Raidījums: Cik daudz gultasvietu Latvijas medicīna spēj dot Covid-19 pacientiem ar smagu slimības gaitu? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
123
123 Foto: Evija Trifanova/LETA

Straujais ar Covid-19 saslimušo skaita kāpums licis Veselības ministrijas ekspertiem no jauna apzināt pieejamos materiāltehnisko resursus, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

"TV3 Ziņas" interesējās, cik liels skaits stacionēto pacientu ar ļoti smagu slimības gaitu būtu lūzuma punkts mūsu medicīnas sistēmai. Eksperti gan uzsver – tā kā slimot var arī mediķi, tad liels risks būtu ne vien tehnikas bet arī personāla trūkums.

Kad ziņās par Covid-19 statistiku dzird "slimības gaita norit ļoti smagi" tas nozīmē – pacients nav spējīgs elpot paša spēkiem, ir bojātas plaušas, un nepieciešamība pieslēgt pie plaušu mākslīgās ventilēšanas iekārtas.

Tā nodrošina dzīvībai vajadzīgās funkcijas. Šobrīd pie mākslīgās plaušu ventilējamās iekārtas, kad caurule intubēta elpceļos un cilvēks nav pie samaņas, pieslēgts viens Covid-19 pacients. Toksikoloģijas un sepses klīnikā.

Krīze sāktos, ja visās valsts ārstniecības iestādēs vienlaikus intensīvā terapija ar plaušu ventilēšanas iekārtām būtu vajadzīga vairāk nekā 200 Covid-19 pacientiem ar smagu slimības gaitu.

"Tas ir tas cipars, ko mēs kā veselības aprūpes sistēma varam izturēt un arī realizēt. Tad, ja kļūst ļoti kritiski, tad mums varētu izlīdzēt arī privātās aprūpes iestādes. Liela pamata, ka mēs to nevarētu izturēt, noteikti nav," saka Veselības ministrija Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

Cik plaušu ventilēšanas iekārtas kopumā ir Latvijā, esot ierobežotas pieejamības informācija, jo daļa iekārtu atrodas valsts materiālajās rezervēs.

"Mēs esam stipri labāk sagatavot nekā pavasarī, jo arī lielākā daļa aparatūras ir piegādāta vasaras laikā. Resursi šobrīd ir pietiekoši. Bet es saku, – ja straujā inficēšanās turpināsies, tad riski pastāv," norāda RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba.

Toksikoloģijas un sepses klīnikā atved Covid-19 pacientus ar dzīvībai viskritiskāko stāvokli.

"Mūsu griesti ir tik, cik kopumā ir gultasvietas. Mums reanimācijā ir 16 gultasvietas, un vēl 12 varētu pārprofilēt par intensīvās uzraudzības palātām. Jāņem vērā, ka arī paši darbinieki slimo, un var iezīmēties tur resursu deficīts, ne tikai, ja runā par aparatūru," bilst Šuba.

Savukārt Veselības ministrija Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka saka: "Ja nepietiks ar resursiem Rīgas Austrumu slimnīcā, pacientus varētu izvietot Stradiņa slimnīcā, reģionālajās slimnīcās un zemāka līmeņa stacionāros."

No 5. līdz 9. oktobrim Latvijā Covid-19 atklāts 421 cilvēkam. Daļai no viņiem risks piedzīvot smagu slimības gaitu esot vēl tikai priekšā. Covid-19 izraisītās komplikācijas parasti attīstās nedēļu, pusotru vēlāk.

"Mākslīgā plaušu ventilācija nav pati par sevi glābiņš. Ja tā situācija ir kļuvusi tik nopietna, ka cilvēks ir jāpieslēdz, tad potenciālais vīrusa radītais plaušu bojājums ir ļoti liels, un pacienta risks aiziet bojā ir ļoti augsts," uzsver Šuba.

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja, profesore Baiba Rozentāle norāda: "No pieciem, ko mēs ventilējām pavasarī pirmajā vilnī, visi aizgāja bojā. Rezultāti pasaulē – 80% diemžēl ir par sliktu pacientam."

Latvijas Infektoloģijas centrs var uzņemt 150 Covid-19 pacientus. Šobrīd ievietoti 36. Centrā pieejamas 20 plaušu mākslīgās ventilācijas invazīvās iekārtas. Šobrīd nevienam pacientam tās nav vajadzīgas. Pietiekot ar augstas intensitātes skābekļa plūsmas pievadīšanu deguna ejās vai ar masku dažas stundas dienā. Un šādi tehniskie resursi esot ļoti lielā apjomā.

"Kas mūs kā infektologus šajā brīdī ir nedaudz nomierinājis, ka ir ārstēšanas iespējas," saka Rozentāle.

Runa ir par ASV ražotu pretvīrusu preparātu, kuru  Eiropas Savienība iepirka dalībvalstīm centralizēti. Latvijā pirmā partija saņemta septembrī, tūlīt būs otrā. Preparāts izmēģināts uz sešiem Covid-19 pacientiem Latvijā. Rezultāti labi.

"Mēs redzam, ka tiešām kombinācija – skābeklis, kortikosteroīdi, pluss šis pretvīrusu preparāts paātrina pacienta stāvokļa uzlabošanos," norāda Rozentāle.

Infektoloģijas centra vadītāju gan satrauc, cik smagi cietīs pacients, ja Covid-19 vienlaikus kombinēsies arī ar gripu, tāpēc cilvēkiem riska grupā tiek ieteikts vakcinēties pret gripu.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu