Jautājumā par jauno VP priekšnieku koalīcijas partneri "uzticēsies Ģirģenam"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Armands Ruks piedalās preses brīfingā par sestdienas naktī notikušo advokāta Pāvela Rebenoka slepkavību.
Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Armands Ruks piedalās preses brīfingā par sestdienas naktī notikušo advokāta Pāvela Rebenoka slepkavību. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jautājumā par jaunā Valsts policijas (VP) priekšnieka izvēlēšanos valdību veidojošās partijas nolēmušas uzticēties iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam (KPV LV).

Vakantajam VP priekšnieka amatam nolemts virzīt Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku Armandu Ruku. Viņu minētajam amatam izraudzījies Ģirģens. Ruks nebija starp trim līdz šim publiski vērtētajiem kandidātiem uz VP priekšnieka amatu.

Koalīcijas partneri kopumā noskaņoti atbalstīt Ruku VP priekšnieka amatā, uzsverot, ka tā ir Ģirģena atbildība.

Partijas "KPV LV" līderi Atis Zakatistovs uzsvēra, ka minētajā jautājumā atbalstīs "savu ministru". Arī Saeimas deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) pauda, ka šajā gadījumā Nacionālā apvienība pilnīgi uzticas iekšlietu ministra izvēlei.

"Tā ir viņa izvēle un atbildība. Mēs atbalstām ministra izvēli," teica politiķis.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) akcentēja, ka no visiem dzirdētajiem kandidātiem VP priekšnieka amatam Ruka kandidatūra esot visprofesionālākā.

"Esmu dzirdējis labas atsauksmes par viņu kā par policistu. Tas vieš cerības," teica Bordāns, paužot vēlmi uzklausīt Ruka skatījumu par VP darbību.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!" līderis Daniels Pavļuts pauda, ka VP priekšnieka amata kandidāta virzīšana ir ministra izvēle. Pavļuts pauda gandarījumu, ka jautājums par VP priekšnieku valdībā varētu tikt skatīts nākamajā nedēļā, dodot laiku visiem ar viņu iepazīties. "Mēs neplānojam celt iebildumus," teica politiķis.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) gan skaidri neatbildēja, vai Ruka kandidatūra viņam šķiet atbalstāma, solot ar informāciju iepazīties nedēļas laikā līdz valdības sēdei.

Valsts policijas priekšnieka amata konkursā augstāko punktu skaitu ieguva pašreizējais priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins, taču, ņemot vērā amatpersonas veselības stāvokli, kā kandidāts atbildīgajam amatam izvēlēts Ruks, kurš ir "profesionālis ar atbilstošu redzējumu par VP attīstību", aģentūrai LETA sacīja Ģirģens.

Ģirģens paziņoja, ka Grišinam radušās veselības problēmas.

Ministram ar viņu bijusi individuāla saruna, kurā Grišins pats ministram esot apstiprinājis, ka būtu tikai godīgi, ja uz VP priekšnieka amatu virzītu cilvēku, kurš spētu mainīt VP kopumā un ieviest nepieciešamās izmaiņas.

"Ņemot vērā, ka Grišina kungs tomēr nevar uzņemties šo amatu, tad skatījāmies plašāku amatpersonu loku, un mans piedāvātais kandidāts bija Armands Ruks, kurš taisni šovasar, izturot konkursu, kļuva par Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku. Ruks ir ļoti labs kadrs no VP vidus. Mani uzrunāja arī tas, ka Grišina kungs pauda gatavību atbalstīt manu izvēli. Tāpat Grišina kungs pauda gatavību sniegt atbalstu jaunajam kandidātam," norādīja ministrs.

Ministrs esot pārliecinājies, ka Ruks ir profesionālis ar atbilstošu redzējumu par VP attīstību. Ministrs slavēja to, ka Rukam ir padziļināt izpratne par valsts pārvaldi kopumā un pieredze sadarbībā ar citiem dienestiem un starptautiskajiem partneriem. Ruks, kuram ir maģistra grāds, pasniedz lekcijas VP koledžā un Rīgas Stradiņa universitātē. Ruks ir arī eksperts dažādos starptautiskajos projektos.

Ģirģens apliecināja, ka Rukam ir veikta poligrāfa pārbaude, kurā netika konstatēti riski.

Iepriekš konkursā pieteikušies kandidāti - VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks Normunds Grūbis un un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte - ir ļoti labi profesionāļi savā jomā un kvalitāti veic savus dienesta pienākumus, tomēr Ģirģens uzskata, ka VP priekšniekam jābūt ne tikai amata izpildītājam, bet arī līderim ar modernu un enerģisku skatījumu.

"Ņemot vērā, ka šie cilvēki iekšlietu sistēma ir ļoti ilgi, tad nepieciešams svaigs skatījums un jauna enerģija.

Es uzskatu, ka visas minētās amatpersonas var strādāt vienotā komandā. VP priekšnieks nav tikai viens cilvēks, jo apkārt viņam jābūt pieredzējušiem speciālistiem," norādīja ministrs.

Ģirģens no Ruka sagaida VP modernizāciju, personāla atlases uzlabošanu un iekšējos risku, ieskaitot, korupcijas risku samazināšanu. Tāpat ministrs sagaida to, lai Ruks domātu par saviem padotajiem un sistēmiski strādājot kopā ar Iekšlietu ministriju un valdību kopumā domātu, kā uzlabot atalgojumu.

Ministrs sagaida, lai Ruks jau tuvākajā laikā nāktu klajā ar priekšlikumiem, kā optimizēt resursus, proti, konstatējot funkciju dublēšanos, iespējams, domātu par kādu struktūrvienību apvienošanu.

Ģirģens arī uzskata, ka nepieciešams sakārtot VP koledžu un domāt, kā piesaistīt kvalitatīvus lektorus. "Mēs kā IeM sniegsim viņam atbalstu, jo esam sākuši būtiskas reformas iekšlietu sistēmā," piebilda ministrs.

Šodien Ģirģens ar jauno kandidātu iepazīstinājis koalīcijas partnerus un nevienam iebildumi neesot bijuši, turklāt daudzi bijuši patīkami pārsteigti. Ministrs cer, ka valdība nākamajā otrdienā lems par Ruka apstiprināšanu amatā. Lai procedūra būtu caurspīdīga, tagad sabiedrībai un medijiem ir dota nedēļa laika, lai apspriestu šo kandidatūru.

Ruks aģentūrai LETA apliecināja, ka ir gatavs pieņemt jauno izaicinājumu, tomēr vēlas sagaidīt valdības lēmumu, tāpēc plašākus komentārus patlaban nesniegs, bet turpinās koncentrēties ikdienas tiešajiem darba pienākumiem.

Jau ziņots, ka vakantajam VP priekšnieka amatam nolemts virzīt Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku Armandu Ruku.

Ruks nebija starp trim līdz šim publiski vērtētajiem kandidātiem uz Valsts policijas priekšnieka amatu.

Ruks tikai šovasar kļuva par Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku. Pirms tam viņš VP dienestā ieņēmis plašākai sabiedrībai neizpaužamu amatu. Patlaban viņš ir arī lektors Valsts policijas koledžā.

Pagājušā gada nogalē iepriekšējais VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis pieņēma lēmumu par amata atstāšanu. Ķuzim 10.februāris bija pēdējā darba diena VP priekšnieka amatā. No 11.februāra līdz konkursa beigām par VP priekšnieka pienākumus izpildītāju tika nozīmēts Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Grišins.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu