Vai Fjūrija pastaiga pa Vecrīgu bija atļauta - ko viesošanās Latvijā nozīmē ārvalstu sportistam? (2)

Taisons Fjūrijs Foto: Reuters/ScanPix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sporta ikdiena, lai arī ar stingriem ierobežojumiem, joprojām turpinās, kas nozīmē, ka Latviju regulāri apmeklē citu valstu sportisti. Bet kādi noteikumi ir jāievēro atlētiem, kuri Latvijā ierodas no ārvalstīm?

"Apollo" vērsās pie SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktora Jurija Perevoščikova, lai noskaidrotu noteikumus, kas attiecas uz sportistiem, kuri Latvijā no ieradušies no ārzemēm. Tāpat noskaidrojām, vai Taisona Fjūrija pastaiga pa Vecrīgu bija atļauta?

Kas jāievēro sportistiem?

Eksperts sarunas sākumā atgādina, ka personām, kuras Latvijā ieradušās no riska zonā esošajām valstīm, ir jāievēro pašizolēšanās, tomēr arī šim procesam var būt atšķirīgi nosacījumi.

"Sportistiem ir atļauts piedalīties sporta pasākumos, bet pasākuma organizators pilnībā atbild par konkrētās personas testēšanu, ierodoties Latvijā un arī vēlāk. Tāpat organizators atbild par to, ka sportista pārvietošanās notiek ar privātu transportu," sacīja speciālists, atzīmējot, ka organizatoriem jāatbild arī par sportista darbībām ārpus sporta aktivitātēm.

Sportistiem, ierodoties Latvijā, ir jāievēro pašizolēšanās, bet tas gan nenozīmē striktu atrašanos iekštelpās.

Galvenais nosacījums sportista darbībām ārpus noteiktās dzīvesvietas un treniņu bāzes ir pavisam vienkāršs - konkrētā persona nedrīkst apdraudēt apkārtējos. Šeit gan jāsaprot, ka vārds "apkārtējie" sevī neiekļauj sportista komandas biedrus un apkalpojošo personālu, jo uz šīm personām attiecas tie paši noteikumi, kas uz atlētu.

"Konkrētā persona nedrīkst viesoties pie citiem, kā arī aicināt ciemos. Nedrīkst izmantot sabiedrisko transportu. Ja cilvēks ievēro noteikto distanci, neapmeklē sabiedriskas vietas, kur nav iespējams ievērot šo distanci, tad principā drīkst iziet arī ārpus uzturēšanās vietas," skaidroja speciālists, piebilstot, ka gadījumos, kad ir nepieciešams iegādāties pirmās nepieciešamības preces, sportists var doties arī uz veikalu, protams, lietojot sejas masku.

Trīs pašizolēšanās kategorijas

Eksperts atklāj, ka šobrīd pašizolēšanās tiek dalīta trīs kategorijās.

Pirmā kategorija paredz absolūtu pašizolēšanos, kas nozīmē, ka persona nedrīkst pamest savu dzīvesvietu un nonākt kontaktā ar citām personām. Šie noteikumi jāievēro personām, kuras ir inficējušās ar Covid-19.

Otrā kategorija paredzēta inficēto pacientu kontaktpersonām. Arī tām jāuzturas savā dzīves vietā, bet nav aizliegts to pamest, protams, ja tiek ievēroti attiecīgie drošības pasākumi.

Visbeidzot, trešā kategorija, kur ietilpst arī sportisti, kas Latvijā ieradušies no paaugstināta riska zonu valstīm. Šajā kategorijā esošās personas drīkst pamest dzīves vietu, bet ir jāizvairās no tuva kontakta ar apkārtējiem.

Taisona Fjūrija gadījums

Līdz ar to nonākam pie fakta, ka arī Fjūrijam tika noteikta pašizolēšanās trešā kategorija. Atgriežoties pie slavenā boksera izbrauciena pa pilsētu, var secināt, ka viņš noteikumus nav pārkāpis. Attēlos ir redzams, ka viņš ievēro distanci, līdz ar to neapdraudot apkārtējos. 

Jāatzīmē gan, ka Fjūrijs nelietoja sejas masku, bet eksperts skaidro, ka šajā situācijā tā nav bijusi vajadzīga:

"Sejas maska ir vajadzīga, ja nav iespējams izpildīt galvenos nosacījumus, kas ir distances ievērošana un kontakta laiks. No epidemioloģiskā viedokļa neskaitās arī gadījuma kontakti. Ja kontakts ir bijis divas sekundes - cilvēki viens otram paiet garām - infekcija neizplatīsies."

Lielākā daļa Minskas "Dinamo" hokejistu jau bija izslimojuši Covid-19 pirms spēles ar rīdziniekiem

Kā jau minēts, personas, kuras bijušas kontaktā ar Covid-19 pacientu, arī ir spiestas doties karantīnā. Un šeit nav svarīgi, vai kontaktpersona ir komandas biedrs, vai arī apkalpojošais personāls, kas dzīvo Latvijā.

1. oktobrī uz izbraukuma spēli Rīgā ieradās Minskas "Dinamo" hokejisti. Pēc ierašanās Rīgā vairākām personām no Minskas kluba tika konstatēta saslimšana ar Covid-19. Līdz ar to lielākā daļa Minskas komandas teorētiski mačā nevarēja piedalīties, tomēr spēle notika, jo pārējo hokejistu testi uzrādīja antivielu klātesamību, kas nozīmē, ka konkrētā persona reiz jau izslimojusi Covid-19.

"No rīta saņēmām informāciju par pozitīvajiem testiem. Personas, kurām tika konstatēta saslimšana ar Covid-19, devās atpakaļ uz Minsku. Mūsu rīcībā no organizatoru un apkalpojošā ārsta puses nonāca informācija, ka cilvēki, kuri palika Latvijā, iepriekš Covid-19 jau bija izslimojuši," sacīja eksperts.

Personas, kuras vīrusu jau ir izslimojušas, vairs netiek uzskatītas par kontaktpersonām, kas nozīmē, ka viesiem no Minskas karantīna nebija jāievēro un viņi, lai gan nepilnā sastāvā, laukumā varēja doties.

Stingrāki noteikumi sportistiem pagaidām neiezīmējas

Lai gan diennaktī konstatēto Covid-19 saslimušo skaits pēdējā laikā ir stipri pieaudzis, speciālists norāda, ka no ārvalstīm ievesto gadījumu skaits ir palicis nemainīgs, kas nozīmē, ka līdzšinējie noteikumi būs jāievēro arī turpmāk.

Tomē arī striktāka noteikumu ieviešana tuvākajā nākotnē neiezīmējas: "Pašlaik es tādu nepieciešamību neredzu. Sportistu vidū ir atklāts pietiekami liels skaits Covid-19 gadījumu. Bet kāpēc? Tāpēc, ka notiek aktīva veselības uzraudzīšana, intensīva testēšana, un tas palīdz. Ja mēs esam atklājuši šo gadījumu, ievērojot visus izvirzītos nosacījumus, mēs ierobežojam slimības izplatīšanos. Situācija tiek monitorēta pietiekami stingri."

Šobrīd no Latvijas sporta saimes visvairāk riskam ir pakļauts jau pieminētais Rīgas "Dinamo", kas šobrīd atrodas izbraukumā pa Krieviju un Somiju. Ja rīdzinieku vidū pēc atgriešanās Latvijā atkal tiks konstatēta saslimšana ar Covid-19, tad, visticamāk, atkal sekos karantīna. Kas savukārt nozīmē spēļu izlaišanu un KHL tik dāsni izsniegtos tehniskos zaudējumus.

Šāda situācija pozitīvam sezonas turpinājumam būtu letāla. Kluba faniem atliek cerēt, ka hokejisti būs izvairījušies no inficēšanās, jo pašizolēšanās noteikumi ir nemainīgi, neskatoties uz komandas vietu turnīra tabulā.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu