Neesi sava mīluļa mīļākais cilvēks? Atklāts jauns veids, kā cilvēks var sadraudzēties ar kaķi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Jaunākajā universitāšu pētījumā Lielbritānijā secināts, ka cilvēks lielāku kaķu uzmanību var iegūt, ja skatīsies uz viņiem lēni mirkšķinot acis, vēsta portāls "People".

Portsmutas un Saseksas universitāšu psihologi ir atklājuši paņēmienu, kā kaķu saimnieki varētu iegūt lielāku savu mīluļu uzmanību.

Jaunākajā pētījumā, kas publicēts 5. oktobrī interneta žurnālā "Scientific Reports", atklāts, ka cilvēki, kuri kaķa klātbūtnē lēni mirkšķina, sašaurinot acis un atdarinot "kaķa smaidu", kļūst kaķim draudzīgāki un saistošāki par citiem cilvēkiem.

Kaķi bieži sveicina cilvēkus un citus dzīvniekus ar lēnu acu mirkšķināšanu, izrādot pieķeršanos un uzticību.

"Kā kaķa īpašniekam un cilvēkam, kurš pēta dzīvnieku uzvedību, ir lieliski parādīt, ka cilvēki un kaķi var šādā veidā sazināties. To nojauta jau daudzi kaķu saimnieki, tāpēc ir brīnišķīgi atrast tam pierādījumu", atzina Saseksas Univesitātes profesore un pētījuma vadītāja Kārena Makkomba.

"Šis ir pirmais pētījums, kas eksperimentāli izpētījis lēnas mirkšķināšanas nozīmi kaķu un cilvēku saziņā. Un tas ir kaut kas tāds, ko jūs varat pamēģināt ar savu kaķi mājās vai ar kaķiem, kurus jūs satiekat uz ielas. Šis ir lielisks veids, kā uzlabot savu saikni ar viņiem. Pamēģiniet ar šaurām acīm un vieglu smaidu paskatīties uz kaķi un pēc tam, uz pāris sekundēm aizveriet acis. Jūs redzēsiet, ka kaķis jums atbild tieši tāpat, un šādi jūs varat sākt sava veida sarunu," turpināja profesore Makkomba.

Eksperimenta dalībnieki pārbaudīja lēnu mirkšķināšanas un neitrālas sejas izteiksmes nozīmi ar vairāk nekā 40 kaķiem un tika atklāts, ka vairāk kaķi reaģē un izrāda patiku lēni mirkšķinošajiem cilvēkiem, nevis neitrālās sejas cilvēkiem.

Iepriekš, citos pētījumos atklāts, ka kaķi atpazīst cilvēka emocijas un var pieglausties ar galvu klāt, kad jūt cilvēka skumjas. 

Murrāšana joprojām ir galvenais veids, kā kaķi komunicē, norāda pētījuma autori. Tomēr nav īsti atbildes, kāpēc kaķi lēnām mirkšķina acis. 

"Kāpēc kaķi tieši šādi mirkšķina acis, varētu būt iemesls, ka viņu attīstības gaitā kaķu lēna acu mirksķināšana skaitījās pozitīva no cilvēku skatpunkta," norādīja pētnieks Tasmins Hampfrijs. "Varbūt kaķi iemācījušies, ka lēna mirkšķināšana dod viņiem labumu no cilvēka." 

"Ir arī iespējams, ka kaķi sākuši lēni mirkšķināt, lai izbeigtu nepārtraukto skatienu, kas teorētiski viņiem skaitās apdraudējums," piebilda Hampfrijs.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu