Uzrādītas apsūdzības lietā par cietsirdīgu izturēšanos pret melno leopardu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Everton Vila/Unsplash.com

Specializētā vairāku nozaru prokuratūra ir uzrādījusi apsūdzību lietā par cietsirdīgu izturēšanos pret melno leopardu.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA pavēstīja, ka viena personai apsūdzība uzrādīta par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, savukārt divām personām - par apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu.

Lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana un plašāka informācija netiek sniegta, līdz ar to nav zināmi precīzi nodarījuma apstākļi un kas ir apsūdzētie. "Pietiek.com" savulaik vēstīja, ka "Skanstes virsotnēs" izņemtais nelikumīgi iegādātais un turētais melnais leopards, visticamākais, esot piederējis sadzīves tehnikas tirgotāja "PTA" īpašnieka Andreja Punkas sievai Dacei Punkai.

Savukārt Latvijas Veterinārārstu biedrība septembra vidū aģentūru LETA informēja, ka šogad februārī biedrība saņēma kādas citas biedrības pieprasījumu anulēt sertifikātu veterinārārstam, kurš ir it kā veicis nelikumīgas operācijas savvaļas dzīvniekam. Biedrība vērsās pie Valsts policijas ar lūgumu nodot tās rīcībā ziņas par veterinārārstu, kurš varētu būt veicis pirkstu kaulu, no kuriem aug nagi, amputāciju savvaļas dzīvniekam.

Policijas atbildē tolaik bijis teikts, ka pašlaik tās rīcībā nav informācijas par veterinārārstu, kurš veicis minēto operāciju, bet, ja tāda tiks iegūta, tad par šo faktu paziņošot biedrībai. Ja biedrība saņemšot tiesas lēmumu par sertificēta veterinārārsta vainu noziedzīgā nodarījumā, tad lemšot par sertifikāta anulēšanu, atbilstoši normatīvo aktu prasībām, septembrī norādīja LVB valdes priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš.

Jau ziņots, ka policija septembrī rosināja trīs personas apsūdzēt par gadījumu, kad kādā mājoklī turēts plēsēju kārtas savvaļas dzīvnieks, kuram bija arī amputēti pirkstu gali. Dzīvnieka nosaukumu policija septembrī neatklāja, taču jau gada sākumā VP presei paziņoja, ka janvārī no kāda dzīvokļa Rīgā, Skanstes rajonā, izņēmusi melno leopardu, un sākusi kriminālprocesu. Portāls "jauns.lv" toreiz rakstīja, ka leopards turēts vienā no dzīvokļiem dzīvojamo ēku kompleksā "Skanstes virsotnes".

Septembrī VP paziņojumā presei rakstīja, ka, lai gan pircējs pats labprātīgi vērsās Dabas aizsardzības pārvaldē ar paziņojumu par viņa īpašumā esošu plēsīgu dzīvnieku, kura pārdevējs solītos izcelsmes dokumentus tā arī nav sagādājis, tas nevarēja mainīt policijas sākto izmeklēšanu.

Policijas vērtējumā ir iegūti pietiekami pierādījumi tam, ka gan dzīvnieka pārdevējs, gan pircējs ir izdarījuši noziegumu. Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka, ka savvaļas dzīvnieku nedrīkst ne pārdot, ne iegādāties, ja nav reģistrēta atbilstoša tā turēšanas vieta, tomēr abas personas vieglprātīgi paļāvās uz to, ka nepieciešamos dokumentus būs iespējams nokārtot pēc dzīvnieka iegādes. Ievērojot to, ka dzīvnieks ir ar nezināmu izcelsmi un tā populācija ir sarūkoša, šī nelikumīgā tirdzniecība ir nodarījusi būtisku kaitējumu ar likumu aizsargātām interesēm, uzskata izmeklētāji.

Policijai arī izdevies noskaidrot personu, kas, visticamāk, amputējusi dzīvnieka pirkstu galus. 

Septembrī policija rosināja citā lietā apsūdzēt citas personas par gadījumu, kad kādā privātmājā arī tika turēts plēsēju kārtas savvaļas dzīvnieks, par ko informācija tika saņemta no Dabas aizsardzības pārvaldes un vietējās pašvaldības sociālā dienesta.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka potenciālajam pircējam dzīvnieku sagādājusi viņam pazīstama persona, ievedot dzīvnieku Latvijā no ārvalstīm. 

Šis dzīvnieks turēts terasē, ko īpašnieks bija centies pielāgot tā vajadzībām, taču šī vieta nebija atbilstoša ne no dzīvnieka labturības, ne apkārtējo personu drošības viedokļa.

Šajā gadījumā policija rosinājusi sākt kriminālvajāšanu pret dzīvnieka pārdevēju un pircēju par apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu.

Abi dzīvnieki pašlaik atrodas Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā, kura speciālisti nodrošina to uzturēšanu atbilstoši pastāvošajām labturības un drošības prasībām. Par turpmāko rīcību ar dzīvniekiem tiks lemts tālākajā kriminālprocesa gaitā.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu