Interneta laikmeta spožums un posts. Kā "ekrāna pasaule" ietekmē mūsu spējas komunicēt?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Interneta lielā svētība ir tā, ka tas dod balsi ikvienam. Pirms interneta cilvēkiem bija maz iespēju izteikt savas domas publiskās vidēs. Interneta "lāsts" ir tāds, ka tāpēc, ka visiem ir balss, neviens vairs neklausās, vēsta portāls "Psychology Today". 

Lai cilvēki tiktu uzklausīti kakofoniskajā interneta balsu jūrā, indivīdiem jāizceļas. Viņi ir gatavi paust pārspīlētus viedokļus, kuriem viņi patiesībā pilnībā netic. Kad viņi ir izteikušies, viņiem ir jāturpina aizvien vairāk skaļi aizstāvēt pastiprinātos viedokļus nākamajos ierakstos.

Jo skaļāk pieaug balss, jo tā kļūst neobjektīvāka un nejūtīgāka.

Iedomājieties, ka kāds kino teātrī sačukstas, un jūs viņiem pačukstat: "Lūdzu, esiet kluss." Jūs paziņojat par savu mērķi uzturēt klusu vidi, lai jūs un visi citi varētu baudīt filmu. Tagad iedomājieties, ka teātrī visi sačukstas. Lai dzirdētu, jums jārunā skaļāk - jūs skaļi pieprasīsiet klusumu. Jūsu galvenais mērķis vairs nav baudīt filmu, bet gan kontrolēt visus pārējos teātrī.

Protams, cilvēki, visticamāk, nepakļausies jūsu gribai. Daudzi iebildīs pret jūsu balss skaļumu, kamēr visi pārējie sačukstēsies. Pirms interneta laikmeta cilvēki izteica savas domas personīgāk - saziņu papildināja sociālās norādes, sejas izteiksmes, acu kontakts, ķermeņa valoda, balss tonis. 

Negatīvo emociju nesamērīgā izplatība

Emocijas ir lipīgākas nekā jebkurš zināms vīruss. Emocionālās parādīšanās izplatība ir salīdzināma ar to, kā dzīvnieki koordinē uzvedību. Tā bija galvenā metode, ko agrāk cilvēki izmantoja, lai apspriestu uzvedības izvēli pirms valodas attīstības.

Līdz šai dienai strīdos mēs meklējam emocionālu, nevis intelektuālu vienošanos.

Negatīvās emocijas ir daudz lipīgākas nekā pozitīvās. Ja jūs esat apvainots vai dusmīgs, jūs, iespējams, reaģēsiet ar aizvainojumu vai dusmām vieglāk, nekā kļūsiet jautrs un laimīgs. 

Mums ir nepieciešams nedaudz adrenalīna, lai paustu negatīvas emocijas. Adrenalīns tās pastiprina un dod mums īslaicīgu pārliecības sajūtu. Dusmojoties ir vieglāk justies pārliecinātam nekā mierīgam. 

Arī atmiņā dominē negatīvo emociju pārākums. Lai atsauktu atmiņā pozitīvu pieredzi, tam ir jābūt apmēram 5 pret 1 attiecībās ar negatīvu pieredzi. Strīdīgās debatēs starp politiķiem abi kandidāti saka pozitīvas lietas. Tā kā pozitīvo lietu attiecība ir mazāka par 5 pret 1, diez vai mēs tos atcerēsimies.

Internetā ir daudz pozitīvu lietu, bet vēlēšanu gados vai tad, kad virsrakstus piepilda katastrofas, karš, slimības un netaisnība, mēs nokrītam krietni zem 5 pret 1 attiecības, kas korelē ar emocionālo labsajūtu, liekot (nepatiesi) likties, ka lielākā daļa pieredzes ir negatīva.

Negatīva reaktivitāte

Mūsdienu cilvēkos lielākā daļa draudu ir ego. Automātiskās reakcijas, kas mums rodas uz citu cilvēku negatīvajām emocijām, atbalsojas internetā, izsaucot ķēdes reakcijas bezķermeniskajā balsu jūrā.

Viena lieta, par kuru varat būt pārliecināti, izsakot dusmas, ir tas, ka jūs sadusmojat citus.

Negatīvās ziņas tiek apstiprinātas tikai no citām negatīvām ziņām, kas ir sākums galējām grupām jautājuma abās pusēs. Negatīvā reaktivitāte liek viņiem koncentrēties uz to, pret ko viņi ir un ko nevēlas, nevis uz to, par ko viņi ir un ko viņi vēlas.

Vispārēja centrālās un nervu sistēmas reakcija

Negatīvisms internetā nekad neaprobežojas tikai ar internetu. Kad trauksmes sistēma ir aktivizēta, tā visur meklē draudus. Ja jūs uztraucaties par kaut ko internetā vai, vēl ļaunāk, aizvainojat kādu, jūs nebūsiet tik mīļi pret saviem bērniem, kā jūs varētu būt.

Kā izveidojas interneta troļļi

Zinātne par pandēmijām identificē pārnēsātājus - tās personas, kuras, iespējams, inficēs visvairāk cilvēku. Troļļi ir interneta negatīvisma pārraidītāji.

Tā kā viņu viedoklis nevienam nerūp, troļļi mēģina izlauzties cauri uzmanības barjerai ar negatīvisma gūzmu, neapzinoties, ka viņu komentāri atspoguļo viņu psiholoģisko aizsardzību vairāk nekā jebkurš objektīvs fakts.

Savstarpējs pozitīvisms 

Kad ar interesi, cieņu, atzinību vai laipnību vēršaties pie cilvēka (vai balsu jūras internetā), lielākoties saņemat pozitīvu atbildi. Kad jūs vēršaties ar aizvainojumu, dusmām, tiesībām, domājamu intelektuālu, morālu vai emocionālu pārākumu, jūs noteikti saņemsiet negatīvu atbildi.

Pēdējais laiks, lai novērstu nožēlu, kuru piedzīvosim nākotnē

Lielākā daļa nožēlo īstermiņa bažas par to, ko mēs izdarījām, bet ilgtermiņā mēs galvenokārt nožēlojam to, ko neizdarījām. Garantējam, ka uz nāves gultas jūs nenožēlosiet, ka neesat internetā bijis negatīvāks. Jūs nožēlosiet, ka neesat līdzjūtīgāks, laipnāks un cieņpilnāks pret mīļotajiem cilvēkiem, ko jūs nevarētu izdarīt.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu