Seima vēlēšanās piedalījušies 47,6% balsstiesīgo (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Seima vēlēšanas Lietuvā.
Seima vēlēšanas Lietuvā. Foto: EPA/Scanpix

Lietuvā notikušajā Seima vēlēšanu pirmajā kārtā piedalījušies 47,6% balsstiesīgo valsts iedzīvotāju - par trim procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās pirms četriem gadiem.

Iepriekšējā balsošanā savu gribu šoreiz pauduši 11,64% vēlētāju, svētdien Lietuvā balsojuši vēl 35,52% vēlētāju, bet, ierēķinot arī ārvalstīs balsojušos Lietuvas pilsoņus - 35,9%, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informācija, kas publiskota pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas.

2016.gadā parlamenta vēlēšanās piedalījās 50,64% Lietuvas balsstiesīgo iedzīvotāju un 6,65 % no viņiem balsoja jau iepriekš, bet šogad jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanas nolūkā agrāko divu dienu vietā iepriekšējai balsošanai bija atvēlētas četras dienas. Piektdien un sestdien notika balsošana mājās, kurai varēja pieteikties arī cilvēki, kam jāatrodas pašizolācijā.

Pie balsošanas urnām saskaņā ar CVK datiem šoreiz bija tiesīgi doties 2 449 683 cilvēki - gandrīz par 55 000 mazāk nekā pirms četriem gadiem.

Vēlēšanu iecirkņi slēdza durvis plkst. 20.

Kā priekšpusdienā preses konferencē paziņoja CVK priekšsēdētāja Laura Matjošaitīte, šai reizē balsošanas rezultātu paziņošana varētu mazliet iekavēties gan tādēļ, ka iepriekšējās balsošanas rezultātu apkopošana aizņem vairāk laika, gan Covid-19 dēļ ieviesto drošības pasākumu dēļ.

Lietuvas Seimā jāievēlē 141 deputāts, 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 - vienmandāta apgabalos.

Paredzams, ka visu deputātu ievēlēšanai vienmandāta apgabalos būs nepieciešama vēlēšanu otrā kārta, kas notiks 25.oktobrī.

Lietuvas policija svētdien saņēmusi 70 ziņojumus par iespējamiem pārkāpumiem - galvenokārt par neatļautu aģitāciju vēlēšanu dienā, par aizdomīgām personām vai automobiļiem balsošanas iecirkņu tuvumā, sabiedriskās kārtības pārkāpšanu un jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai noteikto prasību neievērošanu. Sākta pirmstiesas izmeklēšana par gadījumu Viļņā, kur agresīvs vēlētājs norāvis vēlēšanu komisijas loceklim masku un iesitis pa seju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu