Pasludināti šī gada "alternatīvā Nobela" balvas ieguvēji (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Tā dēvētā alternatīvā Nobela prēmija ceturtdien, 1. oktobrī, piešķirta četriem cilvēktiesību aktīvistiem, kas pārstāv Irānu, Baltkrieviju, ASV un Nikaragvu.

Šī gada Pareizā dzīvesveida balvu dalīs baltkrievu cilvēktiesību aktīvists Aļess Beļackis un viņa dibinātā cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vjasna" ("Pavasaris"), Irānas cietumā esošā Nasira Sotudeha, ASV cilvēktiesību advokāts Braiens Stīvensons un Nikaragvas iedzimto tiesību un vides aizstāve Lotija Kaninhema Rena.

Pareizā dzīvesveida fonda izpilddirektors Ole fon Ikskils norādījis, ka šī gada laureātus vieno "cīņa par līdztiesību, demokrātiju, tiesībām un brīvību".

"Pretojoties netaisnīgām tiesiskām sistēmām un diktatoriskiem politiskiem režīmiem, viņi veiksmīgi stiprinājuši cilvēktiesības, padarījuši spēcīgāku pilsonisko sabiedrību un nosodījuši varasiestāžu patvaļu," teikts fon Ikskila paziņojumā.

Beļackis un "Vjasna" balvu izpelnījušies ar savu "apņēmīgo cīņu par demokrātijas un cilvēktiesību īstenošanu Baltkrievijā".

"Vjasna" dibināta 1996. gadā, reaģējot uz demonstrāciju izklīdināšanu, ko sarīkoja tolaik vēl tikko iedibinātais autoritārais Aleksandra Lukašenko režīms.

Tagad pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrieviju atkal pārņēmuši vēl nepieredzēti plaši protesti pret vēlēšanu rezultātu viltošanu, kas nerimstas jau ilgāk nekā pusotru mēnesi.

Savukārt Sotudehai balva piešķirta par "viņas bezbailīgo aktīvismu, lai, nerēķinoties ar lielo personisko risku, veicinātu Irānā politisko brīvību un cilvēktiesības".

Šobrīd Sotudeha izcieš 12 gadus ilgo cietumsodu, kas viņai piespriests pēc iestāšanās par sievietēm, kuras tika aizturētas protestu laikā pret parandžu uzspiešanu.

Tikmēr Stīvensons atzinību izpelnījies par "viņa iedvesmojošajiem centieniem reformēt ASV krimināltiesību sistēmu un starprasu izlīguma veicināšanu".

Savukārt Rena pagodināta par "viņas nerimstošo apņēmību aizstāvēt iedzimto zemes un kopienas no ekspluatācijas un izlaupīšanas".

Balvu par pareizu dzīvesveidu 1980.gadā iedibināja zviedru-vācu izcelsmes filatēlists Jakobs fon Ikskils, jo Nobela fonds atteicās ieviest balvas par vides aizsardzību un starptautisko palīdzību.

Līdz ar balvu laureāti saņem naudas prēmiju, kuras lielums ir miljons Zviedrijas kronu (95 000 eiro).

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu