Obligātas sejas maskas, lokāli ierobežojumi un piesardzības pasākumi. Kas jāzina, pieaugot Covid-19 izplatībai Latvijā? (7)

Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējo nedēļu laikā daudzreiz pieaudzis atklāto Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits, pēc kā lemts pastiprināt vīrusa ierobežošanai paredzētos pasākumus. Obligāta deguna un mutes aizsegu nēsāšana sabiedriskajā transportā, lokāli ierobežojumi un ieteikumi strādāt un mācīties attālināti - portāls "Apollo" apkopojis galveno, kas jāzina, epidemioloģiskajai situācijai valstī pasliktinoties.

Divās nedēļās - astoņas reizes vairāk inficēto

30. septembrī Latvijā tika reģistrēts Covid-19 antirekords, kad iepriekšējo 24 stundu laikā inficēšanās tika konstatēta 95 cilvēkiem. Turpmākajās dienās konstatēto gadījumu skaits bija mazāks, taču joprojām augsts, salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem

Pēdējo divu nedēļu laikā saslimstība ar Covid-19 Latvijā ir pieaugusi vairāk nekā astoņas reizes, pirmdien, 4. oktobrī, valdības ārkārtas sēdē paziņoja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Vienlaikus divu nedēļu laikā pozitīvo testu īpatsvars pret kopumā veikto testu īpatsvaru pieaudzis vairāk nekā piecas reizes.

SPKC eksperts skaidroja, ka praktiski visu vasaru netika novērotas īpašas svārstības Covid-19 saslimstības rādītājos, bet tagad divu nedēļu laikā situācija ir krasi mainījusies.

Līdz ar to, kā atzīmēja epidemiologs, tiek diskutēts par preventatīvajiem pasākumiem, un "maskas ir pirmais, kas nāk prātā visiem ekspertiem".

Perevoščikovs arī prognozēja, ka saslimstība var arī turpmāk pieaugt.

Obligātas sejas maskas sabiedriskajā transportā

Pirmdien valdība lēma, ka no 7. oktobra obligāta ir mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā. Šis drošības pasākums patlaban noteikts uz vienu mēnesi - līdz 6. novembrim.

Noteikti gan divi izņēmumi. Ņemot vērā, ka maziem bērniem nav iemaņu pareizai sejas masas lietošanai, kā arī to, ka bērnu vidū Covid-19 izplatībai ir mazāk risku, aizsegu varēs nelietot bērni līdz 13 gadu vecumam.

Tāpat arī, ja pasažierim ir acīmredzami kustību traucējumi vai psihiskās veselības traucējumi, kuru rezultātā personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, tā lietošana nav jāpieprasa un personai ir jāļauj uzturēties transporta līdzeklī, skaidro Veselības ministrijā (VM).

Mutes un deguna aizsegu lietošana attiecas arī uz skolu autobusiem, kas tiek pielīdzināti sabiedriskajam transportam.

​Šāda prasība bija spēkā arī vasaras sākumā, tomēr, novērojot saslimstības ar Covid-19 kritumu, tai tika noteikts rekomendējošs raksturs. Tādējādi līdz šim tas bija obligāti, ja persona dodas uz dzīvesvietu, lai tur ievērotu pašizolāciju, vai tai ir augšējo elpceļu infekciju simptomi.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka sejas aizsegu nēsāšanai nebūs tikai rekomendējošs raksturs, par iespējamiem soda mēriem pārkāpumu gadījumā varētu būt zināms otrdien.

Kas der un kas neder kā sejas aizsegs

Kā mutes un deguna aizsegu var lietot medicīniskās, nemedicīniskās jeb higiēniskās maskas, kā arī vizierus un sejas vairogus.

Medicīniskās sejas maskas klasificējamas kā medicīniskās ierīces un tās ir izgatavotas no atbilstošiem sertificētiem materiāliem un arī pašas maskas tiek sertificētas un reģistrētas kā medicīnas ierīces. Tās galvenokārt paredzētas profesionālās darbības veikšanai kā individuālais aizsardzības līdzeklis, piemēram veselības aprūpes darbiniekiem.

Nemedicīniskās jeb higiēniskās maskas izgatavo no blīvi austa auduma kombinācijām un tās satur vismaz divus slāņus. Maskai ir cieši jāpieguļ sejai, to piestiprinot ar saitēm aiz ausīm vai sasienot ap galvu. Nemedicīniskās maskas netiek sertificētas. Maskai jābūt tādai, lai tā ļautu brīvi elpot, būtu ērti lietojama un labi piegultu sejai un to nebūtu jāsakārto pieskaroties ar rokām. Maska ir lietojama atkārtoti un ir viegli mazgājama.

Sejas masku ir jānomaina tiklīdz tā ir mitra vai kļuvusi netīra, bet medicīnisko masku lieto apmēram divas līdz trīs stundas. Vienreizlietojamās maskas nedrīkst lietot atkārtoti, skaidro VM.

Viņķele skaidroja, ka tagad ekspertiem ir vairāk pierādījumu, ka sejas aizsegšana ar šalli vai lakatu vien nav efektīva, tāpēc iedzīvotāji aicināti lietot medicīniskās vai higiēniskās maskas vai sejas vairogus.

Lokāli ierobežojumi

Septembra nogalē Covid-19 uzliesmojumi tika novēroti divās Latvijas pilsētās - Daugavpilī un Kuldīgā. Tieši dienā, kad tika sasniegts jaunatklāto gadījumu antirekords, Perevoščikovs norādīja, ka Covid-19 lokālas izplatības dēļ patlaban nav nepieciešami valsts mēroga ierobežojumi.

30. septembrī ārkārtas sēdē Ministru kabinets lēma, ka Covid-19 izplatības dēļ Daugavpilī un Kuldīgā līdz oktobra vidum ieviesīs ierobežojumus, tostarp pasākumos iekštelpās vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 500 cilvēku, bet sabiedriskās ēdināšanas vietās pie viena galdiņa nevarēs atrasties vairāk par astoņiem apmeklētājiem.

Divas dienas vēlāk arī VM galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis norādīja - lokāli ierobežojumi pasaulē ir izplatīta prakse.

"Gan Āzijā, gan Singapūrā, gan Dienvidkorejā, gan arī kaimiņos – Lietuvā, Igaunijā jau vairākas nedēļas cīnās ar lokāliem uzliesmojumiem. Tā kā tā prakse ir vispārpieņemta mēģināt tikt galā uz vietas, vienlaikus paplašinot testēšanu un šo kontaktu meklēšanu," "TV3 Ziņām" norādīja Dumpis.

Arī pirmdienas valdības sēdē nelēma par stingrāku ierobežojumu ieviešanu visā valstī, neskaitot prasību sabiedriskajā transportā lietos mutes un deguna aizsegus. Viņķele pauda cerību, ka disciplinēta, atbildīga un apzinīga sejas masku lietošana sabiedriskajā transportā varētu palēnināt vai apturēt vīrusa izplatību. Savukārt nākamie soļi, kas būtu vērsti drošības pasākumu virzienā, būtu plašāka sejas masku lietošana arī ārpus sabiedriskā transporta.

Jāatceras par piesardzības pasākumiem

Ņemot vērā, ka līdz šim biežāk Covid-19 uzliesmojumi bijuši tieši darba vietās, īpaši svarīgi ir atcerēties par piesardzības pasākumiem, aģentūru LETA informēja VM komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne.

Latvijā saslimstība ar Covid-19 ir strauji pieaugusi, tāpēc VM aicina valsts un pašvaldības iestādes, kā arī privātos uzņēmumus, ja tas ir iespējams, darbu organizēt attālināti.

Lai darba devējiem būtu skaidras norādes, SPKC ir atjaunojis ieteikumus darba devējiem. Šobrīd būtiski ir izvērtēt, kuri darbinieki var strādāt attālināti, un atgriezties pie šīs darba formas, ko daudzi īstenoja pavasarī. Otrs virziens - veicināt kolektīva atbildību - nepieļaut slimu darbinieku atrašanos darba vietā un pēc iespējas mazināt darbinieku savstarpējos klātienes kontaktus.

Lai samazinātu iespējamību Covid-19 izplatībai darba vietās, speciālisti šobrīd aicina atgriezties pie attālinātā darba, piemēram, no mājām. Šī ir forma, ko daudzi izmantoja pavasarī, tāpēc mudinām atgriezties pie iepriekš izstrādātās kārtības. Turklāt, šo formu vajadzētu izmantot arī dažādu ražošanas uzņēmumu, tirdzniecības un citu līdzīgu vietu administrācijas darbiniekiem.

Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, epidemiologi secinājuši, ka daļa cilvēku, kuriem atklāj Covid-19, vairākas dienas uz darbu gājuši ar akūtām slimības pazīmēm. Līdz ar to ministrija aicina pārrunāt šādas situācijas ar darbiniekiem, skaidrojot, ka šādos gadījumos nepieciešams palikt mājās.

Vienlaikus VM iesaka ieviest praksi, ka darbinieks, vienojoties ar darba devēju, vismaz vienu dienu var palikt mājās, piemēram, veicot darba pienākumus attālināti vai pilnībā paņemot brīvu dienu, lai novērotu savu veselības stāvokli. Tas noteikti darba devējam būs finansiāli izdevīgāk, nekā veselas darbinieku grupas aiziešana mājas karantīnā, kas, iespējams, var nozīmēt, ka pat uz laiku ir jāslēdz uzņēmuma darbība, skaidro ministrijā.

Turklāt šis aspekts ir svarīgs ne tikai Covid-19 kontekstā - nedrīkst kolēģus aplipināt arī ar citiem sezonas vīrusiem.

Lai mazinātu iespēju izplatīties infekciju slimībām, būtiska ir telpu regulāra vēdināšana un tīrīšana. Ministrijā aicina bieži tīrīt virsmas, kur pieskaras daudz cilvēku, piemēram, durvju rokturus, lifta pogas, kafijas automātus, ūdens krānus.

Tāpat svarīgi ir iespēju robežās samazināt cilvēku skaitu, kas strādā kopā vienā telpā, nodrošinot divu metru savstarpējo distanci, un mazināt saskarsmi klātienē dažādu struktūrvienību darbiniekiem. Tas nozīmē arī ierobežot darbinieku pulcēšanos koplietošanas telpās - virtuvē, garderobē un atpūtas zonās.

Ministrijas ieskatā, šobrīd arī nav ieteicams rīkot kolektīvu atpūtas pasākumus iekštelpās. Klientu apkalpošanā speciālisti iesaka uzstādīt papildu aizsargbarjeru.

Arī domājot par sapulču organizēšanu, vispirms jāuzdod jautājums - vai sapulce var notikt attālināti? Iespējams, to var organizēt vismaz daļēji izmantojot modernās tehnoloģijas, attālināti pievienojoties cilvēkiem no citām struktūrvienībām vai uzņēmumiem.

Ja sapulce notiks klātienē, pirms tās un tās laikā, kā arī pēc sapulces kārtīgi jāizvēdina telpa. Pēc sanāksmes nepieciešams notīrīt galdu, durvju rokturus un citas virsmas, kur pieskaras liels skaits cilvēku.

Būtiski ir nodrošināt iespēju cilvēkiem ievērot savstarpējo divu metru distanci un dezinficēt rokas. Tāpat nav ieteicams rīkot kafijas pauzes ar pašapkalpošanos un visiem parakstīties ar vienu pildspalvu. Tāpat tiek rekomendēts saīsināt sanāksmju biežumu un ilgumu.

Veselības ministrija arī aicina ikvienu darba devēju mudināt savus darbiniekus lejupielādēt un izmantot aplikāciju "Apturi Covid". Tas ļaus ātrāk noteikt vai cilvēkam ir bijusi saskarsme ar personu, kura ir saslimusi ar šo slimību. Šādā veidā tiks palīdzēts gan epidemiologiem viņu darbā, gan būs iespējams savlaicīgāk īstenot pasākumus, lai pasargātu citus kolēģus no inficēšanās.

Veselības ministrija ir arī sagatavojusi vizuālos materiālus darba devējiem un darbiniekiem, kā arī apkopoti ieteikumi sapulču organizēšanai.

Pirmdien valdības sēdē Viņķele sacīja, ka pagājušā nedēļā augstskolas tika aicinātas iespēju robežās nodrošināt mācības attālināti. Savukārt izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) atgādināja, ka augstskolām jau augustā tika ieteikts nodrošināt mācību procesu attālināti, tomēr lielākā daļa šo ieteikumu nav ņēmusi vērā.

Vienlaikus Šuplinska informēja, ka Izglītības un zinātnes ministrija patlaban izstrādā grozījumus Izglītības likumā, kurā tiks iekļauta attālinātā mācību procesa definīcija.

Vai gaidāmi stingrāki ierobežojumi?

Pašlaik uz šo jautājumu droši atbildēt nevar neviens. Atbildīga epidemioloģisko pasākumu ievērošana var ļaut izvairīties no plašākiem ierobežojumiem, pirmdien pēc valdības ārkārtas sēdes mediju pārstāvjiem paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Tas ir mūsu rokās - atbildīgi attiekties, ievērot noteikumus un uzvarēt vīrusu. Šī ir pārejoša parādība. Mēs vīrusu uzvarēsim," pauda Kariņš, papildus aicinot iedzīvotājus iespēju robežās veikt darbu attālināti.

"Ja novēlat savai piemājas kafejnīcai sekmīgu darbu, ja vēlaties teātra izrādes un skolas klātienē, tad mēģinām ievērot drošības pasākumus, lai nebūtu jāķeras klāt ierobežojumiem. Ja gadījumā būs nepieciešamība pēc papildu ierobežojumiem, tie tiks ieviesti tikai soli pa solim, un izvērtējot absolūtu nepieciešamību," teica Viņķele.

Ministre atklāja, ka, pirmkārt, ierobežojumi skartu cilvēku pulcēšanās skaitu iekštelpās un pasākumos, kur nav iespējama personificēta sēdvietu nodrošināšana. Viņa skaidroja, ka šonedēļ uz sarunu aicināti sabiedriskās ēdināšanas pārstāvji, lai saprastu, ko uzņēmēji paši proaktīvi var darīt, lai nebūtu jāķeras klāt ierobežojumiem.

"Tieši katra mūsu rokās un izšķiršanās ir, vai attālinām vai izvairāmies no striktākiem ierobežojumiem, vai ar savu ignoranci un bezatbildību tos pietuvinām," uzsvēra ministre.

Politiķe arī kritizēja tos cilvēkus, kas šajos apstākļos izplata viltus ziņas vai veicina sazvērestību teoriju rašanos.

"Tiem cilvēkiem, kas izplata ziņas, ka Covid-19 ir izdomājums un ka tā ir valdības sazvērestība, gribu teikt, ka, ja mēs ticētu tādiem apgalvojumiem, tad mēs aizvien ticētu, ka Zeme ir plakana, jo to arī ar aci nevar redzēt," pauda ministre, akcentējot, ka tas ir arī pārbaudījums cilvēkiem, cik ļoti protam lasīt zinātnē balstītus pierādījumus.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu