Kā pēc sāpīgas nodevības atkal iemācīties uzticēties

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Nodevības sāpes ir ārkārtīgi dziļas. Tās var likt justies sāpinātam, dusmīgam, sakautam un dziļi ievainotam. Par to, kā rīkoties, ja šķiet, ka nekad vairs nevarēsiet nevienam uzticēties, vēsta izdevums "Psychology Today".

Tas, kam jūs uzticējāties, bija vienīgi tas, ka ticējāt, ka citi rīkosies saskaņā ar normāliem sociālajiem noteikumiem. Jūs uzticējāties, ka ģimenes locekļi mīlēs un par jums rūpēsies. Jūs uzticējāties, ka romantiskie partneri būs uzticīgi un cienīs jūs. Jūs uzticējāties, ka priekšniekiem un cilvēkiem pie varas piemitīs godprātība. Uzskatījāt, ka, ja jūs ievērosiet šos noteikumus, to darīs arī citi.

Tā ir kopīga sociālā cerība, un, bez šaubām, citi cilvēki zina tos pašus noteikumus. Tā kā viņi zina, kas ir pareizi un nepareizi, ir pilnīgi saprātīgi, ka uzskatījāt, ka viņi rīkosies pareizi. Tomēr jums tika nodarīts pāri.

Kāds, kuru jūs zinājāt, par kuru rūpējāties un kuram uzticējāties, melojis, krāpis un pārkāpis šīs sociālās normas, atstājot jūs neticības peļķē un sagraujot uzticību.

Vai jūs kādreiz atkal varat uzticēties? Dažos gadījumos atbilde ir nē. Ja vāze ir saplīsusi, jūs varat salīmēt gabalus kopā, bet tas nav tas pats. Jūsu naivā uzticība nekad nebūs tāda pati. Tas, ka jūs uzskatījāt, ka cilvēkiem jārīkojas atbilstoši, nenozīmē, ka viņi tā rīkosies. Tas ir šokējoši un neticami. Var paiet gadi, lai ar to samierinātos. 

Daži pat paziņo: "Es nevienam neuzticos" un vēršas pie dzīvniekiem, lai saņemtu sociālo atbalstu. Šī ir saprotama reakcija, jo neviens vairs nevēlas izjust nodevības sāpes. Tomēr bez noteikta līmeņa uzticēšanās nav iespējams izveidot ciešu saikni ar citiem.

Mums nevajadzētu akli uzticēties citiem, bet drīzāk veidot uzticēšanās posmus, kad uzticība tiek nopelnīta pakāpeniski laika gaitā. Uzticības veidošana ietver cilvēku uzvedības, attieksmes pret citiem, kā arī pret sevi pamanīšanu. Vai viņi izrāda godaprātu, cieņu, lojalitāti un rūpes par citiem? Ja tā, viņi nopelna mazliet vairāk jūsu uzticības.

Ne visiem jāuzticas. Neatkarīgi no tā, vai paliekat attiecībās ar šādiem cilvēkiem, tāpat noteikti būtu prātīgi sevi pasargāt. Jūsu uzticība ir vērtīga dāvana, tāpēc dodiet to gudri.

Uzticības līmeņa idejas pamatā ir izpratnes prasmju attīstīšana. Izpratne ir spēja atšķirt attiecību veidus un līmeni, kādā vēlaties paplašināt uzticību. Mēģiniet spert soli atpakaļ, lai pamatotu sevi, un ar skaidru prātu novērtējiet, cik lielā mērā jūs vēlētos paplašināt uzticību katram konkrētam cilvēkam.

Veselās attiecībās uzticība laika gaitā uzplaukst. Pozitīvi vārdi un darbības baro uzticību. Neveselīgās attiecībās jūs pamanīsiet trauksmi, šaubas par sevi, nenoteiktības sajūtu, paranoju un raizes. Tie ir emocionāli rādītāji, lai apšaubītu notiekošo.

Veselīga skepse var palīdzēt veidot veselīgu uzticību, praktizējot secīgus pakāpeniskus uzticības līmeņus. Ja vēlaties, novērtējiet savu izturēšanos saistībā ar uzticēšanos. Vai jūs akli dodat cilvēkiem uzticību, it īpaši, ja viņi par jums interesējas, vai arī jūs izstumjat cilvēkus, pirms dodat viņiem iespēju? Jebkurā gadījumā jūsu uzticības rādītājs varbūt jāpielāgo.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu