Ar izmaiņām autoratlīdzību sistēmā pasliktinās radošo personu stāvokli, uzskata Rakstnieku savienības priekšsēdētājs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze piedalās preses konferencē, kurā informē par starptautisko profesionālās dzejas festivālu "Dzejas dienas 2019".
Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Arno Jundze piedalās preses konferencē, kurā informē par starptautisko profesionālās dzejas festivālu "Dzejas dienas 2019". Foto: Edijs Pālens/LETA

Ar plānotajām izmaiņām autoratlīdzību sistēmā Finanšu ministrija (FM) pasliktinās radošo personu stāvokli un tas nav pieņemami, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Rakstnieku savienības (LRS) priekšsēdētājs Arno Jundze.

Tāpat Jundze norādīja, ka radošās personās nāks klajā ar saviem priekšlikumiem, kas attiecīgi tiks piedāvāti Saeimai. Viņš pauda neizpratni par FM priekšlikumu, kas pēc būtības, Covid-19 pandēmijas laikā, varētu pasliktināt radošo personu finansiālo situāciju un "apgrūtināt jau tā miglainās iespējas strādāt profesijā un izdzīvot".

Jundze pauda cerību, ka diskusijās iesaistīsies arī žurnālisti. "Arī mediju īpašniekiem vajadzētu skaļi izteikt savas domas un pateikt, ka tādā režīmā, kāds tiek piedāvāts, nespēs eksistēt," sacīja LRS priekšsēdētājs.

Jundze norādīja, ka FM priekšlikumā ir saskatāma arī radošo personu diskriminācija, piemēram, slimības pabalstu maksās tikai no 11.dienas, patlaban nav skaidrs, vai radošās personas varēs pretendēt uz kādu nodokļu atlaidi, ja viņa atbildībā ir apgādājamas personas.

"Tas ir absurdi! Ja no autoratlīdzības plāno ieturēt 25%, radošās personas gribētu saņemt to, kas pienākas visiem, proti, pilnu sociālās apdrošināšanas pakalpojumu grozu," akcentēja Jundze.

Tāpat viņš skaidroja, ka līdz šim radošā darba veicēji varēja no autoratlīdzības atskaitīt autoru attaisnotos izdevumus, bet pēc 2021. gada tikai vienā no piedāvātajiem nodokļu režīmiem attaisnotie izdevumi tiek saglabāti. Jundze skaidroja, ka, vadoties pēc FM piedāvājuma, autoram maksās vairāk, bet saņems viņi - mazāk.

"Skaidrs, ka problēmas būs gan tiem, kas saņem salīdzinoši mazās autoratlīdzības, gan tiem, kuru autoratlīdzības mērāmas vairāku desmitu tūkstošos.

Var redzēt, ka izmaiņas autoratlīdzību režīmā izstrādājuši cilvēki, kuri nesaprot reālo situāciju," uzsvēra Jundze.

Par vienīgo pozitīvo aspektu Jundze atzīst to, ka no autoratlīdzības ieturētajiem 25% šis nodoklis tiek sadalīts - 80% valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet 20% - iedzīvotāju ienākuma nodoklim.

LRS priekšsēdētājs norādīja, ja šāda sistēma būtu pieņemta 2000. gadā, šogad Covid-19 laikā daudziem autoriem, iespējams, nebūtu sarežģījumu, jo viņi būtu divdesmit gadus maksājuši "sociālo nodokli" un saņemtu vismaz kaut kādu aizsardzību.

"Valdība ilgu laiku nespēja pieķerties svētajai govij, kas ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis, faktiski aplaupot autorus. Šo 80% un 20% sadalījumu vajadzētu saglabāt, bet pārējais ir jēls, šķidrs un nav pieņemams nevienam autoram," norādīja Jundze.

LETA jau vēstīja, ka Ministru kabinets otrdien apstiprināja izmaiņas autoratlīdzību sistēmā no 2021. gada 1. jūlija.

Līdz nākamā gada 1. jūlijam autoratlīdzību saņēmējiem paredzēts saglabāt līdzšinējo nodokļu maksāšanas kārtību un likmes. Savukārt no 2021. gada 1. jūlija notiks pakāpeniska sagatavošanās autoratlīdzību saņēmēju nodokļu nomaksai, izmantojot t.s. saimnieciskās darbības kontu.

No 2021. gada 1. jūlija autoratlīdzību saņēmēji varēs izvēlēties nodokļu nomaksas veidu. Viens no tiem paredz tādu veidu, kāds ir tagad, izmantojot pašnodarbināto personu nodokļu nomaksas režīmu autoram, kas ir reģistrējis savu saimniecisko darbību. Otrs variants paredz līdzīgu variantu, izmantojot darba ņēmēju vispārējo nodokļu nomaksas režīmu.

Trešais variants paredz jaunu iespēju, kas paredzēta autoratlīdzības saņēmējam, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējam. Šis modelis paredz, ka autoratlīdzības izmaksātājs pirms autoratlīdzības izmaksas veiks 25% nodokļa nomaksu no autoratlīdzības apgrozījuma līdz 25 000 eiro gadā. Gadījumā, ja apgrozījums pārsniegs 25 000 eiro, tad tiks piemērota 40% nodokļa likme. Nodoklis tiks sadalīts proporcijās - 80% valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet pārējie 20% - iedzīvotāju ienākumu nodoklim.

No 2022. gada 1. janvāra, tiklīdz būs iespēja nodokļu nomaksai izmantot tā saukto saimnieciskās darbības kontu, autoru nodokļu nomaksa tiks veikta līdzīgā kārtībā kā mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, piemērojot autoratlīdzību saņēmējiem no 2021. gada 1. jūlija ieviestās likmes un apgrozījuma apmēru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu