VIDEO ⟩ "Diplomātiem ir imunitāte un privilēģijas." Ķīnas vēstniecības darbinieki regulāri pārkāpjot Latvijas likumus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības Latvijā ēka.
Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības Latvijā ēka. Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Aculieciniekam izdevies piefiksēt Ķīnas vēstniecības automašīnu, kas veic kreiso manevru neatļautā vietā. Kā norāda raidījuma "Bez Tabu" skatītājs, pie Ķīnas vēstniecības šādu skatu varot redzot itin bieži.

Autovadītājs devies savās gaitās pa Ganību dambi Rīgā, kad priekšā braucošā mašīna pēkšņi no kreisās joslas nogriezusies uz labo joslu. Jau pēc pavisam īsa brīža atklājās arī iemesls. Kreisajā joslā bija apstājusies automašīna ar diplomātiskajām numurzīmēm, lai nogrieztos pa kreisi neatļautā vietā.

Ceļa vidū redzams horizontālais marķējums - dubultā nepārtrauktā līnija, taču tas vēstniecības darbiniekus nav atturējis pārkāpt Ceļu satiksmes noteikumus, vēstī raidījums.

Mareks telefonsarunā ar "Bez Tabu" atklāj, ka Ganību dambī 5 (Ķīnas vēstniecības adrese) regulāri pamana automašīnas ar diplomātiskajām reģistrācijas numurzīmēm, kuru vadītāji pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus.

"Bez Tabu" vairākkārt sazinās ar Ķīnas vēstniecības darbiniekiem telefoniski, kā arī nosūta jautājumus e-pastā, taču atbilde uz žurnālista jautājumiem netiek sniegta. No vēstniecības iznākušais darbinieks gan apstiprina, ka e-pasts ir saņemts, taču neko vairāk nepaskaidro.

Drošas braukšanas eksperts Jānis Vanks norāda, ka kreisais manevrs pēc būtības ir bīstams un vēl bīstamāks tas vietās, kur to veikt nav atļauts: "Ja šādā veidā klaji neievēro satiksmes noteikumus un veic kreiso manevru vietā, kuras tas nav ļauts, vēl pie tam pāri dubultai nepārtrauktai līnijai, tad šis manvers ir vēl desmit reizes bīstamāks nekā vienkārši kreisais manevrs.

Ir ļoti nopietni apsvērumi, kādēļ ir šis marķējums uz ielas un kādēļ nevar veikt kreiso manevru."

"Bez Tabu" Mareka video pārsūta arī Ārlietu ministrijas darbiniekiem, kuri norāda, ka vēstniecībām tiks atkāroti uzsvērts par nepieciešamību ievērot Latvijas likumdošanu, pretējā gadījumā no Valsts policijas var tikt saņemts sods.

Diplomātiem gan ir iespēja vērsties Ārlietu ministrijā ar lūgumu sodu anulēt. Šādos gadījumos tiek vērtēta konkrētās valsts attieksme pret Latvijas diplomātiem. Ja tie tiek sodīti par līdzīgiem pārkāpumiem, tad šīs valsts diplomāti arī tiks sodīti.

"Diplomātiem ir imunitāte un privilēģijas, lai varētu veikt savus dienesta pienākumus, bet tas noteikti nenozīmē visatļautību.

Ārlietu ministrija regulāri atgādina Latvijā akreditētiem diplomātiem Vīnes konvencijas punktu, kas paredz cienīt un ievērot uzņemošās valsts likumus. Diplomātiem noteikti ir jāievēro arī ceļu satiksmes noteikumus. Lielākoties šie jautājumu nenonāk pie ministrijas, ja diplomāts saņem sodu, tas tiek nomaksāts," pauž ĀM pārstāvis Jānis Beķeris.

"Bez Tabu" žurnālisti Mareka video nosūta arī Valsts policijai, kur norāda, ka tiks skaidroti apstākļi, kā arī norāda, ka par iepriekšminēto pārkāpumu paredzēts naudas sods 30 eiro apmērā, kā arī viens soda punkts.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu