Konflikts Kalnu Karabahā ⟩ Cerības uz pamiera ievērošanu sarūk

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki mājas gruvešos Kalnu Karabahā.
Cilvēki mājas gruvešos Kalnu Karabahā. Foto: Reuters/ScanPix

Cerības uz pamiera ievērošanu starp Armēniju un Azerbaidžānu konfliktā par Kalnu Karabahu svētdien turpina sarukt, pusēm apsūdzot vienai otru intensīvā civilo teritoriju apšaudīšanā un jau divas nedēļas ilgušo sadursmju eskalēšanā.

Azerbaidžānas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka armēņu spēki naktī uz svētdienu apšaudījuši Gendžes pilsētu, kur nogalināti vismaz septiņi cilvēki un ievainoti 33, tai skaitā bērni. Ziņu aģentūras AFP žurnālists no Gendžes ziņojis, ka glābēji no drupām atrok cilvēkus, bet kāds vietējais iedzīvotājs liecinājis, ka naktī sagrauts vesels divstāvu māju kvartāls.

Tikmēr Kalnu Karabahas Aizsardzības ministrija Baku apsūdzības nosaukusi par "absolūtiem meliem" un paziņojusi , ka Armēnijas spēki ievēro vienošanos par uguns pārtraukšanu, kas naktī uz sestdienu tika panākta pēc vairākas stundas ilgām Armēnijas, Azerbaidžānas un Krievijas ārlietu ministru sarunām Maskavā, lai padarītu iespējamu gūstekņu apmaiņu. Vienlaikus tā apsūdzējusi Azerbaidžānu dzīvojamo namu rajonu apšaudīšanā.

AFP žurnālists no Kalnu Karabahas galvaspilsētas Stepanakertas, kas kopš kauju sākuma intensīvi apšaudīta, ziņojis, ka visu nakti dzirdējis spēcīgu sprādzienus.

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija savukārt svētdien pavēstīja, ka šīs valsts Gaisa spēku triecienā smagi dzīvā spēka un tehnikas zaudējumi nodarīti Armēnijas īpašajam artilērijas pulkam, tikmēr Armēnija to nosaukusi par "kārtējo Azerbaidžānas militārās un politiskās vadības dezinformāciju".

Kā norādījusi Armēnijas Aizsardzības ministrijas preses sekretāre Šušana Stepanjana, Azerbaidžānas Bruņotie spēki pārkāpj vienošanos par uguns pārtraukšanu, turpinot bruņutehnikas, raķešu un artilērijas triecienus Karabahas frontes dienvidu virzienā. "Karabahas Aizsardzības armijas vienības atvaira visas pretinieka darbības,' viņa rakstījusi sociālajā tīklā "Facebook".

Kalnu Karabahas prezidenta pārstāvis Vahrams Pogosjans svētdien paziņojis, ka Stepanakertas apšaudīšana naktī uzskatāma par "necieņu pret Maskavā panākto vienošanos", un aicinājis starptautisko kopienu atzīt Kalnu Karabahas neatkarību, lai tādējādi izbeigtu konfliktu.

Tikmēr augsta Azerbaidžānas amatpersona sestdien paziņoja, ka uguns pārtraukšanas vienošanās noslēgta "tikai uz laiku" un Baku nedomā atteikties no nodoma atgūt kontroli pār Kalnu Karabahu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu