Aizmiedz un izzini savu zemapziņu! Septiņi aizraujoši sapņu veidi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Kaut arī sapņu būtība un sarežģītība joprojām tiek pētīta, medicīnas un psiholoģiskajās aprindās parasti tiek pieņemts, ka sapņi vismaz daļēji atspoguļo mūsu zemapziņas darbību. Sapņi bieži ir sarežģīti un grūti saprotami, taču pat daļēja izpratne un ieskats var būt noderīgi. Piedāvājam iepazīties ar septiņiem dažādiem sapņu veidiem, vēsta portāls "PsychologyToday".

1. Pašreizējo/neseno notikumu sapņi. 

Šis ir viens no izplatītākajiem sapņu veidiem, kur notikumi, kas notikuši pēdējo divdesmit četru līdz četrdesmit astoņu stundu laikā, tieši vai netieši atspoguļojas sapņošanā. Sīkāka informācija pašreizējā vai nesenā notikuma sapnī ne vienmēr ir tik burtiska kā nomoda notikumi. Daži attēlojumi ir arī metaforiski vai simboliski.

2. Metaforiski/simboliski sapņi. 

Šie sapņi palīdz metaforiski apstrādāt dzīves notikumus (pašreizējos vai pagātnes). Piemēram, ja cilvēkam ir grūti pabeigt darba projektu, viņam varētu būt sapnis, kur viņš pats cīnās kāpt kalnā augšā bez aprīkojuma, savukārt citi alpīnisti strādā komandās un ir labāk aprīkoti.

Metaforiskie sapņi ir pamācoši, jo, pareizi interpretēti, tie var sniegt ieskatu personības attīstībā. Augšējā kalnu kāpšanas sapnī mācība varētu būt lūgt palīdzību un sadarboties, kad tas ir nepieciešams, nevis mēģināt visu paveikt pats.

3. Fantāzijas/komforta sapņi. 

Vēl viens diezgan izplatīts sapņu veids ietver fantāzijas vai mierinošu pieredzi. Fantāzijas sapņi bieži ir centieni, vēlmju piepildīšana vai kompensācija, reaģējot uz ikdienas dzīves peripetijām. Kā piemēru var minēt, ka bērns, kurš tiek pakļauts vardarbībai skolā, var sapņot, ka viņš ir supervaronis, un vecāks pieaugušais, kurš jūtas viens, var sapņot par ceļojumiem ar draugiem, kad bija jauns. 

Gan fantāzijas, gan komforta sapņi var būt zemapziņas veids, kā palīdzēt sapņotājam nomierināties un atbrīvoties no nomoda dzīves stresa faktoriem. Sapņotājs var paņemt "sapņu brīvdienas" no savām raizēm. 

4. Radoši/problēmu risināšanas sapņi. 

Daži sapņi ir iedvesmojoši un var sniegt gan radošas idejas, gan ilgi meklētus problēmu risinājumus. Sapņotājs var sevī pamodināt sajūtu, ka ir notikusi atklāsme. Divi labi zināmi šāda veida sapņi ir dziedātāja/mūziķa Pola Makartnija sapnis par melodiju, kas materializējās dziesmā "Yesterday", un Nobela prēmijas laureāta Džeimsa Vatsona sapnis par čūskām, kas noveda pie DNS struktūras izdomāšanas.

5. Murgi. 

Murgs var rasties pēc nesen piedzīvota saspringta notikuma (t.i., ģimenes problēmas, incidenta pie stūres, satraucošām ziņām plašsaziņas līdzekļos utt.). 

Murgus var izraisīt arī neatrisinātas trauksmes, bailes vai pagātnes traumas. Daži murgi ir zemapziņas/bezsamaņas mēģinājumi pārvarēt problēmas. 

Murgu būtība un cēlonis var būt daudzpusīgs. Dažos gadījumos darbā var būt bioloģiski, neiroloģiski, ķīmiski, uztura, kā arī psiholoģiski faktori. Ja jums ir diezgan regulāri murgi, apsveriet iespēju apmeklēt kvalificētu garīgās veselības speciālistu vai miega ārstu. 

6. Kontrolējami sapņi. 

Viens no interesantākajiem (un, iespējams, jautrākajiem) sapņu veidiem ir kontrolētā sapņošana, kur sapņotājs apzinās faktu, ka viņš sapņo, kamēr sapnis notiek. 

Bieži vien šāda sapņošana ļauj sapņotājam "kontrolēt" savu darbību, kamēr notiek sapnis, it kā cilvēks būtu savas darbības/piedzīvojumu/romantiskās filmas galvenais aktieris. 

Šis sapņošanas veids daudzos gadījumos ir ne tikai jautrs un patīkams, bet sniedz sapņotājam spēku risināt problēmas (nolemt pagriezties un cīnīties, nevis bēgt no vajātāja), kam var būt reālas dzīves pielietojumi un priekšrocības. 

7. Pārdabiski sapņi

Varbūt visspilgtākais un neaizmirstamākais sapņošanas veids ir tas, ko var saukt par "pārdabisku". Šie sapņi vairumam cilvēku mēdz notikt reti, bet, kad viņi to dara, pieredze var būt tik unikāla un īpaša, ka sapnis bieži tiek dziļi iespiests atmiņā mēnešus vai pat gadus vēlāk.

Pārdabisku sapņu piemēri: 

  • Aizdomu sapņi. Sapņi, kuros sapņotājam ir nākotnes notikumu vīzija, kas vēlāk kļūst patiesa. 
  • Telepātiskie sapņi. Kad sapņotājs saņem ziņu par personu vai notikumu, kas notiek citur, bez sapņotāja modināšanas. Pēc sapņotāja pamošanās sapņa detaļas tiek pārbaudītas kā patiesas. 
  • Dalītie sapņi. Kad dažādiem cilvēkiem ir viens un tas pats sapnis aptuveni vienlaikus.
  • Apmeklēšanas sapņi. Sapņi, kuros parādās nesen mirušie ģimenes locekļi, draugs, romantiskais partneris vai mājdzīvnieks. Šie sapņi bieži ir spilgti, mīloši, pamācoši un reizēm izmaina dzīvi.

Lai gan šie pārdabiskie sapņi ir ārpus pašreizējās zinātniskās izpratnes robežas un nav pietiekami izpētīti, tie notiek ar daudziem cilvēkiem visā pasaulē un norāda uz iespēju, ka apziņa vismaz sapņu stāvokļa laikā var paplašināties ārpus indivīda.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu