugavpilij un Kuldīgai. Kuldīgā no 1601 siekalu testa pirmajā dienā atklāti septiņi, bet otrajā dienā 10 saslimšanas gadījumi.

Viens grupveida saslimšanas gadījums Kuldīgā atklāts pieaugušajiem, kas kopā nodarbojušies ar sportu.

"Mēs redzam, ka kopumā Latvijas situācija nav tik slikta, šie gadījumi pārsvarā konstatēti lokāli, tāpēc lokāliem atbildes pasākumiem būtu lielāka nozīme, nekā visā valstī veikt papildu pasākumus," norādīja SPKC pārstāvis.

Neatkarīgi no valdības lēmuma, arī Kuldīgas pašvaldības vadība izlēmusi būtiski ierobežot pulcēšanās iespējas pilsētā.

"Mums ir ierobežojumi četras izglītības iestādēs, divas no tām ir slēgtas katrā pa četrām klasēm, klases, kuras ir karantīnā, viena grupiņa, kura ir bērnudārzā. Un vēl vienā skolā šobrīd diskutējam, cik klases būs karantīnā. Vēl mums ir saslimšana arī Sociālajā dienestā, esam visus informējuši, ka sociālais dienests strādā attālināti," informēja Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

Viņa piebilda, ka domei jāgaida valdības lēmums, "bet tas, ko pārrunājām, ka divas nedēļas nedarbotos interešu izglītība, skolas un bērnudārzi darbotos, kamēr norimst šis uzliesmojums".

Tāpat Kuldīgā uz laiku tiks ierobežota pašdarbības kolektīvu sanākšana.

Pašlaik zināms, ka neapzinīga pacienta dēļ, kas sniedzis nepatiesu informāciju, Kuldīgas slimnīcā vairākiem speciālistiem noteikta karantīna, tāpēc ierobežota vairāku pakalpojumu sniegšana.

Savukārt Daugavpilī pēc Covid-19 uzliesmojuma slēgta gan Ledus halle, gan dienesta viesnīca un Daugavpils sporta pārvalde.

Karantīnā un pašizolācijā pašlaik atrodas vairāki desmiti Daugavpils Ledus sporta skolas audzēkņi.  

Slimības uzliesmojums aizsākās, kad četriem hokeja kluba "Dinaburg" pārstāvjiem tika konstatēta saslimšana ar Covid-19. Profilakses un drošības nolūkos pašizolācija tika noteikta 35 Daugavpils Ledus sporta skolas audzēkņiem, vēlāk dažiem arī apstiprināta inficēšanās ar vīrusu. Tiem audzēkņiem līdz ar to šobrīd jāievēro jau karantīnas noteikumi.

"Mēs dzirdējām, ka tiek gatavoti priekšlikumi Daugavpils pilsētai par masku ieviešanu sabiedriskajā transportā un interešu izglītības pārtraukšanu sporta skolās, interešu izglītības pulciņos. Ja būs tādi, tad reaģēsim noteikti, jā," solīja Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis.

Daugavpils domes izpilddirektore Sabīne Šņepste informēja, ka par turpmāko rīcību lems ceturtdien, 1. oktobrī, kad paredzēta domes ārkārtas sēde, kurā izskatīs ziņas no valdības par ieteicamo rīcību.

Bet jau skaidrs, ka visas interešu izglītības aktivitātes būs apturētas, visdrīzāk, protams, arī par pasākumi, kuros ir vairāk dalībnieku un ir grūti nodrošināt distancēšanos, sacīja Šņepste.

Ir zināms, ka Daugavpils Ledus sporta skolas audzēkņi vēl pirms tika noteikts par pašizolācijas ievērošanu apmeklēja arī savas izglītības iestādes. Līdz ar to arī skolas biedri un skolotāji, kuri bija kontaktā, atrodas pašizolācijā. Ar pirmdienu aizliegta pacientu apmeklēšana Daugavpils reģionālās slimnīcas nodaļās un ģimenes dzemdības.  

Tikmēr Daugavpils sporta pārvaldes vadītājs Jānis Stivriņš norādīja, ka pašlaik Ledus halles darbība ir pilnībā apturēta.

"Provizoriski ir runa par divām nedēļām. Protams, nekādas nodarbības nenotiek, ne daiļslidošana, ne hokeja spēles netiks organizētas un, protams, nenotiks sporta spēles audzēkņu treniņprocesā. Biznesā – protams, negatīvi," atzina Jānis Stivriņš.

Šobrīd pašizolācijā ir arī Daugavpils sporta pārvaldes darbinieki. Iedzīvotāju viedoklis par situāciju pilsētā ir atšķirīgs.

"Es domāju, ka Latvijā pārāk viegli pret to visu attiecās, pārāk maz tiek veikti testi," sprieda daugavpilietis Sandis.

"Saslimstība pilsēta nav tik traka, kā valstī kopumā, un arī kā citur Eiropā, es domāju, ka viss nav tik slikti," pauda daugavpilietis Sergejs.

"Mums visiem ir jābūt piesardzīgiem, jāseko kopējai situācijai un jārīkojas atbilstoši norādījumiem un lokālajai situācijai," sacīja daugavpiliete Dzintra.

Šobrīd ar Covid-19 uzliesmojumu Daugavpils Ledus hallē saistīti jau 40 saslimšanas gadījumi, bet kopumā Daugavpili fiksēti 69 aktīvie slimības gadījumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu