Rīta agrumā ne visi ievēro prasību sabiedriskajā transportā lietot sejas aizsegus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sejas maskas sabiedriskajā transportā
Sejas maskas sabiedriskajā transportā Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai gan no trešdienas mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā ir obligāta, Rīgas sabiedriskajā transportā ne visi pasažieri par to ir parūpējušies.

Kā novēroja aģentūra LETA, pašvaldības SIA "Rīgas satiksmes" autobusiem izbraucot no galapunkta "Abrenes iela", kur gan rīta agrumā cilvēku plūsma nebija liela, daļa iedzīvotāju jau pirms iekāpšanas transportā bija uzvilkuši sejas maskas, daži to izdarīja uzreiz pēc iekāpšanas transportā, bet citi sejas aizsegus nelietoja vispār. Neviens autobusa vadītājs aizrādīt pasažieriem neiznāca.

Tie cilvēki, kuri bija parūpējušies par sejas aizsegu, lielākoties lietoja higiēniskās maskas. Daži gan tās bija uzvilkuši nepareizi, maskai nenosedzot degunu vai dažos gadījumos - pat muti, maskai atrodoties kakla rajonā.

Arī pilsētas centrā, netālu no Centrālās stacijas bija vērojama līdzīga situācija - daļai pasažieru maskas lietojot, bet daļai nē.

Kā novēroja aģentūra LETA, mikroautobusā Rīga-Jaunmārupe divi iekāpušie pasažieri bija uzvilkuši sejas maskas, savukārt šoferim, kura sēdvieta nav nodalīta ar aizsargstiklu, tādas nebija.

Vecmīlgrāvī, 58.maršruta autobusā pusei pasažieru ir sejas maskas, bet 2.maršruta autobusā lielākajai daļai masku nav, savukārt piepildītajā mikroautobusā, kurš kursē no Vecdaugavas uz pilsētas centru gandrīz visiem ir maskas, novēroja aģentūra LETA.

LETA jau vēstīja, ka ir noteiktas divas cilvēku grupas, kuras sejas aizsegus sabiedriskajā transportā var nelietot. Tie ir bērni līdz 13 gadu vecumam, jo nereti viņiem nav iemaņu pareizai sejas maskas lietošanai, kā arī bērnu vidū Covid-19 izplatībai ir mazāk risku. Tāpat arī, ja pasažierim ir acīmredzami kustību traucējumi vai psihiskās veselības traucējumi, kuru rezultātā personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, tā lietošana nav jāpieprasa un personai ir jāļauj uzturēties transporta līdzeklī.

Mutes un deguna aizsegu lietošana attiecas arī uz skolu autobusiem, kas tiek pielīdzināti sabiedriskajam transportam.

Šis drošības pasākums patlaban noteikts uz vienu mēnesi - līdz 6.novembrim.

Kontrolierim un konduktoram ir tiesības izsēdināt no sabiedriskā transportlīdzekļa pasažieri, kurš neievēro normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības, uzaicinot viņu labprātīgi izkāpt no sabiedriskā transportlīdzekļa nākamajā pieturvietā vai kontroles vietā pilsētas nozīmes maršrutā. Savukārt autobusa vadītājam ir tiesības neuzņemt transportlīdzeklī un no tā izsēdināt pasažierus, kuri neievēro normatīvos par epidemioloģiskajiem ierobežojumiem noteiktās prasības.

Kā mutes un deguna aizsegu var lietot medicīniskās, nemedicīniskās jeb higiēniskās maskas, kā arī vizierus un sejas vairogus.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu