Pieaugošajā Covid-19 saslimstībā vainojama cilvēku nepakļaušanās noteikumiem, pauž Dumpis (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uga Dumpis
Uga Dumpis Foto: Ieva Makare/LETA

Latvijā ir vērojama pieaugoša saslimstība ar Covid-19, jo cilvēki nepakļaujas valdības pieņemtajiem noteikumiem, pauda Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Vaicāts, kādēļ Latvijā novērojams straujš saslimstības pieaugums, Dumpis skaidroja, ka tāds pieaugums esot "visapkārt, izņemot Norvēģiju".

"Visi dara kaut ko nepareizi, bet tas nepareizais ir tas, ka cilvēki neievēro noteikumus, kuri ir jāievēro," akcentēja infektologs.

Speciālists atzīmēja, ka aizvien visproblemātiskākā ir vecuma grupa no 16 līdz 40 gadiem.

Pēc Dumpja paustā, cilvēki ir neuzmanīgi savās darba vietās, atpūšoties un tiekoties ar draugiem, uzsverot, ka šī problēma, proti, tas, ka cilvēki nepakļaujas noteikumiem, ir sastopama teju visās valstīs.

Komentējot iespēju noteikt obligātu sejas masku lietošanu iekštelpās, Dumpis norādīja, ka sejas masku lietošana nav vienīgais vīrusa ierobežošanas instruments, tomēr ir zināms, ka tas strādā. Tāpat viņš atgādināja, ka Latvijas likumdošanā jau tagad ir noteikts, ka, ja nav iespējams ilgstoši ievērot divu metru distanci, cilvēki var valkāt sejas maskas.

"Sejas maskas ir uz pierādījumiem balstīts papildlīdzeklis infekcijas ierobežošanā, bet to valkāšana nedod pilnīgu garantiju," pauda infektologs, uzsverot, ka pamatlīdzeklis infekcijas ierobežošanā, kas strādā, ir distances ievērošana un izvairīšanās no pulcēšanās telpās.

Viņš uzskata, ka sejas maskas var vilkt, bet ar tām nepietiks, lai atrisinātu šo problēmu - ir jāievēro visi pamatnosacījumi.

Vaicāts, kāpēc daļa cilvēku nelabprāt ievēro noteiktos ierobežojumus, Dumpis norādīja, ka tagad aktualizējušās dažādas konspirāciju teorijas, visādi raidījumi, un atšķirīga informācija tiek pausta sociālajos tīklos, tomēr eksperts aicināja sabiedrību atgriezties pie objektīviem, zinātniskiem informācijas avotiem un izglītoties.

Tāpat, viņaprāt, nepieciešams aktivizēt dialogu ar sabiedrību un veikt skaidrojošo darbu, jo, viņa ieskatā, daudziem neesot skaidrs, kāpēc šādi ierobežojumi ir nepieciešami.

"Šobrīd daudz ir mainījies un par vīrusu zinām krietni vairāk. Visu vasaru gāja ļoti labi, tāpēc skaidrs, ka nebija vajadzība tik ļoti informēt sabiedrību, tomēr šobrīd par to ir atkal jārunā, balstoties uz pētījumiem un starptautisko pieredzi,"

pauda Dumpis, vēlreiz uzsverot, ka svarīgākais infekcijas izplatības mazināšanā ir, lai cilvēki ievērotu epidemioloģiskās prasības.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu