Deputāts sašutis, ka uz Tīnūžu šosejas "pazudis" kilometrs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"

Saeimas deputāts Vitālijs Orlovs regulāri mēro ceļu pa Tīnūžu - Kokneses šoseju un ir pamanījis neprecizitātes ceļa zīmēs. No vienas noprotams, ka attālums starp Tīnūžiem un galvaspilsētu ir 30, bet no citas - ka 31 kilometrs. Kā rodas šādas neprecizitātes?

Saeimas deputāts, kurš dzīvo Jēkabpilī, ir neizpratnē, kādēļ daļa ceļa zīmju rāda, ka attāluma starpība starp Tīnužiem un Rīgu ir 31, bet citas, ka attālums ir 30 kilometri.

"Ceļa zīmēs zūd vai parādās viens kilometrs. 30 vai 31 kilometrs. Es nevaru atrast atbildi. Varbūt viņi kaut kā citādāk skaita? Mana augstākā izglītība un labās zināšanas matemātikā neļauj man atrast atbildi," TV3 raidījumam "Bez Tabu" savu sašutumu pauž Orlovs.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Izrādās, ka viss ir itin vienkārši un pilnīgi iespējams, ka arī uz citām šosejām no ceļa zīmēm var pazust un parādīties kilometri.

Kā raidījumam skaidro VAS "Latvijas Valsts ceļi", neprecizitāte ar kilometru starpību starp apdzīvotām vietām Tīnūži un Rīga radusies noapaļošanas dēļ. Proti, ceļa zīmē tiek uzrādīti pilni kilometri, bet pašas ceļazīmes pēc nepieciešamības var tikt uzstādītas konkrētā maršruta kilometra jebkuros metros.

Vēl viena ceļu īpatnība ir attālumi līdz apdzīvotām vietām. Varētu domāt un daudzi arī noteikti domā, ka attālums uz informatīvās ceļa zīmes apzīmē mērojamo ceļu līdz apdzīvotās vietas sākuma zīmei. Tomēr patiesībā tā nav. Starpība starp ceļa zīmē norādīto un reālo attālumu līdz apdzīvotai vietai var būt pat astoņi kilometri, kā tas ir Bez Tabu eksperimentā.

Šķitīs dīvaini, tomēr izrādās, ka attālumus starp apdzīvotām vietām nosaka atbilstoši Satiksmes noteikumiem. No tiem izriet: "Saskaņā ar ceļu satiksmes noteikumiem 707. zīme "Attālumu rādītājs" norāda attālumu līdz maršrutā esošo apdzīvoto vietu centriem. Par atskaites punktiem atzīst pasta ēku vai, kur tādas nav, citu ēku, kas atrodas apdzīvotās vietas centrā. Pēc savas nozīmes tās nav būtiskākās ceļa zīmes, kurām būtu tieša ietekme uz satiksmes drošību, un tām ir informatīvs raksturs."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu