Linkaits aicina pašvaldības palīdzēt maznodrošinātajiem ar sejas masku iegādi (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sejas maskas sabiedriskajā transportā
Sejas maskas sabiedriskajā transportā Foto: Edijs Pālens/LETA

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aicina pašvaldības izvērtēt iespēju palīdzēt maznodrošinātajiem iedzīvotājiem ar sejas masku iegādi, viņš teica otrdien pēc Ministru kabineta (MK) sēdes.

MK otrdien atbalstīja Satiksmes ministrijas sagatavotos grozījumus MK noteikumos par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtību, kas nosaka, ka sabiedriskā transporta kontrolieriem, konduktoriem un autobusu vadītājiem būs tiesības izsēdināt vai neielaist transportlīdzeklī pasažierus, kuri nevalkās mutes un deguna aizsegus.

Linkaits aicināja iedzīvotājus, braucot ar reģionālo transportu, jau laicīgi sagatavot un uzvilkt sejas masku, kā arī saglabāt to uzvilktu visu brauciena laiku, jo citādi šoferim, konduktoram vai kontrolierim būs tiesības transportlīdzeklī neielaist vai izsēdināt.

"Aicinu sabiedrību ar atbildību izturēties pret šiem ierobežojumiem un saprast, ka tas ir mūsu pašu interesēs. Aicinu neradīt konfliktsituācijas, nemudināt kontrolierus un konduktorus ķerties pie galējiem līdzekļiem un izsēdināt," teica ministrs, piebilstot, ka masku lietošana pasargās mūs pašus un līdzcilvēkus.

Linkaits kā pozitīvu atzīmēja Rīgas pašvaldības rīcību, kuras Sociālais dienests paziņojis, ka apzinās maznodrošinātās personas, lai tās nodrošinātu ar sejas maskām. "Ceru, ka arī citas pašvaldības palīdzēs saviem maznodrošinātajiem ar higiēniskās sejas maskas vai kādas citas maksas iegādi," teica ministrs.

Tāpat satiksmes ministrs pauda cerību, ka pirmajās dienās par jauno noteikumu būs cilvēcīga attieksme, piebilstot, ka, iespējams, attālākos lauku reģionos iespēja iegādāties sejas maskas uzreiz varētu būt grūtāka.

Linkaits arī teica, ka daži pārvadātāji jau ir apņēmušies maskas tirgot autobusos.

Kā ziņots, šodien valdībā atbalstītie grozījumi nosaka, ka pasažieriem ir pienākums ievērot tīrību un kārtību sabiedriskā transportlīdzekļa salonā, kā arī ievērot normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības.

Turklāt noteikts, ka kontrolierim un konduktoram būs tiesības izsēdināt no sabiedriskā transportlīdzekļa pasažieri, kurš neievēro normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības, uzaicinot viņu labprātīgi izkāpt no sabiedriskā transportlīdzekļa nākamajā pieturvietā vai kontroles vietā pilsētas nozīmes maršrutā. Savukārt autobusa vadītājam būs tiesības neuzņemt transportlīdzeklī un no tā izsēdināt pasažierus, kuri neievētos normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības.

Satiksmes ministrijā skaidro, ka noteikumi jau patlaban paredz, ka bērnu vecumā līdz 15 gadiem kontrolieris drīkst izsēdināt no sabiedriskā transportlīdzekļa tikai tad, ja bērnu nogādā tuvākajā policijas iecirknī. Attiecīgi bērnu vecumā līdz 15 gadiem, ja tas izmantos sabiedriskā transporta pakalpojumus, neievērojot normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības, no sabiedriskā transportlīdzekļa izsēdināt varēs tikai, lai nogādātu tuvākajā policijas iecirknī.

LETA jau vēstīja, ka pirmdien, 5. oktobrī, valdība ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu par obligātu sejas aizsargmaskas lietošanu sabiedriskajā transportā no trešdienas, 7. oktobra.

Vienlaikus ir noteikti divi izņēmumi. Ņemot vērā, ka maziem bērniem nav iemaņu pareizai sejas maskas lietošanai, kā arī to, ka bērnu vidū Covid-19 izplatībai ir mazāk risku, aizsegu varēs nelietot bērni līdz 13 gadu vecumam. Tāpat, ja pasažierim ir acīmredzami kustību traucējumi vai psihiskās veselības traucējumi, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, tā lietošana nav jāpieprasa un personai ir jāļauj uzturēties transporta līdzeklī.

Kā mutes un deguna aizsegu var lietot medicīniskās, nemedicīniskās jeb higiēniskās maskas, kā arī vizierus un sejas vairogus.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu