"Latvenergo" koncerna iepirkumu uzvarētāju vidū - vairāki Martinsona motokluba ziedotāji

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Apsūdzētais uzņēmējs Māris Martinsons.
Apsūdzētais uzņēmējs Māris Martinsons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vairāku "Latvenergo" koncerna iepirkumu uzvarētāju saikne ar uzņēmēju Māri Martinsonu ir saskatāma caur motoklubu "MX Moduls", kura valdes priekšsēdētājs ir uzņēmējs, svētdien, 4. oktobrī, vēstīja LTV raidījums "de facto".

Izpētot publiski pieejamo informāciju par "Sadales tīkla" iepirkumiem, redzams, ka 2010. gadā starp uzvarētājiem nebija neviena oficiāli ar Martinsonu vai viņa ģimeni saistīta uzņēmuma, vēstīja "de facto". Viņa vārds nav atrodams ne starp uzvarējušo firmu īpašniekiem, ne amatpersonām.

Savukārt motokluba gada pārskatos starp ziedotājiem parādās vairāki "Latvenergo" vai "Sadales tīkla" piegādātāji, piemēram, "Latvijas Energoceltnieks", "Energokomplekss", "Energoremonts Rīga". Arī SIA "Industry Service Partner", kura līdzīpašnieks Andrejs Visockis Rīgas starptautiskās autoostas padomē pārstāv Martinsona dēlam Mārcim pastarpināti piederošu uzņēmumu, vēstīja raidījumā.

Šonedēļ "de facto" izdevās iegūt plašākus komentārus no trešā tā saukto "Taureņu" pirts sarunu dalībnieka, bijušā "Latvenergo" valdes locekļa Māra Kuņicka. KNAB lēmumā minēto viņš joprojām nekomentēja, jo nezinot, vai dokuments ir autentisks.

Vaicāts par neformālu komunikāciju ar "Latvenergo" lielajiem piegādātājiem par koncerna iecerētajiem iepirkumiem, Kuņickis "de facto" norādīja, ka visi enerģētikas nozares augstākie menedžeri Latvijā cits citu pazīstot.

"Savas karjeras laikā enerģētikā Latvijā, domāju, ka esmu ticies ar lielāko daļu uzņēmumu pārstāvjiem, strādājošiem šajā šaurajā sektorā, gan darba jautājumos, kas bija saistīti ar maniem darba pienākumiem "Latvenergo", gan ar maniem pienākumiem kā valdes loceklim Latvijas Enerģētiķu un Energobūvnieku Asociācijā," raidījumam rakstiskā atbildē pauda Kuņickis. 

"Un, ņemot vērā šī sektora specifisko šauro nišu, liela daļa manu studiju laika līdzgaitnieku, draugu un paziņu strādā, kā par brīnumu, tieši šajā nozarē!

Tāpēc ir grūti iedomāties, ka es nevarētu tikties ar kādu no viņiem arī privātā kārtā, vienkārši, lai parunātu parastas sadzīviskas lietas!"

viņš turpināja, uzsverot, ka "vienmēr nodalījis tikšanās, kas saistītas ar darba jautājumiem, no parastas ikdienas sarunas."

Savu viedokli tagad izpaudis arī Guntis Stafeckis, kuru Martinsons Taureņu pirtī bija nosaucis par sev lojālu kandidātu. Bijušais "Latvenergo" valdes loceklis raidījumā stāstīja, ka, kaut gan Martinsonu zinot kopš deviņdesmito gadu beigām, "Latvenergo" laikos ar viņu neesot ne ticies, ne runājis.

2015. gada rudenī konkursā uz "Latvenergo" valdi Stafeckis esot pieteicies pēc savas iniciatīvas, brīvprātīgi, pēc Ekonomikas ministrijas sludinājuma izlasīšanas. Kāpēc par viņu runāts "Taureņos", Stafeckis nezinot, arī pēc "de facto" sižeta sarunu dalībniekiem par to neesot pavaicājis, vēstīja radījumā.

"Man zināma reputācija savā ziņā energobūvniekos ir bijusi. Jūs varat pajautāt citiem uzņēmumu vadītājiem.

Es esmu taisnīgs, godīgs cilvēks, kas saprot lietas būtību pēc nozīmes nevis pēc kaut kādām ietekmes sfērām," "de facto" sacīja Stafeckis. 

"Tā ka man nav tādu iemeslu, ka man būtu jāmeklē kaut kāds lobijs vai aizstāvība, vai, kā jūs tur teicāt, lojalitāte jāzvēr kaut kādiem tur darbiniekiem vai cilvēkiem, vai kaut kas tāds. Tas man nav nepieciešams," turpināja Stafeckis, kurš šobrīd ar enerģētiku gan nav saistīts. Augustā viņš tika apstiprināts par "Latvijas Dzelzceļa" meitasfirmas "LDz Ritošā sastāva serviss" padomes priekšsēdētāju.

Jau vēstīts, ka AS "Latvenergo" padome nolēmusi sākt pārbaudi, vai uzņēmumam pēdējos gados ir bijusi labvēlīga attieksme pret uzņēmēju Māri Martinsonu, kā arī ar viņu saistītiem uzņēmumiem un personām, aģentūrai LETA pavēstīja "Latvenergo" padomes priekšsēdētājs Ivars Golsts. Vienlaikus, neitralitātes nodrošināšanai, "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs līdz 30. oktobrim dosies ikgadējā atvaļinājumā.

Pirmdien, 28. septembrī, sasauktajā uzņēmuma padomes sēdē tika vērtēta Latvijas Televīzijas raidījumā "De facto" izskanējusī informācija par 2018. gadā sākto un šā gada augustā pabeigto izmeklēšanu, kurā sākotnēji procesā esošā informācija norādījusi uz vairāku personu iespējamu prettiesisku rīcību, tostarp tika izmeklēta Žīgura un "Latvenergo" bijušā valdes locekļa Māra Kuņicka dalība un paustais neformālās sarunās 2015. gadā.

Golsts norādīja, ka padome nolēma sākt pārbaudi par "De facto" atspoguļoto informāciju saistībā ar koncerna amatpersonām un notikumiem 2015. gadā, kā arī informācijas apriti par sižetā aplūkoto. 

"Latvenergo" padomei pakļautā iekšējā audita un ārējo speciālistu uzdevums būs pārbaudīt informāciju par iepriekšējos gados koncernā veiktajiem iepirkumiem un citiem darījumiem. 

Lai nodrošinātu pārbaudes procesa neitralitāti, Žīgurs dosies ikgadējā atvaļinājumā līdz 30. oktobrim. Šajā laikā "Latvenergo" izpilddirektora pienākumus pildīs komercdirektors Uldis Bariss.

Jau ziņots, ka atbilstoši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumam pirmstiesas izmeklēšanas laikā nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs, jo saskaņā ar KNAB izmeklēšanā secināto nodarījums nav noticis. KNAB ir vērtējis tā dēvētajās "Taureņu" pirts sarunās izskanējušo.

Vienlaikus "Latvenergo" pārstāvji 28. septembrī norādīja, ka uzņēmuma padome līdz šim nebija informēta par kriminālprocesa ierosināšanas un izmeklēšanas faktu. 

"De facto" vēstīja, ka Martinsona sarunu biedri esot bijuši Žīgurs un Kuņickis. 2015. gadā viņi apsprieduši gan plānotās izmaiņas "Latvenergo" valdes sastāvā, gan koncerna iepirkumus.

Runa esot bijusi arī par Martinsona plāniem Itālijā "tikties ar Danu", kurai vajagot "uzsviest drosmei" saistībā ar "Latvenergo" valdes konkursu.

KNAB pēc tam pratinājis bijušo ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS), "taču pierādīt Martinsona maksājumus viņai vai "Latvenergo" amatpersonām birojam neizdevās".

Žīgurs un Kuņickis "Latvenergo" valdē tika iecelti 2010. gada rudenī - neilgi pēc tam, kad amatus korupcijas skandāla dēļ zaudēja uzņēmuma prezidents Kārlis Miķelsons un viceprezidents Aigars Meļko. Žīgurs un Kuņickis tika izvēlēti konkursā, kura komisiju vadīja toreizējais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce (AP).

Kuņickis kopš 2018. gada nogales strādā Ukrainas enerģētikas koncernā DTEK, bet Žīgurs joprojām vada "Latvenergo".

2015. gada rudenī bija jābeidzas Žīgura un Kuņicka pirmajam pilnvaru termiņam "Latvenergo" valdē. Izmaiņas "Latvenergo" un tā meitaskompānijas "Sadales tīkls" valdēs bijis viens no tematiem, kas tā gada vasarā esot ticis apspriests "Taureņu" pirtī.

Lēmumā par kriminālprocesa izbeigšanu aprakstītas divas sarunas. Par pirmo minēts, ka 2015. gada 12 .martā "Latvenergo" valdes locekļi Žīgurs un Kuņickis ar Martinsonu runājuši par uzņēmuma "Sadales tīkls" valdes locekļu maiņu,

"jo ar patreizējās valdes sastāvu nevarot nodrošināt labvēlīgus rezultātus (iespējams, ar Martinsonu saistītiem uzņēmumiem) konkursos un iepirkumos".

Visiem trim sarunu dalībniekiem bija piemērots statuss "persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess".

Lēmumā par lietas izbeigšanu aprakstīta vēl viena tikšanās: "2015. gada 9. jūlijā Žīgurs un Kuņickis ar Martinsonu runāja par Žīgura un Kuņicka pilnvarām "Latvenergo". 

Martinsons sarunā norādīja, ka viņš ar Danu (saskaņā ar kriminālprocesā noskaidrotu informāciju - Danu Reiznieci-Ozolu) izbrauks uz Itāliju un visu izrunās, savukārt Žīgurs informēja, ka varbūt viņai vajadzētu uzsviest drosmei, uz ko Martinsons atbildēja, ka viņš to arī darīs, par katru piecdesmit (iespējams, domāts 50 000 eiro).

Tālāk sarunā Martinsons informēja, ka ar Danu viņš tiksies 15. un 16. augustā Itālijā."

KNAB konstatēja, ka gan Reizniece-Ozola, gan Martinsons no 2015.gada 13.augusta līdz 16.augustam tiešām atradās blakus Milānai, Itālijā. Tomēr nekādu citu informāciju, kas pierādītu, ka abi Itālijā tikās, KNAB neieguva.

Pati politiķe liecināja, ka viņai ar Martinsonu Itālijā nav bijusi nekāda veida tikšanās, arī Latvijā vai citur Martinsons ar viņu neesot mēģinājis tikties, neviens nekādā veidā viņu neesot uzrunājis, lai šāda veida tikšanās notiktu.

Kā vēsta raidījums, konkurss 2015. gada septembrī bija izsludināts uz vienu vakanto "Latvenergo" valdes locekļa amatu, bet konkursā tika izvēlēti divi jauni valdes locekļi - Guntars Baļčūns un Guntis Stafeckis, kuru kā sev lojālu cilvēku "Taureņu" pirtī esot pieminējis Martinsons. Savukārt Žīgurs, Kuņickis un Bariss "Latvenergo" valdē tika pārapstiprināti uz turpmāko termiņu. Darbu valdē neturpināja Martinsonam netīkamais Arnis Kurgs, kurš gan saglabāja "Latvenergo" administratīvā direktora amatu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu