Oktobra pirmā dekāde - vairāk nekā četrus grādus siltāka par normu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālais Botāniskais dārzs Salaspilī.
Nacionālais Botāniskais dārzs Salaspilī. Foto: Evija Trifanova/LETA

Oktobra pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +13 grādi jeb 4,3 grādi virs klimatiskās normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Mazākā siltuma anomālija bija Kurzemes rietumkrastā - Liepājā, Pāvilostā un Ventspilī oktobra pirmo desmit dienu vidējā gaisa temperatūra bija 3,4 grādus augstāka par 1981.-2010. gada rādītāju. Alūksnē un Daugavpilī mēneša sākums bija 4,8 grādus siltāks nekā parasti, bet Rēzeknē - pat piecus grādus siltāks par normu.

Maksimālā gaisa temperatūra bija +22,4 grādi 4.oktobrī Rucavā, savukārt zemākā temperatūra bija +1,9 grādi 10. oktobra rītā Bauskā. 4.-7.oktobrī valstī tika pārspēti 13 siltuma rekordi.

Vidējais nokrišņu daudzums Latvijā bija 8,5 milimetri - tikai 35% no normas. Visvairāk nokrišņu - 28,7 milimetri - bija Liepājā, bet vismazāk lija Dagdā, kur nokrišņu summa bija 1,6 milimetri.

Vidēji Latvijā oktobra pirmajā dekādē bija 2,3 diennaktis ar nokrišņu daudzumu vismaz viens milimetrs. Visvairāk šādu diennakšu bija Liepājā - sešas, - savukārt Dagdā un Daugavpilī šādu diennakšu nebija.

Relatīvais gaisa mitrums bija vidēji 84% - no 79% Rīgā un Zvejniekciemā līdz 88% Kolkā.

Stiprākās vēja brāzmas - 21,3 metri sekundē - tika novērotas 5.oktobrī Liepājā.

Septembra trešajā dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā pakāpās līdz +15,1 grādam, kas bija 4,8 grādi virs normas. Jau ziņots, ka rudens pirmais mēnesis kļuva par trešo siltāko septembri meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu