Īpaši Covid-19 ierobežojošie pasākumi Siguldā - pirms treniņiem kamaniņu un bobslejtrasē tiek pārbaudīti virkne sportistu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Siguldas kamaniņu un bobsleja trase
Siguldas kamaniņu un bobsleja trase Foto: LETA

Īpašie drošības pasākumi Covid-19 ierobežošanai šobrīd ieviesti Siguldā. Tur uz treniņiem kamaniņu un bobsleja trasē ieradušies desmitiem sportistu un viņu tehniskās komandas no Vācijas, Austrijas un Polijas. Trases vadība un pašvaldība dara visu, lai ārvalstnieki nesaskartos ar siguldiešiem viņu ikdienas gaitās, vēsta "TV3 Ziņas".

Covid-19 dēļ Siguldas kamaniņu un bobsleja trasē treniņu procesi sākušies krietni citādāk. Trases teritorijā izvietota "Gulbja laboratorijas" pārvietojamā Covid-19 testu stacija.

Kamēr nav veikti Covid-19 testi un sagaidīti rezultāti, ārzemju sportistus nepielaiž pie treniņiem.

"Sanāk tā, ka četrās dienās ir divi negatīvi testi un piektajā dienā ir jāveic šeit Siguldā atkārtots tests," skaidro Siguldas kamaniņu un bobsleja trases direktors Dainis Dukurs.

Līdz šim nevienam ārzemju atlētam Covid-19 nav atklāts. "Pluss mēs dalām plūsmas, pauzēs starp grupām dezinficējam mašīnu, ar ko sportisti tiek celti augšā, dezinficējam telpas, kurās sportisti pārģērbjas," norāda Dukurs.

Turklāt, ja sezonā pirms Covid-19 Latvijas sportisti komunicēja ar ārzemju kamaniņu braucējiem un kopā pavadīja brīvo laiku, tagad katras valsts komandas ir tikai savā burbulī.

Ārzemju sportistiem doti arī norādījumi, kā uzvesties Siguldā, proti, pēc iespējas vairāk izvairīties no publisku vietu apmeklēšanas. Viņu ikdiena – viesnīca, trase, viesnīca, trase.

"Bija arī daži gadījumi, kad kāds bija nogājis nost no šī maršruta. Siguldas iedzīvotāji ir gana modri, un pēc tam runājuši ar treneriem, atgādinājuši," bilst Dukurs.

Vācijas kamaniņu braucēju galvenais treneris Norberts Lohs atzinīgi vērtē prasības Covid-19 risku mazināšanai.

"Atlēti uzturas viesnīcā savā brīvajā laikā un nedodas uz Siguldas kafejnīcām vai citām publiskajām vietām. Mēs esam arī mūsu sportistus sadalījuši grupās. Vieni ir uz ledus, citiem sausais treniņš, lai visi vienlaikus nebūtu vienā vietā. Ja kādam atklāj Covid-19, tad pārējos var veiksmīgi izolēt," saka Lohs.

Siguldas kamaniņu trase ir viena no retajām Eiropā, kur jau ir uzliets augstas kvalitātes ledus un var trenēties. "Tas, ka šeit trenējas sportisti un veic maksas treniņu braucienus, nozīmē – mēs spēsim samaksāt algas, rēķinus un nodokļus," bilst Dukurs.

Ienākumi arī Siguldas sporta centram, kurā kamaniņu braucēji no ārzemēm uzsākuši treniņus iekštelpās. Te gan mierina – daudzi simti siguldiešu, kas centru apmeklē katru dienu, būs nodalīti no sportistiem.

Siguldas Sporta centra vadītājs Juris Dzenis skaidro: "Šo smagatlētikas un spēka zāli mēs atstājam pilnībā pilsētnieku ziņā. Savukārt ārzemju sportisti tiks novirzīti uz skrejceliņa to daļu un mēs aizvilksim ciet šo speciālo sienu, lai viņi nebūtu saskarsmē ar ikdienas plūsmu. Viņiem būs arī atsevišķa ieeja, un risks plūsmām krustoties – minimāls."

Ārvalstu sportisti būtiski vairo ienākumus pilsētas viesnīcām, ēdināšanas uzņēmumiem un auto izīrētājiem. Piemēram, viesnīca "Sigulda" ir teju vai pilnībā rezervēta. Turklāt vāciešu sportisti maksā arī par konferenču telpu izīrēšanu. Tajās izveidojuši kamaniņu tehniskās apkopes darbnīcu. Naktsmītnes gan nav nodalījušas ārzemju sportistus no pārējo viesu plūsmas.

"Mēs speciāli neprasām [Covid-19 testus]. Tas viss notiek caur bobsleja trasi. Tur viņi organizē testēšanu. Mēs uzticamies saviem sadarbības partneriem," saka viesnīcas "Sigulda" klientu apkalpošanas speciāliste Jeļena Rubene.

Būtiski – ārzemju sportistiem ļauts iebraukt Latvijā tikai tad, ja savās valstīs veiktajos Covid-19 testos visai komandai ir negatīvs rezultāts.

Testi nedrīkst būt vecāki par 72 stundām. Un šī prasība jau ir atsijājusi itāļu kamaniņu braucējus no ierašanās Latvijā. Vienam atklāja Covid-19 pirms plānotās izlidošanas. Rezultātā – Siguldā nav ieradies neviens itāļu sportists.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu